Marina Mascarell obre la nova temporada del Mercat de les Flors

09.17.2021

Author

La coreògrafa Marina Mascarell, que viu i treballa entre els Països Baixos i Barcelona, estrena al Mercat la nova creació Orthopedica corporatio. És una peça amb 6 excel·lents intèrprets de procedències i edats diverses (de 22 a 54 anys) que tracta de la resistència; de la lluita de l’ésser humà no ser domesticat; on la singularitat de cadascún dels ballarins celebri la complexitat humana. Orthopedica corporatio es podrà veure del 30 de setembre a l’1 d’octubre.

Sobre Marina Mascarell

Coreògrafa nascuda a Oliva (Espanya) el 1980, Marina Mascarell viu als Països Baixos. Ha estat coreògrafa resident del Korzo Theatre a la Haia (2011-2021) i és artista associada del Mercat de les Flors de Barcelona des del 2018.
Les seves reflexions, indagacions i concepcions artístiques prenen la forma d’una lluita poètica en què el pensament es transforma en corporeïtat i moviment. Li interessen els cossos que es rebel·len i qüestionen la «normativitat», els cossos que troben en la dansa una forma de resistència, profundament arrelada en l’acció política i social.

A banda del seu treball independent, també ha rebut encàrrecs per crear peces per a diferents institucions, com ara la Göteborgs Operans Danskompani, la Biennale de la Danse de Lió amb el Ballet de l’Òpera de Lió, el Skanes Dansteater, el Dance Forum Taipei i el Nederlands Dans Theater. També col·labora amb artistes d’altres disciplines com les arts visuals, el cinema, la música i el teatre.

La seva obra s’ha representat als Països Baixos, Alemanya, Suècia;  Espanya, Itàlia, França, Grècia, Taiwan, Xina; Corea, Brasil, Argentina i Xile. Ha rebut diversos reconeixements i guardons al llarg de la seva carrera, com ara el BNG Excellent Dans Award 2015 i, darrerament, nominacions als Premis de la Crítica de les Arts Escèniques de Barcelona i als Premis Butaca.

A més del seu treball com a coreògrafa, ha desenvolupat una pràctica molt lligada al procés coreogràfic. Es tracta d’un mètode centrat en la recerca del moviment i en la presa de consciència del cos. Imparteix tallers en diversos festivals, institucions i centres educatius.

Sobre Orthopedica corporatio

Un ritual que estimula els sentits en un espai en què moviment i so s’entrellacen democràticament. Una comunitat ortopèdica de ballarins que celebren la complexitat humana.

Què?

Un grup divers de cossos multigeneracionals viatgen junts. O, més aviat, es reuneixen per viatjar junts a través de diferents corporalitats, textures i paisatges sonors per descobrir la coreografia.

L’obra posa en relleu el so com a una extensió del cos.
“Busquem el que Edouard Glissant anomena «jardí crioll», un indret on creixen diferents espècies en interacció i harmonia, on es fusionen diferents cultures. La nostra comunitat de ballarins s’ha creat des d’aquest prisma: un grup de ballarins singulars, formats en diferents corrents de la dansa, que experimenten el moviment tots junts.”

La corporeïtat és la porta d’entrada a la vulnerabilitat del món material: l’olor, el tacte i els sons es contraposen a la descorporització ideal del capitalisme. Ells són els protagonistes de la resistència, cossos que lluiten lluiten per no ser domesticats i estandarditzats. Un grup de cíborgs i deesses que treballen conjuntament per sobreviure a la quotidianitat.

“La base de la nostra comunitat és la deformitat, no podem viure sense les nostres crosses: els objectes que carreguem i els altres que ens acompanyen en el viatge.  La ciència-ficció ens dona la capacitat d’imaginar mons possibles. Partim del concepte d’hiperempatia (Octavia Butler), una capacitat extrema de sentir el que experimenten els altres.”

Com?

Sis intèrprets heterogenis, de 22 a 54 anys i de trajectòries i nacionalitats diferents. Tots han mudat d’identitat cultural, ja que han viscut i treballat en diversos països. Acumulem objectes i materials abandonats en l’entorn: tubs de plàstic; troncs secs, pals, roques, teules;  un carret. Articles que altra gent considera inútils;  carcasses mortes de la natura que componen un paisatge sonor polifònic. La ressonància de la interacció física entre els cossos i entre els objectes s’amplifica per produir el so i compondre la música.

Ball de cossos intel·ligents i so d’alta tecnologia en contrast amb materials pretecnològics i objectes de rebuig. L’espai es construeix i es desconstrueix constantment, amb el públic disposat als quatre costats per trencar la frontalitat (si pot ser). Una experiència que es proposa tant als espectadors com als intèrprets.

Crèdits Orthopedica corporatio
Direcció Marina Mascarell
Intèrprets Alessandro Sabatini, Reiko Ohta, Amancio Gonzalez, Louis Gillard, Eli Cohen, Cree Barnett Williams
Dramatúrgia Riikka Laakso
Compositora Yamila Ríos

 

I us avancem que  els dies 2 i 3 d’octubre, es presenta Bird Dog, una road movie en viu que interpreten cinc performers ballarins des de diferents ciutats del món: Nova York, Lisboa, Tòquio i l’Haia.

Author