Mor Salvador Távora, renovador del teatre a Andalusia

02.08.2019

Author

Salvador Távora, actor i director teatral, renovador del teatre independent andalús amb el món del flamenc, ha mort aquesta nit passada a un hospital de Sevilla, als 88 anys.

Távora, fundador de la companyia La Cuadra de Sevilla, és reconegut i respectat pel seu compromís en la recerca de la identitat històrica del seu país i per les respostes positives i imprevisibles que les seves creacions provoquen en el camp social de l’art. Entre els seus nombrosos reconeixements. Els premis recents més destacats són el Max d’Honor que li va ser atorgat el 2017 i el Premi de l?institut de Cultura Gitana 2018 a tota la seva trajectòria.

Salvador Tàvora, que va iniciar-se en el món artístic com a cantaor i ballador de flamenc, porta dedicat als escenaris més de quatre dècades. Es va iniciar en els anys 60 del segle passat en espectacles flamencs, però fuig del tractament folklòric del gènere en favor de cantes i cançons amb un contingut crític. A finals de la dècada entra en contacte amb el crític José Monleón, munta el grup La Cuadra, i crea Quejío, un espectacle que li projecta internacionalment i amb el qual forja un estil inspirat en les tradicions i cants andalusos, sempre des d’una perspectiva que reflecteix les desigualtats de la seva terra i de la seva gent. Amb La Quadra ha creat 26 obres teatrals des de 1972, que han tingut un gran ressò internacional.

Salvador Távora va recuperar el seu primer espectacle, Quejío, al teatre Poliorama de Barcelona l’estiu de 2017. 45 anys després de la seva creació, Távora portava de nou a l’escena un muntatge que denuncia la injustícia social a Andalusia a través de diferents pals del flamenc.

Ahir dijous a les 2h de la matinada ens va deixar Salvador Távora de La Cuadra de Sevilla (1930-2019) a la Clínica de Fátima de Sevilla. Des d’avui divendres estarà en el tanatori Servisa (Carrer de Miguel Romero Martínez, 2 41015 Sevilla).

Demà dissabte a les 11:30h hi haurà una cerimònia en la seva memòria i a les 13:30h serà l’enterrament al cementiri de San Fernando de Sevilla.

Author