Mor Martí Galindo

03.04.2019

Author

L’actor i regidor Martí Galindo ha mort aquest diumenge a l’edat de 81 anys.

Martí Galindo va nèixer a Barcelona el 31 de maig de 1937. Actor i regidor de teatre, va assolir una gran popularitat per la seva participació en el programa de Xavier Sardà Crònicas Marcianas.

Va tenir una infància complexa, en néixer prematur i amb un pes molt inferior al necessari per sobreviure en aquell temps. No obstant això, el petit va poder tirar endavant i, amb els anys, va acabar dedicant-se a la interpretació, una de les seves grans passions.

Tot i que Galindo es va dedicar bàsicament al món del teatre amateur, es coneixen una sèrie d’obres en què l’actor català va participar amb cert èxit. La seva primera actuació professional va ser l’octubre de 1963, amb l’estrena d’El hombre, la bestia y la virtud de Luigi Pirandello al teatre Calderón per la companyia d’Alejandro Ulloa. L’any 1985, va actuar en les representacions de La desaparició de Wendy de Josep Maria Benet i Jornet, que es va estrenar a la sala Villarroel. Ricard Reguant va dirigir-lo també l’any 1991 al musical Snoopy.

La popularitat de la televisió

Martí Galindo va participar en alguns programes del circuit català de Televisió Espanyola  com ara Los amigos del lunes o Los amigos de los libros entre els anys 50s i 60s. L’any 1972, va participar en una escenificació televisada d’El rey Midas amb el director Adrià Gual. També va participar als programes d’esquetxos Per molts anys i Ahí te quiero ver amb Rosa Maria Sardà. També a Televisió Espanyola, Martí Galindo va participar en el programa Planeta Imaginari, que va saltar de la graella del circuit en català a la programació per a tot l’Estat (Planeta Imaginario), i va participar en el programa de debat L’ou o la gallina presentat per Ramon Miravitlles.

La fama i popularitat van arribar-li  de la mà de la televisió al tombant de segle XX. Entre 1997 i 2002, Galindo es va convertir en una de les cares més conegudes de la televisió nacional, quan presentava, al costat de Xavier Sardà, el late show  Crónicas Marcianas. En la seva etapa final, Crónicas Marcianas va decidir canviar el format per intentar remuntar els índexs d’audiència que van anar caient amb el temps, i, per a això, va haver de prescindir de Martí Galindo, que es va retirar de la televisió i el món de l’espectacle en 2002, als 65 anys.

Author