Petita crònica per recordar l’esplèndida 9a Nit del Circ, que es va celebrar al Born

12.20.2018

Author

Aquest dimecres 19 de desembre, el Born CCM va acollir la Nit del Circ, la gala de reconeixement que fa Catalunya als artistes d’aquest gènere i que impulsa la Revista Zirkòlika. Ha estat ja la 9a edició i, tal com ens va recordar el director i fundador de Zirkòlika, Vicent Llorca, coincideix en el 250 aniversari del naixement del circ modern. I encara hi afegirem una celebració:  enguany Zirkòlika compleix 15 anys. Festeta complerta, doncs. Felicitats!

La Sala Moragues del Born va conferir un aspecte molt acollidor a la Gala, que va començar puntualment a l’hora prevista: 20 h. És un espai còmode, ample però proper a la vegada, auster, si ho comparem amb els anys del Circ Raluy, però una austeritat que jugava a favor dels artistes perquè ressaltava el seu protagonisme. A més, aquesta edició s’ha canviat el circ-cabaret preliminar amb diverses actuacions, per un espectacle complet, Under. Històries sota terra, una proposta que encara es podrà veure al mateix Born els dies 21 i 22 de desembre i, posteriorment, quatre dies més, entre els dies 27 i el 30 de desembre.

És un espectacle dirigit per Emiliano Sánchez Alessi (premi Zirkòlika al Millor Número de Circ 2017), amb 11 artistes de circ i banda de música en directe. Una gran pantalla al fons ens fa viatjar pel metro de ciutats com Lisboa, Munic, Nàpols, Estocolm i Barcelona, i a cada lloc veiem artistes alguns de circ fent els seus números al metro, tots de diferents disciplines (malabars, acrobàcies…), mentre la resta interpreta el públic. Una idea molt bona que, plena de sentit de l’humor i també de poesia ja parteix del somni d’un pallasso que no pot encendre l’espelma del seu aniversari perquè ja ningú porta encenedor. A més de mostrar-nos com són de macos els metros d’altres països -les imatges es van anar a rodar a les estacions i metros autèntics- invoca el respecte per als artistes de barret. És una producció conjunta de El Born CCM, Zirkòlika i UnderCirc.

I comença la segona part, la dels premis, a la que aquesta revista té l’orgull de participar amb el Premi al Millor Artista Emergent. He de dir que moltes gales haurien d’aprendre d’aquesta, per la fluïdesa que va tenir, sense que per això faltessin les emocions. Es van atorgar 11 premis en total, que van anar entregant els mateixos patrocinadors. A banda dels premis, que consistien en diverses programacions, estades en residència i aportacions econòmiques, cada companyia va rebre una voluminosa ampolla de vi i el tradicional trofeu que emula una carpa. Tothom es va mostrar molt feliç, però volem esmentar la Cia3 i la seva proposta Mur, Millor Espectacle de Sala, perquè es tracta d’un espectacle de superació, interpretat per artistes de Circ Vermut i de Circ Bombeta, companyia formada per persones amb diferents capacitats que treballen la motricitat, l’autosuperació, la creativitat i la confiança a través de l’art circense. El mèrit afegit és que es tracta d’un espectacle fet per aquests artistes, però que no mostra la discapacitat i que el podria fer qualsevol altre.

L’entrega dels premis, amenitzada per Ton Muntaner, conegut com a director de la cia. Katraska i també com a pallasso, va estar el tro de la nit. Ens va sorprendre amb tantes habilitats que, de debò, si no hi vareu anar o no o vareu seguir per la Xarxa de Televisions, busqueu-lo perquè val la pena. Ens va fer un catàleg de disciplines extraordinari (malabars, titelles, monòlegs…) No es va deixar res: “Ja que tenia que sortir jo sol, vaig decidir buscar coses per fer un número diferent cada vegada.  Jo sóc pallasso, però vaig voler explorar altres terrenys”, ens va dir, a la sortida. He de destacar el mestratge de les intervencions teatrals. Va declamar un To be or not to be, parlant de circ i la seva precarietat, però amb les paraules tan ben posades que si no les escoltaves sonava com el Shakespeare. I encara ens va fer una Vaca Cega feminista!

Tot plegat, doncs, un gran espectacle, variat, intens, proper i que, tot i durar 2h, va semblar més curt. Moltes felicitats a tots!

No us posem els premis perquè els hem publicat molt ben explicats en una notícia urgent ahir al vespre. Premeu  Visca el circ! i us sortirà de seguida!

 

Author