La propera edició del Festival TNT (Festival Noves Tendències), organitzat per l’Ajuntament de Terrassa, se celebrarà enguany del 26 al 28 de setembre. Aquest dimecres s’ha presentat als mitjans a LA BONNE Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, amb dues particularitats sensibles: era la última vegada que el presentava el seu impulsor i director durant 12 anys, en Pep Pla, que el deixa per obrir espai a d’altres programadors i dedicar-se a altres feines que podem assegurar que sap fer i molt bé, com ara d’actor o de director.
L’altra particularitat ha estat el bateig amb la premsa de teatre de Rosa Boladeras, a qui tantes vegades hem vist, escoltat i preguntat pels seus espectacles, en la seva nova responsabilitat de Regidora de Cultura de Terrassa. I ha exercit des del primer moment, demanant-nos, en un lloc tan sensible com La Bonne, un minut de silenci per la dona assassinada ahir a Terrassa en mans del seu marit. També ha destacat la bona gestió de Pep Pla en aquestes 12 edicions i que “des de l’ajuntament podem dir que TNT continuarà i tirarà endavant, però encara estem estudiant quin serà el model.”
També hi ha assistit Àngels Ponsa, Directora General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, en representació de la Generalitat. Per a Ponsa “el TNT és un festival de referència en el seu llenguatge i que aporta una oportunitat per veure el capital creatiu del territori.” Ha ressaltat també “el suport que en Pep ha estat donant tots aquests anys a aquests artistes, projectant-los al mon sencer.”
I anem a la presentació, que ha comptat amb alguns dels seus protagonistes. Ja us podeu organitzar perquè hi ha una trentena de propostes que, com és norma al TNT, són absolutament innovadores i de diferents llenguatges. Hi ha 32 companyies amb 32 espectacles, 3 d’internacionals, 3 de l’Estat espanyol i 26, de Catalunya. 7 són estrenes absolutes, 2 estrenes internacionals a l’Estat espanyol i 5 coproduccions, que s’estrenen al festival. Se’ns gira feina!
També es proposen quatre espectacles del TNT Kids, “que els hem comprimit en un dia, el dissabte 18, de 17 a 20 h, al Vapor Ventalló”. Són Un teatre al jardí, de Cia Minimons; Handle wirh care, de Diana Gadish; Ez Sub, de Joao Pinto / Kandengue Arts i Palyscape Deluxe, de Cathy Bertel / Den Draas.
Tot això passarà en una vintena d’espais, 11 de sala i 9 exteriors, amb més espectacles de carrer i gratuïts que mai: “Hem incrementat els de carrer perquè volem que sigui visible a la ciutat.” Hi ha dos espais nous: la Casa de la Música i l’Auditori Municipal. A més del programa teatral, s’ofereixen quatre espectacles de música a la pl. Vella. Fora de Terrassa, enguany només Matadepera acull dos espectacles, ja que altres ciutats veïnes habituals no ho poden fer.
Hi ha un canvi: el Festival tindrà un dia menys de durada, però els mateixos espectacles: “L’experiència ens ha demostrat que el diumenge ja és un dia en què tothom està cansat o que rebem menys visites de fora. Ho hem comprimit més al dissabte.”
Hi haurà servei de guarderia i encara una novetat: “Tots els implicats en l’organització rebrem un cus protocolari sobre com actuar davant possibles agressions sexistes. Esperem que no calgui fer-ho servir!”, apunta Pep Pla.
El director es va referir també al cartell d’enguany, que anuncia el Festival. De sobte es retalla i cau. És un símbol de “destruir per tornar a construir. Haurem de tancar algunes portes per poder obrir-ne d’altres.”
I ja anem als leitmotivs o continguts de les propostes del festival, que n’hi ha dos de destacats: la Mirada de la Dona i la temàtica del viatge en el sentit de anar cap a l’altre però amb quina actitud i també en el del turisme.
L’ESPECTACLE INAUGURAL
S’ha confiat a la reconeguda companyia francesa L’Amicale que “un dia o altre havien de venir. N’estem orgullosos!”, destaca Pla. Presenten l’espectacle Germinal, de Halory Goerger i Antoine Defoort, que s’estrena a l’Estat espanyol després de fer una gira per Europa, Estats Units i diversos països de l’Àsia. “Parla de començar de zero. Què faríem si ens trobéssim en aquesta necessitat?” Els artistes mostraran com formen un món nou, el dijous a les 21 h, al Teatre Alegria. Espectacle subtitulat.
Passem a dissabte perquè en Pep ens ha volgut destacar la també companyia francesa Carabosse, que el dia 28 seran al Vapor Gran amb Par les temps qui courrent… “És una de les companyies de teatre de carrer més importants del món. El seu símbol és el foc. Diuen que quan s’apaguen els llums i s’encén el foc, es produeix el silenci.” Ompliran el Vapor Vell d’instal•lacions vives per on deambularan músics, ballarins, acròbates, poetes i… foc!
N’hi haurà que es refereixen a viatges interiors i més sensorials com els murcians Onírica Mecánica a Le grand Tour; alhora que s’abordaran les conseqüències negatives del turisme de la mà de les catalanes Mos Maiorum a Gentry. També com a destacats, en Pep Pla ens ha parlat d’els mítics El Canto de la Cabra (Madrid) , que amb el seu Gota a gota proposen un intent desesperat a que ens ajudin a suportar la pressió a què estem immersos.
