Marta Carrasco obre la Sala Tallers del TNC amb ‘Jo, dona. A Lili Elbe’, un homenatge a la 1a persona transgènere

10.14.2021

Author

La ballarina i coreògrafa Marta Carrasco ha presentat aquest dimecres Jo, dona. A Lili Elbe, l’espectacle que obrirà la Sala Tallers del TNC aquesta temporada. És un tribut a la primera persona obertament transgènere de la història. Carrasco  comparteix la interpretació amb Albert Hurtado i n’és codirectora amb Manel Quintana. L’espectacle, que es va estrenar al Temporada Alta l’any 2019, havia de fer una gira internacional. “Però ens va pillar la pandèmia quan anàvem a Los Angeles i a Mèxic. Després hem estat molt parats. Hem pogut girar per Catalunya i España. I ara, venir al TNC…és el millor lloc del mon!”, explica Marta Carrasco, que no havia actuat en aquest teatre des del 2017.

Combina la dansa i el teatre per explicar l’experiència que va viure Elbe. Una dona valenta i rebel que va portar el seu desig fins les últimes conseqüències. L‘obra és un viatge per la seva ànima, la seva força i valentia  la seva transformació i el seu final. Es podrà veure del 14 al 31 d’octubre a la Sala Tallers del TNC.

Carme Portaceli directora del TNC, ha obert l’acte amb aquestes paraules: “Ja he parlat de la necessitat de la diversitat i de parlar-ne al teatre. Cal que estigui viu i connectat amb coses que passen a la societat. Per això, Marta Carrasco ha d’estar amb nosaltres. I val molt la pena retre homenatge a la primera persona transgènere de la història amb la Marta i la seva companyia, tots d’excel·lència artística! La diferencia requereix el respecte de l’altre i el respecte crea la dignitat humana. D’això parlarem tot la temporada al TNC.” 


Sobre Lili Elbe

Elbe va ser una pintora d’èxit considerable nascuda a Dinamarca a finals del segle XIX. La seva història ha perdurat en el temps per ser considerada una de les primeres persones al món a sotmetre’s a un canvi de sexe. Finalment però, l’any 1931, tres mesos després d’una operació de trasplantament d’úter, va morir.

Carrasco explica que va descobrir el personatge a la pel·lícula La chica danesa. “Jo no en sabia res i em vaig sorprendre i enfadar amb mi mateixa per no haver conegut aquesta persona que ha estat tan valenta. Avui les estan aniquilant… com a totes les dones!” Assegura que no volia fer en absolut un remake de la pel·lícula. “Però si un homenatge a aquesta persona que va patir tant i ha obert tantes portes! Per això vaig voler comptar amb Albert Hurtado.”

I Carrasco conclou: “Portem aquestes històries a l‘escenari per canviar una mica el mon, per moure cossos i ànimes, per obrir. I això ho ha de fer el teatre. Vam reunir tota la informació i aquí estem. L’any que ve anirem a la seva tomba a visitar-la!”


Parlen els artistes

Carrasco especifica que “no hi ha diferència entre actors i ballarins. L’Albert no venia d’aquest mon, hem hagut de treballar molt, però portava dintre la  bogeria. Tots dos estem a l’escenari. La meva presència és molt concreta i basada en la complicitat i en dirigir-lo a ell en com acabarà la Lilí. És un treball diferent al que he fet fins ara. hi ha una complicitat.”

Sobre el personatge de la dona de Lili: “Ho he volgut fer molt obert, pot ser ella, la mort… perquè ella el dirigeix cap a la mort. Em volia centrar en la Lilí, no amb la seva dona, encara que estigui al seu costat. No ho volia donar mastegat. El va acceptar, el va ajudar… A  la pel·lícula el va deixar, però!” . Pel que fa a la música: “És  meravellosa!  Tenim Edith Piaf que canta Milord, La Jananesse,de Serge Gainsbourg o La Bohème  per Juliette Greco…També tenim òpera contemporània… Està  molt barrejat. però només per la música ja et quedes sense alè!”

Albert Hurtado era professor al gimnàs que anava la Marta. “Em donava classes per posar-me en forma. Aviat vaig veure  que tenia alguna cosa especial i un dia li vaig preguntar: tu que hi fas aquí? I ens vam fer molt amics! També amb el seu marit, en Manel, codirector. Tots tres vam començar a trobar imatges, músiques… tota mena de informacions  fins que un dia li vaig dir: Tu seràs la Lilí. Vaig veure que tot i no ser actor ni ballarí, l‘esperit el tenia. Està  molt vinculat al col·lectiu LGTBI. Em vaig enamorar de la seva ànima… i és la meva Lilí! Tenim una complicitat brutal!”

Hurtado assegura que quan el va fitxar: “Em vaig quedar de pasta de moniato. Mai havia fet dansa ni teatre i el vaig quedar molt sorprès. Vull agrair públicament el regalàs de pujar a l’escenari, ser Lili Elbe i poder donar veu a gent que malauradament encara avui els continuen copejant i matant. Estem contents d’estar aquí!”  No coneixia la Marta personalment:: “La vaig conèixer físicament quan va venir a classe. Sabia que era una persona coneguda, però no la vaig ubicar. I  em va demanar que col·laborés. Després a va entrar l’amistat. però jo abans no la coneixia ni artísticament.”

I ens parla de la seva experiència no professional: “Una experiència on t’exposes tant! Des de l’inici del 2018 fins ara, ha estat una muntanya russa. Hem tingut molts daltabaixos, eufòria…  Ella em comença a dir: fes això fes l’altre. I jo li pregunto això que és?. Però ha estat una experiència molt gratificant i molt difícil.” 

Manel Quintana diu que aquest és un  espectacle. meravellós, especial i íntim. “Seria genial que persones amb obertura de ment arrastressin al teatre les persones que no la tenen. És necessari! Jo ja havia col laborat amb la Marta i puc dir que aquest projecte surt de l’ànima; d’una creativitat apassionada. I això és el que ens obliga a combregar amb el que ens està explicant. Un projecte magnífic per tot el que té de compromès. Un plaer estar amb la companyia  al TNC!”

Abans d’acabar, Marta Carrasco afegeix: “Estic tan contenta que una dona dirigeixi el TNC i que sigui Portaceli! Ja pot tremolar el mon. Estic agraïda que hagi confiat amb nosaltres. Estem molt ben acollits!

Doncs ja ho tenim. Entrades, aquí 

Author