Mumusic Circus, Cia. Passabarret i l’espectacle ‘Mur’, entre els guanyadors dels IX Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya

12.20.2018

Author

Hem anat a la Nit del Circ. Ha estat una vetllada preciosa, plena de il·lusions i d’espectacle. Demà us l’explicarem. Ara, per si ens llevem tard, us enviem la Nota de Premsa que ens envia la Revista Zirkòlika, organitzadors de la nit, perquè conegueu els guanyadors.

 

Barcelona, a 19 de desembre de 2018. – L’espectacle multidisciplinar i participatiu Flou Papagayo de Mumusic Circus, un dels grans èxits de la passada Mostra d’Igualada, i l’espectacle de circ social Mur de Cia³, han guanyat, respectivament, els premis als millors espectacles de carrer i sala dels IX Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya. També ha obtingut premi la companyia Teatro nelle Foglie per Balada de Tardor, l’espectacle de teatre d’ombres, mim, acrobàcia aèria i clown que obté el premi al millor espectacle de carpa.

D’altra banda, el V Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ se l’emporta la companyia de Valls Passabarret per la primera versió en clau de circ de la novel·la Josafat, de l’escriptor Prudenci Bertrana. El premi, que consisteix en una dotació de 20.000 euros per vàries funcions de l’espectacle durant l’any 2019el concedeix la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX.

La resta de guanyadors dels IX Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya, que s’han lliurat a El Born CCM, han recaigut en el número d’acrobàcies aèries Milovati de la companyia Voël (millor número de circ), l’espectacle Briks de Cirk’Crash (millor espectacle o entrada de pallassos), Mireia Miracle (millor artista emergent), l’exposició Papers de Circ de Ramon Karoli (millor iniciativa per a la projecció del circ), Pablo Potocnjak per El senyor de les Baldufes (premi especial), l’espectacle Mr Alret de Moi Jordana (premi de votació popular) i Fakir Kirman (premi a la trajectòria). Els premis estan organitzats per la revista de circ Zirkòlika amb la implicació de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX i compten amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

A CONTINUACIÓ, LA DESCRIPCIÓ DELS ESPECTACLES, COMPANYIES, NÚMEROS DE CIRC I INICIATIVES PER A LA PROJECCIÓ PREMIATS I EL VALOR DEL PREMI OBTINGUT. 

MILLOR NÚMERO DE CIRC
MILOVATI
CIA VOËL (LA PERSIANA CIRC)

Número de circ aeri estrenat a l’espectacle Invisibles (21è Circ d’Hivern) i executat per Jordi Serra (portor) i Deborah Cobos (àgil). El número és un exercici d´autosuperació.  El jurat ha destacat la seva bona tècnica, les seves ganes de volar i ser lliures, i perquè no es posen límits i han triat una tècnica de circ molt física, dura i difícil.

Valor del premi: Invitació a participar a la Fira de Circ de Carrer de La Bisbal d’Empordà (Girona)

MILLOR ESPECTACLE O ENTRADA DE PALLASSOS
BRIKS
CIA CIRK’CRASH

Espectacle per a tots els públics de circ i clown. Quatre personatges mostren el joc de poders i situacions extremes amb un fort component tècnic, físic i musical. S’hi veuen acrobàcies i equilibris sobre una escala i un cable, entre d’altres. El jurat ha valorat les seves acrobàcies, equilibris i mil tècniques al terra i sobre una corda, però sobretot el seu seu excel·lent i molt meritori treball de pallasso dels quatre protagonistes.

Valor del premi: Una residència de creació a la Fàbrica de les Arts en Viu L’Estruch (Sabadell)

PREMI ESPECIAL
EL SENYOR DE LES BALDUFES
CIA. PENÉLOPE Y AQUILES

Espectacle de circ basat en la tècnica del llançament de baldufes de diferents tamanys. En l’espectacle, El Senyor de les Baldufes (Pablo Potocnjak) arriba sempre de llocs desconeguts per presentar-nos l’univers baldufesc que ha creat, on cada joguina té vida pròpia en un món únic, delirant i molt proper als espectadors. El jurat ha valorat el treball del protagonista, que converteix amb elegància i molta finesa un joc d’infància en una disciplina de circ i presenta un espectacle màgic i únic

Valor del premi: Programació de l’espectacle al festivalet Encircant el Barri que organitza Papallona Circus Arts Shop

MILLOR TRAJECTÒRIA
FAKIR KIRMAN

Durant més de mig segle dalt dels escenaris Josep Miret, més conegut com a Fakir Kirman, ha actuat en circs, teatres, festivals, al carrer i en nombrosos platós de televisió, aconseguint una gran popularitat pels seu insòlits números de llits de claus, perforacions i números amb foc i encanteri de serps, entre d’altres exercicis de faquirisme. Ha obtingut aquest nou guardó dels premis Zirkòlika pels seus 54 anys de carrera ininterromputs i pel seu treball únic en el panorama de les arts escèniques a Catalunya

MILLOR COMPANYIA O ARTISTA EMERGENT
MIREIA MIRACLE CLOWN

Protagonista amb Leandre Ribera a l’espectacle Iceberg, l’any passat va estrenar Rojo, el seu primer treball en solitari. L’artista es mou entre el clown i el teatre gestual, i els últims mesos ha participat en nombrosos festivals, entre ells el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà o Circaire de Mallorca, i ha aconseguit una important projecció. El jurat ha destacat l’estrena del seu primer espectacle en solitari i la prometedora recerca que fa del seu elegant i curiós personatge.

