Pep Munné és Albert Speer al teatre La Gleva

Escrit per Ángeles Castuera

04.30.2021

La Gleva acull Speer, una producció pròpia amb Pep Munné i Xavier Ripoll sobre l’obra creada el 1998 per Esther Vilar inspirada en el ministre i amic d’Adolf Hitler. L’espectacle és una comèdia amarga d’intriga política sobre la figura d’Albert Speer, encausat en el procés de Nüremberg. Ramon Simó,  el director d’aquest muntatge que inicialment havia de dirigir Mario Gas, defineix el text com ‘història-ficció’.

I el defineix així perquè, si bé Speer és un personatge real, el seu antagonista. el funcionari Bauer, és una creació teatral. I aquesta construcció teatral permet representar un combat d”esgrima dialèctica’, en paraules de Xavier Ripoll. Així defineix la llarga conversa que mantenen ambdós personatges, de conviccions potents i enfrontades. El seu diàleg acaba corroborant que “els dos sistemes”, comunista i nacionalsocialista, “han fallat”, assenyala Simó.

L’espectacle es podrà veure del 2 al 31 de maig a la sala del carrer de La Gleva. Creada el 1998, posa la política i Europa davant del mirall de la seva història recent a través d’una comèdia amarga d’intriga política. L’espectacle es basa en la figura d’Albert Speer, que va ser l’amic i ministre de Hitler, destinat a succeir-lo al capdavant del III Reich.

Ministre nazi

Speer va ser un dels 24 màxims dirigents nazis encausats en el procés de Nüremberg i l’únic que va evitar la pena de mort. Va complir íntegrament una pena de 20 anys de presó i el 1966 va sortir del presidi de Spandau per reincorporar-se a la seva activitat com a arquitecte i a escriure diversos llibres autobiogràfics, a través dels quals va mirar de treure’s de sobre l’estigma d’haver estat un dels principals responsables de l’Holocaust. “Va ser un home molt intel·ligent”, assenyala Pep Munné, “un nazi que no era nazi, convertit en heroi” un cop surt de la presó

El muntatge se situa just en el moment en què Speer surt de la presó i rep un historiador-funcionari de la RDA, Bauer,  en el seu antic despatx. En aquest espai, Speer havia desenvolupat el projecte de remodelació de Berlín –rebatejada com a Germania i pensada com a capital del Reich– per a després d’una victòria del nazisme que no es va produir. A través de la conversa amb el seu interlocutor es posaran sobre la taula reflexions sobre el poder, la barbàrie i la visió i revisió de la història recent que es va entrellaçant amb una trama d’equívocs i enganys.

Trajectòria de l’obra

L’espectacle es va estrenar l’any 1998 en el que havia estat el despatx de l’arquitecte amb Karl Maria Brandauer com a director. Brandauer interpretava el personatge de Speer. Gràcies a la gran expectació que va aconseguir, la mateixa producció va ser presentada més endavant a l’Almeida de Londres.

Sobre Esther Vilar

Escriptora alemanya de família d’origen argentí, és autora d’El varón domado (1971), un dels llibres més polèmics sobre el paper de la dona a la societat i la seva relació amb el moviment feminista.

Vilar es va convertir en un personatge mediàtic a còpia de trepitjar platós de televisió dels programes més populars d’aquells anys, moment en el qual va néixer també la seva relació amb Barcelona, de la qual es va enamorar i on va acabar fixant la seva residència. La relació amb la ciutat va fer que freqüentés alguns cercles teatrals i planegés, amb Pep Munné, la producció i representació de la seva obra a Barcelona. Finalment, el text es posa en escena per primera vegada a Catalunya i Espanya aquest 2021.