Mal Pelo estrena ‘Highlands’ al Mercat de les Flors, un gran espectacle amb 16 artistes

Escrit per Teresa Bruna

05.03.2021

Constel·lació dedicada al treball de Mal Pelo al voltant de Bach

El Mercat de les Flors dedica una Constel·lació al treball de la companyia  Mal Pelo  i a la seva proposta  Bach projects, al voltant del compositor. Un programa que ofereix espectacles en directe, concerts i altres activitats que s’ha presentat avui als mitjans i que es desenvoluparà del 6 al 9 de maig.

Una de les peces que presenten, Highlands, és una coproducció del Mercat. També es podrà veure On Goldberg Variations / Variations, el solo de Bach en les dues versions: una amb María Muñoz i el compositor Dan Tepfer I l’altra amb la ballarina Federica Porello, que va rebre per aquest treball el Premi Ciutat de Barcelona. Hi haurà dos concerts, un dels violinistes Joel Bardolet i Jaume Guri, que participen en les peces, i un altre del pianista especialista en Bach Dan Tepfer. I es podrà veure Bach filmat, el treball de la realitzadora de vídeo-dansa Núria Font sobre aquesta peça.

Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors, ha obert l’acte presentant-nos els directors de Mal Pelo, Pep Ramis i María Muñoz i altres membres de la companyia. Maria Muñoz ha explicat que el projecte arranca de l’any 2004 “quan preparant un solo em vaig adonar que la música de Bach sempre m’havia acompanyat, i que era un llibre obert per a nosaltres. Vam tenir ganes de fer un pas endavant i també crear un treball escènic. Ara el somni s’ha fet realitat, perquè, a més l’hem pogut  compartir amb un grup de col·laboradors meravellosos!”


La  creació

Pep Ramis ens parla del procés de Highlands,: “Durant els anys 2020/ 21 ens hem anat trobant amb els violinistes  Joel Bardolet i Jaume Guri, i amb la soprano Quiteria Muñoz, del Quartet de Veus, tot fent recordatoris i entregues. No és una peça feta per a un espai teatral. Sempre ens movem amb la idea d’anar treballant en altres espais que ens ajudin a arribar a la part teatral. És una peça que obre la porta al temps escoltant Bach! La seva música és molt clara, és una meravella. Hem après que és un territori que té a veure amb l’espiritualitat. I també amb lo terrenal, perquè et proporciona  un territori de paisatges enormes que es el que hem volgut treballar.”

Expliquen que també han fet un treball intens de molts mesos “per triar les peces que ens agradaria tocar o ballar. Al final hem escollit una línia dramatúrgica de la mateixa música, que hem anat provant i seleccionant.”

A nivell escènic, Highlands, és una peça de gran en un espai buit i auster. Posem en contacte la música amb el moviment. I amb l’ajut d’altres eines com ara les videoprojeccions, hem anat configurant un viatge molt emocional, molt potent i visualment molt clar.”  La Maria matisa que “la diferència amb peces anteriors és que, si hem estat molt estrictes escollint només temes de Bach, en aquest últim tram volíem ser més lliures. Volíem relacionar peces de Bach que venien d’obres diferents i que ens ha semblat que tenien una continuïtat. També ens hem permès la possibilitat de posar en diàleg la música de Bach amb la d’altres compositors.” 


Sobre la música

Joel Bardolet afirma: “Es també un homenatge a la música de Bach que, al llarg del temps ha estat arranjada o acompanyada per altres artistes fascinats pel músic. El Pep i la Maria tenen una orella molt sensible i més profunda que molts músics! Per a nosaltres ha estat una experiència brutal conèixer les obres des del significat. La música també crea diferents espais, alguna més directament, una altra més a fora però que ens obra la imaginació cap a un món oníric. Els músics hem arribat a una versió plena de significat, seguint les idees de Mal Pelo!” A més de Bach, la peça inclou textos de dos autors habituals en la seva trajectòria, John Berger i Erri de Luca, i… Nick Cave. “Ens hem submergit al mon de Cave  com una una herència de la nostra relació amb John Berger. 

Quiteria Muñoz diu: “Per a nosaltres la part musical és un camí llarg i interessant. Què passaria si canviem les veus? Des del punt de vista dels cantants la musica no s’escenifica perquè ell mai la va escriure per escenificar. I aquesta és una manera de descontextualitzar la seva música i, amb tot el respecte, veure-la des de altres llocs com la dansa.”

Pep Ramis explica que “durant el procés ens hem preguntat què significa Highlands, si  una idea, un lloc salvatge… iI pensem que és un lloc segurament fred, un lloc que ens connecta amb allò que som i d’allà on venim. Seguim formant part d’aquesta natura. És una idea que ens agrada molt perquè es molt espiritual. “ 

Cal dir que Highlands és un espectacle de gran format i que costa de moure, el que posaria dificultat a les gires. Però tot i així, com és una coproducció també amb diversos teatres francesos, fen Pep explica que “al novembre farem una gira pels teatres dels coproductots. Anirem a l’Archipel de Perpinyà; a Toulouse; a París, al Théâtre de la Villette… I al Temporada Alta; a l’Atlàntida de Vic; a Madrid, al Festival de Otoño i acabem a Palma de Mallorca. Hem de dir que estem molt agraïts.de poder treballar tan bé en aquests  temps difícils. És com una bogeria, però el millor que podríem fer un moment com aquests és estar junts!”