Premi: Producció d’un video a càrrec de Teatralnet

MILLOR INICIATIVA PER A LA PROJECCIÓ DEL CIRC
EXPOSICIÓ ‘PAPERS DE CIRC’ DE RAMON ‘KAROLI’

Exposició de divulgació de la història del circ a Catalunya. Els últims anys s’ha vist 26 cops en festivals, centres civics, museus i biblioteques. L’objectiu és crear vincles culturals del circ cap el public. L’exposició inclou quadres, llibres, segells, postals, cartells, joguines, maquetes  i desplegables, entre d’altres. El jurat ha valorat del projecte la seva batalla diària, per la seva passió constant, per mantenir en solitari un projecte durant 10 anys, perquè dona la importància que es mereix el patrimoni de circ i perquè petits espais poden visualitzar la grandesa del circ.

Premi: 1.000 euros que concedeix l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC)

PREMI DE VOTACIÓ POPULAR
MR ALRET
MOI JORDANA

Espectacle còmic de malabars i manipulació d’objectes de Moi Jordana Cia de Circ. Estrenat a Manresa l’any 2017 i protagonitzat per Moi Jordana (Sallent, 1974), Mr Alret és un espectacle familiar de circ clàssic amb dosis de contemporaneïtat, dirigit per Jordi Girabal, que gira al voltant d’un personatge excèntric. L’espectacle va conseguir 277 vots, el 27% del total de 1.038 vots que van emetre professionals, aficionats i periodistes culturals. Aquest any s’ha batut el rècord de participació.

PREMI AL MILLOR ESPECTACLE DE CIRC DE CARPA
BALADA DE TARDOR
TEATRO NELLE FOGLIE

Espectacle multidisciplinar que uneix teatre d’ombres, mim, acrobàcia aèria i clown. En l’espectacle s’hi barreja la força del circ, l’espontaneïtat del teatre de carrer i la poesia del teatre gestual. Formada per Elena Fresch, Marta Finazzi, Matteo Mazzei i Nicolas Benincasa, la companyia acaba d’estrenar aquest espectacle en carpa. El jurat n’ha destacat l’estètica ben treballada, el seu impacte visual i també el fet d’haver fet realitat un nou projecte de circ itinerant i tenir el coratge, a més, de fer-ho dins d’una carpa.

Valor del premi: Programació de l’espectacle al Centre Cultural de Terrassa

PREMI AL MILLOR ESPECTACLE DE CARRER
FLOU PAPAGAYO
MUMUSIC CIRCUS

Un nou espectacle de Mumusic Circus, coproduït per la Mostra d’Igualada i FiraTàrrega, que des de l’inici sorprèn i ens porta per camins inescrutats i per passatges on no hi ha res preparat. Està interpretat per Marçal Calvet, Clara Poch i Marta Camuffi, la nova incorporació de la companyia. El jurat n’ha destacat la seva excepcional originalitat, de principi a final, i justifica el seu guardó perquè desperta un somriure d’orella a orella, per l’harmònica fusió de la música amb el circ, per la manera fresca i diferent de fer participar al públic i pels amables jocs als quals convida a participar.

Valor del premi: Programació de l’espectacle a FiraMediterrània (Manresa)

PREMI AL MILLOR ESPECTACLE DE SALA
MUR
Cia³

Espectacle sobre la superació dels límits físics i mentals que protagonitzen persones amb diferents capacitats que es va poder veure al Teatre Nacional de Catalunya. Dirigit per Nacho Flores, hi intervenen artistes de Circ Vermut i de Circ Bombeta, companyia formada per persones amb diferents capacitats que treballen la motricitat, l’autosuperació, la creativitat i la confiança a través de l’art circense. El jurat ha destacat les emocions que desperta, el resultat 100% professional de l’espectacle, la meravellosa aventura del projecte i per una integració que commou

Valor del premi: Campanya de serveis de comunicació a càrrec de Comèdia Comunicació

V GRAN PREMI BBVA ZIRKÒLIKA DE CIRC
JOSAFAT
CIA. PASSABARRET

Una adaptació en clau de circ de la clàssica novel·la modernista de Prudenci Bertrana que deconstrueix la passió, la por, les contradiccions, les obsessions, els contrastos i la tragèdia d’aquest Geperut de Notre-Dame català, donant com a resultat un relat adaptat a un públic familiar. El jurat ha destacat el risc de fer una versió circense d’un clàssic de la literatura catalana, el camí inexplorat del projecte i haver aconseguir fer un espectacle que emociona i que han fusionat la literatura catalana amb el circ.

Valor del premi: Una gira per vàries ciutats catalanes valorada en 20.000 euros

Un  total de 23 projectes, entre espectacles, companyies, números de circ i iniciatives per a la projecció, havien estat nominats als IX Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya, els guardons creats el 2010 per a visibilitzar les arts circenses, crear circuits i reconèixer els espectacle de qualitat vistos a Catalunya. El jurat dels IX Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya ha estat format aquest any per Cristina Cazorla (La Puça Espectacles), Pepa Plana (pallassa), Lola Casademont (Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà),  Ignasi Gil (acròbata), Jordina Blanch (CIRCulant) i Marcel Barrera (periodista i cap de redacció de la revista de circ Zirkòlika), Manel Sala ‘Ulls’ (fotògraf) i Sònia Martínez(AlterCircus).

Els premis s’han lliurat a El Born CCM després l’estrena d’Under. Històries sota terra, un espectacle que formarà part de la cartellera de circs de Nadal i es podrà veure també els dies 21 i 22 i posteriorment entre els dies 27 i 30 de desembr

 

Author