El dramaturg Paco Romeu (València, 1967) és el guanyador del XIX Premi SGAE de Teatre Infantil, que convoca anualment la Fundació SGAE, per l’obra Astrolabi. L’autor valencià conquereix així aquest guardó, dotat amb 8.000 euros, un diploma, la publicació del text a la sèrie de teatre infantil i juvenil Sopa de Libros, que el grup editorial Anaya coedita amb la Fundació SGAE, i la dramatització del text guanyador dins del XXIII Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades.
“El jurat em va comunicar la seva decisió en el moment més oportú, a penes tres dies abans de l’estrena del muntatge que ha fet la companyia Disparatario. Per això adquireix una dimensió que transcendeix l’autoria i implica l’amor i l’esforç d’un grup de persones meravelloses”, declara Romeu.
El teatre infantil ha estat una constant en l’obra de Romeu, que es va iniciar en la dramatúrgia escrivint per a una escola de teatre: “Els meus primers textos van ser escrits expressament per ser representats per nens. Vaig trigar uns anys a passar al teatre adult, però mai no he deixat d’escriure teatre infantil. Curiosament, els meus textos infantils tenen una càrrega de contingut social, fins i tot polític, més gran que els adreçats al públic adult”, explica l’autor.
Precisament aquest compromís social és patent a Astrolabi, una història de superació i apoderament femení que neix de la “militància feminista de l’Elsa, la meva companya de vida”, confessa Romeu. “La vaig escriure el 2015 mentre em recuperava d’una malaltia greu i potser per això té algun element propi del deliri: el primer cop que la va llegir Lorena Comín, alma mater de Disparatario, em va dir, literalment, que se me n’havia anat l’olla”, continua.
Astrolabi relata el periple vital de la Duna, una nena que fuig d’un destí imposat i que acabarà esdevenint una dona els passos de la qual l’obligaran a forjar-se un destí propi. No és només una història concreta, és també «la història de totes les dones que la Duna es va trobant pel camí i que l’ajudaran a trobar el seu lloc en el món», destaca el dramaturg.
Romeu, que va ser seleccionat al I Laboratori d’Escriptura Teatral de la Fundació SGAE, manté l’escriptura tant en valencià com en castellà com una prioritat, però subratlla la importància que els textos s’estrenin dalt d’un escenari. “No n’hi ha prou que es publiquin; llegir teatre és sempre un acte inconclús. Esperem que aquest premi ens ajudi a visibilitzar aquest treball”, conclou.
El jurat ha estat presidit pel dramaturg José Ramón Fernández i compost per Carmen Losa, Salva Bolta i Jordi Purtí, directors escènics; Anna Fité, periodista i guionista; Pablo Cruz, editor de literatura infantil i juvenil al Grupo Anaya; Belén Pichel, presidenta d’Escena Galega, i Nieves Rodríguez Rodríguez, guanyadora del XVIII Premi SGAE de Teatre Infantil. Al XIX Premi SGAE de Teatre Infantil s’han presentat un total de 38 obres originals.
SOBRE PACO ROMEU
Paco Romeu, dramaturg bilingüe i autodidacte, ha cultivat altres facetes artístiques, com ara el guió, la composició musical o la narrativa breu. No havia tingut cap relació amb el teatre fins a l’any 2000, quan va començar a compondre de manera habitual la banda sonora d’alguns muntatges per a l’Escola Municipal de Teatre de Picassent (València) i a escriure textos per a grups infantils i d’adults.
El 2011 la seva obra Iceberg va obtenir el Premi Ciutat d’Alzira, i el 2012 Vocabulario, el seu primer text en castellà, va guanyar el Premi de Teatre Iberoamericà Tirso de Molina, convocat pel Ministeri d’Afers Exteriors, i L’extraordinària història del fantasma de Quim Quinqué va obtenir el Premi de Teatre Infantil Xaro Vidal Ciutat de Carcaixent.
El 2013 va ser seleccionat per al I Laboratori d’Escriptura Teatral de la Fundació SGAE, dirigit per Paloma Pedrero, pel seu projecte Los panes, basat en els fets ocorreguts el 2007 entorn de la parròquia de San Carlos Borromeo de Vallecas (Madrid). El 2015 va rebre dos nous premis, el de Teatre Juvenil Ciutat de Torrent per Els medis, ambientada en el context de la Primavera Valenciana, i el Premi Antonio Buero Vallejo Ciudad de Guadalajara per Piel de cebolla.
El 2018 va obtenir el Premi Ciutat de València de Teatre en Valencià per l’obra Play. És membre fundador de la companyia valenciana Teatre Corrent, creada el 2016.
SOBRE ASTROLABI
Astrolabi narra l’odissea de la Duna, una nena que fuig d’un destí imposat i que esdevé una dona que intenta forjar-se’n un de propi, però és també la història de totes les dones que la Duna es va trobant pel camí i que l’ajudaran a trobar el seu lloc en el món.
PREMI SGAE DE TEATRE INFANTIL
La Fundació SGAE convoca aquest guardó des de fa 18 anys amb el propòsit d’impulsar i donar suport a la creació de nous textos dramàtics adreçats a nens i nenes que, tant per la bona qualitat i l’originalitat dels seus diàlegs com per la seva visió escènica, contribueixen al progrés del panorama teatral orientat a públic infantil. Des de l’any 2000, el premi ha estat atorgat a: Nieves Rodríguez Rodríguez, el 2017; Paco Gámez, el 2016; Itziar Pascual, el 2015; Rodrigo Muñoz, el 2014; Luis Matilla, el 2013; Mariano Lloret, el 2012; Gracia Morales, el 2011; Cesc Adriá, el 2010; Magdalena Labarga, el 2009; Luis Matilla, el 2008; Helena Tornero, el 2007; Juan Luis Mira, el 2006; Joseph Albanell, el 2005; Rafael Alcaraz, el 2004; Carmen Fernández Villalba, el 2003; Luis Matilla, el 2002; José González Torices, el 2001, i Luis Matilla, el 2000.