Aquesta temporada estem de sort: els dilluns s’estan animant. Avui hem rebut la bona notícia que el Teatre Victòria també s’hi apunta i des d’aquest dilluns que ve, 5 de novembre, tots els dilluns a les 20:30h hi haurà teatre a l’escenari del Victòria. I comencen amb el que en diuen “una comèdia per rosegar”: Ossos, amb Toni Albà i Fermí Fernández i direcció de Sergi Pompermayer. Parteix ni més ni menys de la troballa de la ‘suposada’ tomba de Miguel de Cervantes Saavedra.
El títol, que pot semblar un pel estrany, és el que ha de ser: l’obra parla de la lluita per aconseguir els ossos de Cervantes. Uns ossos que es poden convertir en altres coses A Ossos hi ha dos gossos que es comporten com humans. I dos científics que no paren de fer el gos. Uns són hereus directes del Quixot i Sancho Panza, de Cipión i de Berganza. Els altres, fills de la picaresca ibèrica, del… mou-te molt i no facis gaire!
A partir d’una idea de Pilar Montoliu -productora de l’espectacle- i en total clau de clown, Pompermayer els ha escrit una història a mida on es compara el comportament d’uns gossos amb uns científics. Que també es pot veure com una comparació entre animal i persones; o entre el poble i el poder; o entre l’innocent i l’espavilat… O com una pallassada immensa, perquè és hilarant des del començament al final.
La història va així: un gos, aparentment de bona casa, es declara descendent de Miguel de Cervantes, perquè “va morir com un gos.” Troba els ossos del seu avantpassat i els vol per motius emocionals. En una escena que pot recordar el Tot esperant Godot, coneix un altre gos, molt de carrer, amb puces, coix i punki i, després d’olorar-se profundament, s’acaben fent amics. Però van a parar a la gossera, on són tancats de mala manera. La gossera es veu com una presó d’aquelles on també hi va a parar gent que no és delinqüent.
En Fermí i en Toni alternen els rols de gossos i de científics. Hem sabut que Pompermaier és, -també!- veterinari i aquest deu ser un dels motius pels que els actors no estalvien moviments de l’animal: llepades, olorades, aixecar la pota pel pipí, desconfiar, jugar… Ho fan com gossos de debò, que parlen, això si. I també fan els científics elegants. L’obra és plena de petits detalls i referències, tant a nivell de moviment com de frases que, entre riures, no se’ns escapen. Per exemple es parla de a Catalunya, de catalans universals, de nous catalans…
Ossos és un divertidíssim viatge a través de l’amistat i la solidaritat entre els gossos, l’ambició dels homes i una picada d’ullet a un dels autors més famosos de l’Estat espanyol, que va morir per Sant Jordi… com Shakespeare, -que n’hi ha que diuen que són la mateixa persona-. L’obra no estalvia expressions a través del mim, algun moment Shakespeare i tota la mestria ja provada i contrastada d’aquests dos grans actors/clowns.
FERMÍ FERNÀNDEZ
Actor
Comença la seva trajectòria a la ràdio l’any 1988, al costat d’Andreu Buenafuente. Des d’aleshores ha compaginat la ràdio amb treballs teatrals, televisió i doblatge. En televisió, ha participat com a actor en diferents programes al costat d’Andreu Buenafuente durant més de vint anys (Sense Títol, la Cosa Nostra, Una altra cosa, Buenafuente), i ha fet d’actor en episodis de la sèrie de televisió El cor de la ciutat, i a la comèdia de situació Majoria absoluta. També ha treballat com a actor en el programa de televisió HomoZapping per a Antena 3. També ha fet de director i de presentador en programes per a diferents cadenes de televisió (Ui, qué difícil a 8Tv, Que no surti d’aquí a Td8, i Sota terra a TV3). Actualment forma part de l’equip d’actors de la productora Minoria Absoluta, als programes Crackòvia i Polònia (TV3). En teatre, ha treballat amb la Cia. Trono Villegas, sota la direcció d’Oriol Grau, en espectacles com El sexe nostre de cada dia o Bildelberg Club Cabaret. Actualment, està de gira amb els espectacles Brots i Histèria Sagrada, amb la Cia. Toni Albà, i El Sommelier, un text escrit conjuntament amb Toni Orensanz i sota la direcció de Toni Albà.
TONI ALBÀ
Actor
Format a l’escola El Timbal, a l’Insitut del Teatre de Barcelona i a l’École Internátionale de Théâtre Jacques Lecoq de París, el 1980 comença la seva carrera d’actor. Després d’instal·lar-se a França durant 11 anys, gira per 29 països amb l’espectacle Opération Fu (Festival Avignon 1988) L’any 1993 torna a Catalunya per establir-s’hi definitivament. Ha aconseguit grans èxits de crítica i públic amb espectacles com: L’ombra, Brams o la kumèdia dels herrors (amb Sergi López), Audiència i-real, Brots, Histèria Sagrada, La Família Irreal (de Dagoll Dagom i Minoria Absoluta), Bufonant o El Sommelier. L’any 1995 co-dirigeix Hop!era, espectacle nominat als Premis Molière 1998, que es va poder veure en temporada a París i Barcelona. Ha actuat amb el Tricicle (Manicòmic) i La Trinca (Nou de Trinca) Els darrers anys, Toni Albà ha estat director i/o actor de més de 50 espectacles, de diverses companyies i la seva pròpia. En els últims anys participa amb gran èxit als programes Polònia i Crackòvia, a TV3, on s’han fet populars les seves paròdies del Papa, el Rei, Mourinho, Sarkozy, Carod-Rovira o Charly Rexach, entre d’altres. També ha estat col·laborador del programa Els Matins de TV3, i ha treballat en vàries pel·lícules de cinema i ha estat col·laborador en diversos programes de ràdio.