Els artistes responen

Arribats al torn de preguntes, se’ls ha demanat si tenen el pensament de transmissió del seu treball ja a l’agenda: El nostre interès i experiència no es tan transmetre una peça com transmetre el procés d’arribar a una peça. Hem fet més d’un any de procés parlant sobre el llenguatge. En una transmissió estats a les dues parts del fil i participes de les mateixes condicions per fer-ho possible. Has de voler fer aquest gest de generositat i empatia. Com a persona que transmet has d’acceptar que la persona que ve nova també aporta la seva experiència.” 

Una altra pregunta ha estat si tenen ganes de continuar investigant sobre Bach, o aniran per altres camins. Respon la Maria:  “Ara fem una pausa en el sentit de treball escènic. Amb Bach potser continuarem treballant perquè n’estem realment entusiasmats. Tenim la idea d’una peça més petita . Un duet nosaltres dos sols….” I en Pep afegeix: “Bé, però no sabem encara amb quin músic., Aquest procés ha estat molt maco perquè  hem obert el diàleg amb altres compositors tan contemporanis com mes antics. “

Àngels Margarit ha tancat l’acte reiterant que estem davant d’un gran espectacle amb 8 grans ballarins,“Pep Ramis, María Muñoz, Federica Porello, Leo Castro, Zoltan Vakulya, Miquel Fiol, Enric Fàbregas, Ona Fusté, i vuit creadors més, tots  increïbles, amb un compromís enorme tant per part dels creadors com dels  ballarins. L’escenografia és de Kike Blanco;  la Il·luminació d’August Viladomat i Irene Ferrer ha fet el vestuari.”

I Mal Pelo s’ha acomiadat agraït a l’Àngels Margarit i al Mercat de les Flors l’acolliment “així com també a totes les  persones i institucions com ara Cesc Casadesus, director del Grec, Salvador Sunyer, director del Temporada Alta… Tots ens han acompanyat en el procés previ!”


Altres activitats:

8 de maig (20.30 h després de la funció de Highlands
Concert de Joel Bardolet i Jaume Guri, violinistes
Joel Bardolet, col·laborador de Mal Pelo des del 2016, proposa un programa que reflecteix el treball sobre Bach fet en els últims anys i que ha vertebrat la relació artística entre Joel Bardolet i Mal Pelo.

13 i 14 de maig, espectacle basat en la proposta musical Goldberg Variations / Variations del pianista i compositor franco-americà Dan Tepfer, Interpreta les Variacions Goldberg de J.S. Bach combinades amb les seves variacions improvisades sobre les mateixes harmonies.

14 de maig (després de la funció d’On Golberg Variations / Variations)
Concert de Dan Tepfer, pianista. Després de l’aclamació de la crítica i el públic per les seves Goldberg Variations /
Variations, Dan Tepfer presenta un nou projecte, Inventions / Reinventions.on  mentre toca les composicions originals de Bach seqüencialment, Dan Tepfer crea les seves pròpies invencions per a les claus que falten i n’improvisa de noves en cada actuació.

15 de maig
BACH ballat per María Muñoz i interpretat per Dan Tepfer, pianista

16 de maig
BACH ballat per Federica Porello

15 i 16 de maig
BACH filmat
Núria Font ha estat lligada a la peça Bach de Mal Pelo des de la seva creació, l’any 2004. En va fer el registre documental i també va crear un material audiovisual que s’intercalava a la peça escènica, donant-li un ritme que temperava la tensió coreogràfica de Bach.

16 de maig
Taula rodona – conversa amb María Muñoz i Federica Porello
Obrim un espai de diàleg sobre la transmissió i el llegat en les peces de dansa a partir del recorregut que ha tingut el solo de María Muñoz Bach fins al dia d’avui, una reflexió que s’emmarca dins els objectius del projecte europeu DOPODO. Comptarem amb la presència de la coreògrafa i primera intèrpret d’aquesta peça, María Muñoz, la ballarina a qui posteriorment va traspassar el solo, Federica Porello, i la directora del Mercat de les Flors i coreògrafa Àngels Margarit, amb la moderació de Bàrbara Raubert.

El públic que ho desitgi, el mateix diumenge 16 de maig, podrà gaudir del programa triple
3 en 1.

TRANSMISSIÓ MEMÒRIA I LLEGAT: Projecció de Bach Filmat (17 h | Sala
PB), funció de Bach (18 h | Sala MAC) i la Taula rodona / conversa amb María Muñoz i
Federica Porello a càrrec de Bàrbara Raubert.
Projecte cofinançat pel programa Europa Creativa de la Unió Europea com a part de DANCE
ON, PASS ON, DREAM ON
A les 19:15 / Sala Foyer.

Trobru més informació de tot a https://mercatflors.cat/