Marta Angelat rebrà el Premi honorífic a una gala dels Butaca oberta a tothom

11.19.2018

Author

El passat diumenge 18 de novembre va tancarel període per votar els candidats d’aquest any als Premis Butaca de Teatre, els guardons de votació popular que premien els millors professionals en més de 20 categories que contemplen tots els gèneres de les arts escèniques i bona part dels espectacles que es fan al nostre país al llarg de l’anterior temporada. Els finalistes concorren a la competició a partir de les nominacions formulades per les comissions d’espectadors que conformen els jurats dels premis. Només el Butaca d’Honor, el premi a la trajectòria professional, no s’enfronta al criteri del públic.

Aquest any, l’actriu i directora santcugatenca Marta Angelat tindrà assegurat el guardó la nit dels Butaca, que tindrà lloc al Teatre – Auditori de Sant Cugat del Vallès, coincidint amb els seus 25 anys d’història. Tota una vida dedicada a l’ofici, des de la interpretació fins la direcció escènica configuren la trajectòria d’una de les dones més rellevants del darrer mig segle de teatre al país, un ofici que ja va mamà de petita a casa gràcies al seu pare, en Josep Maria Angelat.

 

Entrades per a la gala a disposició del públic!
Ja són a disposició del públic les localitats que l’organització i el Teatre – Auditori han volgut oferir als espectadors i a la ciutadania en general, amb la premissa que uns premis populars han de ser oberts i facilitar al màxim l’accés a la  gent. És per això que les dimensions de l’aforament aquest any han fet possible que tothom qui ho desitgi reservi les seves entrades per la gala, a través de la web del teatre. Els espectadors podran imprimir directament a casa les seves localitats per assistir a l’acte.

No us quedeu sense: http://tasantcugat.cat

 

Marta Angelat, Butaca d’Honor 2018
Actriu de llarg recorregut en teatre, televisió i cinema, i una veu rellevant com a actriu de doblatge, Marta Angelat és una professional compromesa amb l’ofici, que ha tastat també i amb èxit la direcció teatral, des d’Unes Veus de Joe Penhall el 2007, fins a Escenes d’un matrimoni, de Bergman, el 2010, ja reconeguts tots dos amb diversos premis Butaca. Amant del risc, ha aixecat textos de nous dramaturgs com Plastilina Marta Buchaca i estrenat en escenaris de prestigi com el festival Temporada Alta, en tres ocasions, el TNC, la Villarroel o la Beckett. La seva faceta d’actriu s’inicià el 1972 de la mà d’Antoni Chic amb Les alegres casades de Windsor de Shakespeare, i s’ha desenvolupat en teatres de tot el país i l’estat, amb directors com Pere Planella, Mario Gas, Pierre Romans, JM Flotats, Toni Casares, JM Pou, Sergi Belbel, Julio Manrique, Abel Folk, i més recentment a Vilafranca, amb Jordi Casanovas, o Krystian Lupa amb Davant la Jubilació. A més, ha participat en prop de 25 projectes de televisió com a actriu, i és directora de doblatge, a banda de posar veus a Natassja Kinski, Jane Fonda, Angelica Huston o Emma Thompson, entre d’altres.

Els candidats dels Butaca
Confirmats com un dels premis independents més resistents i perseverants, els Butaca tornen a posar en valor un any més tot el ventall de professionals, gèneres, estils i formats de les arts escèniques del nostre país, en la que serà una de les edicions recents amb més equilibri de nominacions. Tot i així, pel que fa als números: Temps salvatge, del TNC amb direcció de Xavier Albertí, amb 8 nominacions, i Sopa de pollastre amb ordi, amb 6, encapçalen el ranking en aquesta 24a edició.

Si la crisis del sector al llarg de la passada tardor en alguna cosa pot haver afectat aquest any és en diversificar les oportunitats, amb molts espectacles nominats a 5 candidatures (Frankenstein Les nois de Mossbank Road),  4 (Medea, Calígula, La calavera de Connemara, A.K.A. Also Known As La importància de ser Frank), o 3 (Blasted, Bodas de Sangre). Però també hi ha una atomització en quant als productors, amb la majoria d’espectacles nominats a Millor Muntatge o Direcció en mans del TNC (Temps Salvatge, Blasted, Frankenstein), Teatre Lliure (Medea, El temps que estiguem junts), Grup Focus (Caligula, La calavera de Connemara, Les noies de Mossbank Road) o La Perla 29 (Sopa de pollastre amb ordi, Bodas de sangre), i amb una presència important del Festival Grec en el suport a les produccions i estrenes.

El petit format segueix però essent un espai reservat per la creació i enguany ha estat un bon refugi per sales com la Flayhard, amb dos espectacles nominats i que ha aconseguit posicionar el seu A.K.A. Also Known As de Daniel Meyer i Montse Rodríguez com un títol que opta a 4 importants guardons. Dels musicals que es van poder veure la passada temporada a Catalunya, Cabaret destaca per tenir nominacions a totes les categories del gènere (Muntatge, actriu i actor). El revelació Casi Normales, Paquito Forever Tick Tick Boom! compten amb dues nominacions, igual que Cabareta, que també està nominat a Millor Composició musical, a banda d’actriu i espectacle, i en total en té 3.

En l’apartat de dansa, les coproduccions internacionals Set of Sets, Three Times Rebel IUanMI, totes estrenades al Mercat de les Flors de Barcelona, són els nominats a aquesta categoria, al costat de A vore, estrenada a la Mediterrània de Manresa i també al Mercat de les Flors, i Moaré, presentada al Grec de l’any passat. Pel que fa a les altres disciplines, Sis personatges (Homenatge a Tomás Giner), Rebota, rebota y en tu cara me explota, Clàudia AÜC: El so de les esquerdes, composen la llista del premi a les Noves aportacions escèniques.

Noms com Xicu Masó, Pere Arquillué, Pablo Derqui, Joel Joan, Marcia Cisteró, Lluïsa Castell, Emma Vilarasau, Clara Segura, Marta Marco Cristina Genebat apareixen entre els nominats a Millor actor i actriu respectivament; un llarg repartiment complementat en les categories de Repartiment per Oriol Pla, Lluís Villanueva, Arnau Puig, Lluís Marco Eduard Farelo, al costat de Laura Conejero, Imma Colomer, Míriam Iscla, Mònica López Marta Millà, entre molts altres.

 

Author