Pavlovsky obté el 1er Premi Ocaña i estrena el documental de Albert de a Torre sobre la seva trajectòria

05.15.2019

Author

El mes de setembre, La Gleva Teatre ens convidava a descobrir Què se’n va fer de Pavlovsky, en un espectacle-retrobada amb l’estimat i inoblidable actor-còmic-ballarí-mim… que havia desaparegut de les cartelleres al complir 50 anys als escenaris. El motiu era el rodatge d’un documental sobre la seva trajectòria artística i com a la persona meravellosa que és. Li va voler fer el seu amic de fa més de 30 anys, el periodista Albert de la Torre, actualment propietari de La Gleva amb la compositora i pianista Bàrbara Granados, que tantes vegades havia compartit escenari amb Pavlovsky acompanyant-lo al piano. Es van fer únicament 5 funcions que l’Albert aprofitaria per extreure’n moments i comentaris i es va proposar obrir un Verkami per obtenir ajuts. I efectivament, es va poder tirar endavant gràcies a molts amics que hi han volgut participar, als que finalment també s’hi ha afegit la col·laboració de TVC i TVE.

I ja ho tenim a punt d’estrena! Aquest diumenge dia 19 (18 h), al Teatre del CCCB tindrà lloc la première del documental, que es diu Pavlovsky, en una sessió especial amb motiu del Festival DocsBarcelona, que acabarà amb un col·loqui amb el director i l’equip artístic. Si no hi podeu anar, hi ha més oportunitats: a partir del 24 de maig entrarà en cartellera als Cinemes Texas de Barcelona i després, farà gira per Catalunya.

PAVLOVSKY, PREMI OCAÑA 2019
Tot s’ha unit en el temps: Pavlovsky ha estat escollit  mereixedor del nou Premi Ocaña en la que serà la  primera edició. El guardó neix d’una proposta del director Ventura Pons a un grup d’amics de l’enyorat pintor -i avui en diríem performer- José Pérez Ocaña, que va ser l’alegria de la Barcelona vibrant dels 70, passejant per la Rambla, actuant i cantant pels bars i els balcons, en una actitud inequívocament reivindicativa del dret a estimar cadascú com vulgui i a qui vulgui.

El premi s’atorgarà la nit del dijous 23 de maig als Cinemes Texas, una nit abans de l’entrada en cartellera del Documental, i també se’n farà un passi especial.


ANEM AL DOCUMENTAL
Iniciat gairebé contra la seva voluntat, parteix d’una conversa entre l’artista i Albert de la Torre. En ell, Pavlovsly apareix en situacions i converses ‘robades’, fruit de moltes hores de gravació i sembla que en força ocasions, sense que fos conscient que se l’estava gravant. Fa un repàs a la seva vida i trajectòria artística, ja iniciada a l’Argentina, una etapa de la que coneixem poca cosa. Una de les sorpreses del Documental és la seva primera incursió a l’òpera, com a figurant-mim, al Teatro Colón, de Buenos Aires, on va triomfar gairebé més que els protagonistes! I a Barcelona va actuar al Liceu, a La Fille du Régiment. Explica que ha arribat a fer 7 òperes i que, en una, interpretava el mateix personatge que… algú molt gran!

No us dic res més perquè l’heu de veure, però us puc avançar que hi han participat, comentant diferents moments i emocions de la seva vida, bons amics i admiradors de Pavlovsky com ara Mario Gas, Joan Matabosch, Colita, Vicky Peña, Núria Ribó, Carmen Alcalde, Nancy Truñon… Ell s’explana, amb la seva gràcia habitual, amb vivències com ara que va anar a París a estudiar amb Marcel Marceau i Lecoq, però que s’avorria i va preferir tirar pel dret amb el que ell volia explicar. I ens parla dels seus pares, i sobretot de la seva germana Alícia, que va venir a Barcelona amb ell i l’ha acompanyat sempre, i que ahir, a la preestrena que es va fer per als Mecenes, estava molt emocionada. Com no ho havia d’estar, si ho estàvem tots!

El Documental fa també un recorregut per aquella Barcelona, amb el Barcelona de Noche, el Diana, l’Assamblea de Treballadors de l’Espectacle, la Cúpula Venus, les Jornades Llibertàries… I segueix endavant fins l’època de La Pavlovsky, els Rambleros, la Orquesta de Señoritas… i l’Arnau! Els que vareu assistir a les sessions de Qué fue de Pavlovsky? reconeixereu molts moments i potser fins i tot us veureu a vosaltres.

Ha estat produït per EGB (Estudi Bárbara Granados) en col·laboració amb Amici Miei Produccions, i amb la participació de TVC i TVE. Després de l’estada als Cinemes Texas, emprendrà una gira per diverses ciutats, amb la idea de fer passis especials tant en espais de cinema com en teatres, amb la presència de l’artista en algunes ocasions. Tot això serà després de passar pel FIC – CAT, Festival Internacional de Cinema en Català de Roda de Berà el proper mes de juny.

Per saber o recordar més coses sobre els inicis de la idea del documental o de Qué fué de Pavlovsky? cliqueu aquí.

Author