LES COPRODUCCIONS
Un dels grans objectius del Festival TNT és donar suport a la creació contemporània de casa nostra i seguir apostant per la creativitat, la innovació i les noves tendències dels nostres creadors i creadores. El TNT rastreja el talent per coproduir-lo, programar-lo i catapultar-lo a un circuit on dotar de més vida les seves peces.
El divendres Ada Vilaró estrena la seva proposta 350 grams. “És sobre una experiència pròpia que primer vaig viure en veu baixa i que, de mica en mica, ha arribat el moment de poder-la dir en veu alta i compartir-la”, explica. I continua: “És un cant a la vida. Fa 9 anys vaig patir un càncer amb el que vaig conviure 3 anys. Vull celebrar que tinc la sort d’estar aquí i poder-ho compartir. Parla de que ser aquí, és una festa!”
També d’estrenarà Schumann amateur de Rubén Ramos Nogueira, que torna al TNT en una coproducció amb l’Antic Teatre. “És el tercer episodi d’una sèrie que he fet amb el sobrenom d’amateur. Jo sóc pianista però mai m’hi he dedicat professionalment. I com que a la sèrie amateur es tracta de fer una obra mítica i dificilíssima, m’he atrevit amb Les variacions Golberg, reservades a professionals”, explica Nogueira. I continua: “Jo les toco amb gestos projectats que expliquen el perquè vull fer això de trencar-les!” Diu que en el tercer episodi pretén trencar el format original dels altres dos: “Ara parlo de Clara Shumann, una pianista que va néixer fa 200 anys i que va ser una de les més reputades de l’`poca, ja des de petita. També va ser una gran compositora. Ella deia: M’interessa més viure l’art que viure de l’art. El seu marit va ser Robert Shumann.” És, doncs, una reflexió sobre l’amor, la bogeria i el paper de la dona en la història de l’art a partir de la vida d’una parella de músics del Romanticisme alemany, Robert i Clara Schumann. També explica que trenca amb la soledat habitual i que “compto amb presències…”
Protocolos de acción frente a lo desconocido, de la Fundación Agrupación Colectiva, “té a veure amb un petit scanner de l’ànima. Una creativitat en comú en estat pur que parla de la lluita entre sexe i religió, i de la lluita amb l’art.”
Suicide notes, de Marc Caellas i David G. Torres. És la tercera vegada que aquests creadors participen al Festival. Expliquen que “efectivament, l’obra parla del suïcidi, és la primera causa de mort natural. N’hi ha 10 al dia (de declarats!) i no se’n parla. Hem volgut abordar la part que ens sembla més poètica: les notes de suïcidi.” I les converteixen en lletres de cançons, poemes: “Tot el procés de investigació que hem fet ens ha tornat més vitalistes, és un material molt sensible. El treballarem en sales de concerts!” L’interpreta Laura Weissmahr i s’estrenarà divendres a la Nova Jazz Cava,
Acabem les coproduccions amb Cobalto, de Laila Tafur i Alba Rihe, dues artistes de diferents registres que posaran els discursos en comú i en acció mitjançant la veu i el cos. “La Laila es dedica a la dansa i jo a l’humor. Ens hem posat en una mateixa línia de trajecte, en la que jo sóc una pallassa dislèxica i la Laila, una ballarina verge!”, explica l’Alba, que ens diu que el nom de Cobalto “ve de la terra color cobalto.”
MÉS PROPOSTES
També ens han parlat de Protocolos de acción frente a lo desconocido, de la Fundación Agrupación Colectiva. És una peça molt especial de Francesc Cuéllar que parla de la por però a tot: a la família, al sexe, a l’art… i proposa una pugna entre la por i el dolor. “És un espectacle amb cinc escenes, que compta amb la interpretació de la música en directe a càrrec de Hodei Arrastoa. És un petit viatge del Francesc, el seu creador, a través de l’amor, la fam, el sexe, l’art creador i de com trobem la redempció amb el salt al buit. “
Incurables, del català Pere Faura, tancarà el Festival el dissabte a les 22 h. És un espectacle multidisciplinar de dansa, vídeo-tecnologia i música electrònica inèdita, que proposa una metàfora sobre el món dels zombies i una disco. “És una festa inacabable on el difícil és teixir les relacions humanes. Hi ha mappings, projeccions…” Per a la creació, Pere Faura, s’ha unit amb els vídeo-artistes Tatiana Halbach i Soren Christensen (Desilence) i el músic Albert Salinas (DJ Wooky).
En Pep Pla ha tancat la trobada amb tot d’agraïments als col·laboradors i sobretot “a l’equip del Festival, que m’ha estat aguantant durant 12 anys!”
EL TNT CONTINUARÀ
Rosa Boladeras ha contestat a la pregunta de què passaria ara, que marxa en Pep Pla: “Un Festival que ha arribat on ha arribat com el TNT, NO POT NO CONTINUAR. Tirarà endavant i esperem que continuï creixent. Pensem que Terrassa és una ciutat que clama ser Espai de Creació, de Residència, de Investigació… Treballarem en aquesta línia i també amb la de incrementar la internacionalització. El TNT ha de ser un festival d’anada i tornada. L’objectiu és poder-li dir ben aviat el Festival TINT”
Per tal d’escollir un relleu a Pep Pla “es farà un concurs obert a tothom que vulgui presentar un projecte.” Apareixerà als mitjans al setembre. Si us ve de gust provar-ho, estigueu atents.