Del 28 al 31 de març, els que ja tinguin les entrades podran veure a la Sala Petita del TNC On Goldberg Variations / Variations, un espectacle de la companyia de dansa Mal Pelo, amb direcció de María Muñoz i Pep Ramis. És una coproducció conjunta de Mal Pelo, el Teatre Nacional de Catalunya, Dansa Quinzena Metropolitana de Barcelona i l’Icec-Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’espectacle, un treball multifocal sobre el moviment i les Variacions, “la catedral de la música de Johann Sebastian Bach”, en paraules de Xavier Albertí, director del TNC, arriba amb les entrades exhaurides. Però com sigui que mentre hi ha vida hi ha esperança, proveu de consultar aquí.
TRES TRAJECTES PER A UN BACH
Maria Muñoz ha explicat aquest dijous en roda de premsa que “la peça sorgeix de dins d’un projecte que vam iniciar el 2004 amb el nom de Bach Project“, un solo que interpretava ella mateixa i que ha tingut una trajectòria excepcional. Ha a voltat per arreu del món, s’han fet més de 100 funcions… Més endavant, la Maria el va transmetre a Federica Porello, que el va continuar rodant.
Ara presenten una nova creació amb 14 variacions i 8 improvisacions. “Bach va fer 32 Variacions però és molta música per mostrar en poc temps. N’hem fet una tria i les hem airejat una mica amb pauses“, ha explicat la Maria. I Pep Ramis ha afegit que “per fer aquestes Variacions calien 7 o 8 ballarins/intèrprets/creadors i disposar-nos a escoltar la música a fons per entendre de quina manera podíem posar el cos a la música i dialogar amb ella.”
I compta amb set intèrprets: Maria Muñoz, Federica Pociello, Pep Ramis, Zuriñe Benavente, Jordi Casanovas, Enric Fàbregas i Zoltàn Vakulya. Junts han continuat aquesta “recerca d’un llenguatge profund i dinàmic que “dialogui” amb la música de J. S. Bach, buscant subestructures sota la música.”
A més de les Variacions Goldberg, interpreten les improvisacions que el músic franco-americà Dan Tepfer va proposar sobre la música, i alguns textos de John Berger “per incorporar un element poètic.” I n’han sortit aquestes On Goldberg Variations/Variations, formada per peces estructurades i curtes. Els ballarins “són un grup curiós, provenen de formacions i experiències diverses, d’edats variades: de 24 a 56 anys“, expliquen. L’espectacle compta també amb la veu de John Berger.
Pep Ramis ens parla del jove compositor Dan Tepfer, nascut a París però instal·lat a Nova York: “Prové d’una formació jazzística, però el seu avi era pianista de jazz i la seva mare, cantant lírica. I ell, buscava un punt de un unió entre el jazz i Bach. També s’ha format en astrofísica i és ple de projectes de música electrònica. Actualment té 37 anys.” Explica que la melodia seva que introdueix l’ària no té res a veure amb les Variacions. “No és fàcil, l’estructura és enorme. Després de l’ària, les Variacions venen agrupades de tres en tres. Dan ho improvisa cada dia de diferent manera. Això només ho pot fer un astrofísic!”
També diu que “Ballar Bach no és fàcil, però quan trobes la manera… és més fàcil! Hem fet que cadascú escolti i trobi el seu moviment. Escoltar i dialogar amb les peces és interessant i divertit. Hem comentat i treballat entre tots com es podien ballar, i ho fem cadascú de manera diferent… “ I és que “cada peça té 32 compassos i calia investigar com el cos les podia seguir. La música de Bach no ens necessita, si vols dialogar amb ells has de trobar el tu camí d’aproximació amb humilitat, escoltant a fons”, afegeix la Maria.
Pel que fa als textos de Berger “parlen de la fragilitat, de l’emigració, ens fan veure que la bellesa no és només en les coses que ens impressionen. És un espectacle reflectiu.” En Pep diu que “hem volgut respectar l’ordre de les Variacions.”
El decorat és molt senzill: un espai blanc amb perifèria negra. Són tres parets blanques i el terra blanc. A escena, un mirall, un parell de taules… “És molt senill i inspirador. El primer Bach ja era així.” Però destaca “la dificultat de transitar per peces molt calculades. Hi ha Variacions que duren un minut, contant l’entrada, l’evolució i el final.”
Maria Muñoz ens ha avançat que ja estan preparant una tercera part sobre Bach: “Volem seguir investigant. Farem una peça amb un quartet de corda i amb peces més llargues.” I és que “els ballarins usem la música de Bach per fer pràctiques, perquè t’ensenya a partir el temps, a posar l’accent en algun punt… Si tens interès, amb Bach pots aprendre moltíssim.”
LA DANSA AL TNC
Aquest espectacle forma part del festival Quinzena Metropolitana. Sobre aquesta col·laboració, Xavier Albertí ha manifestat que “si l’Ajuntament de Barcelona la vol mantenir, al TNC estem disposats a continuar. És una molt bona iniciativa i bona idea per atraure nous públics.” El director ha volgut destacar que “El TNC sempre té en compte la dansa a la seva programació. Enguany acollim quatre peces.”