Paco Mir i la Companyia Eòlia portaran una visió contemporània de ‘La Plaça del Diamant’ al Teatre Victòria

12.20.2018

Author

Aquest mes de gener, Paco Mir i la Companyia Eòlia presenten una adaptació teatral contemporànea de l’emblemàtica obra de Mercè Rodoreda, La Plaça del Diamant. Publicada per primer cop el 1962, és considerada clàssic de la novel·la de postguerra. Aquesta adaptació dirigida per Paco Mir (Tricicle) i produïda per la Companyia Eòlia, comptarà amb 7 actors que interpretaran més dels 20 personatges de la novel·la.

L’espectacle té un doble repte: intentar ser fidel a l’esperit de l’obra a la vegada que impregnar una mirada contemporània a aquesta novel·la cabdal de la literatura catalana. Paco Mir parla així de l’adaptació: “L’admiració per l’autora i la seva obra és el motor d’una producció que vol comprimir quaranta anys de la vida de la Colometa en noranta minuts plens d’emoció, de tendresa, de preguntes sobre el futur, sobre les relacions, sobre la vida que és un misteri encara per resoldre.”

L’ARGUMENT
Amb el rerefons de l’arribada de la República i de la guerra civil, aquesta novel·la, que inicialment s’anomenava Colometa, se centra en el personatge de la Natàlia, la Colometa, una dona jove que en representa moltes d’altres a qui va tocar viure un període de la història especialment cruel. La Natàlia accepta sense rondinar tot allò que la vida, i el seu marit Quimet, li imposen. Arriba a acceptar que li canviï el nom pel de Colometa. Com moltes dones de l’època, veurà anar-se’n i morir els seus estimats, passarà gana i tindrà dificultats per tirar endavant els fills. Enfonsada en un matrimoni que no li proporciona felicitat i unida a un home egoista, la Natàlia renuncia a la seva pròpia identitat cedint tot el protagonisme al seu marit, acceptant els convencionalismes d’una època que deixava la dona en un segon pla. Al llarg del text, el lector va descobrint la resignació d’aquesta dona davant la realitat que li ha tocat viure. La novel·la és també una crònica ideal de la Barcelona de postguerra i de com va marcar aquest període històric la vida dels barcelonins.

La Companyia Eòlia està formada per professionals que han estat alumnes d’Eòlia, Escola Superior d’Art Dramàtic. En aquesta ocasió intervenen Carla Pueyo Uri Callau Núria Bonet Georgina Llauradó Rai Borrell Fran Lahera Ariadna Camps, amb direcció i dramatúrgia de Paco Mir i amb Tony Casla com ajudant de direcció. Música original de Jofre Bardagí i cordes invisibles de Josep Maria Bardagí; escenografia i vestuari de Jordi Bulbena; projeccions de Berberecho Productions; il·luminació de Ignasi Morros; disseny de so, Ricardo González i caracterització, Toni Santos.  Una producció de la Companyia Eòlia, amb la col·laboració d’Eòlia ESAD, Tricicle i Dagoll Dagom.

L’espectacle es podrà veure tots els dimarts de gener al Teatre Victòria (8, 15, 22 i 29), a les 20.30 h.

Author