‘Piturrino fa de músic’ de Carles Santos dona la benvinguda al 2020

12.27.2019

Author

El Teatre Lliure obre el 2020 amb un programa especial: el 3 i 4 de gener a Montjuïc, s’estrena el nou cicle Artefactes musicals, coordinat per David Albet, amb el concert de Carles Santos Piturrino fa de músic. “Tenim la voluntat de que aquest cicle es converteixi en una tradició de principis d’any al Lliure”, ha afirmat durant la presentació del concert Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre.

Artefactes musicals s’obre amb la represa d’un dels concerts que van ser a la Sala Fabià Puigserver el maig de l’any 2009, dins del cicle Radicals LliureCarles Santos, llavors artista resident d’aquest teatre, servia estrictament la seva faceta de pianista i compositor, acompanyat de l’orquestra bcn216 dirigida per Xavier Piquer. Deu anys després, tornem al Mestre amb la mateixa formació, ara sota la direcció musical de Francesc Prat i amb Jordi Masó al piano.

“Carles Santos és el pioner natural dels Artefactes musicals”, ha explicat Albet, que ha recordat la figura polifacètica de l’artista, que va bascular entre la composició musical, l’escultura, la fotografia, la poesia i la dramatúrgia, i el seu esperit enèrgic, urgent i gamberro.

Segons el coordinador, Piturrino fa de músic “és un Santos sense el Santos, i l’única peça seva prou autònoma i fixada, com perquè tingui sentit recuperar-la sense ell”. El concert del gener és una reposició fidedigna del concert original, que combina música i text.

“Estrenem el cicle amb la menys teatral de les obres del Santos”, ha reconegut Albet. En aquest aspecte, Masó ha reivindicat els orígens de l’artista com a intèrpret. “En Santos va començar com a pianista, interpretant i estrenant les principals obres dels compositors contemporanis i es va interessar molt per les noves composicions que arribaven de fora”.

EL CONCERT
“Tot el que passa durant els 55 minuts del concert està fora del que es considera un concert convencional. El públic es trobarà tot allò que no s’espera”, ha explicat Prat, que ha destacat també la implicació dels músics, disposats a “fer teatre” perquè el concert sigui un èxit.

Com bé ha explicat Albet, es tracta d’ “un Santos en estat pur”, perquè inclou els temes típics de l’obra de l’artista valencià mort ara fa dos anys, com ara la religió, el sexe, les relacions paternofilials, i referències a l’univers Santià a través de la paella, Bach, els petards o la lubricitat.

A més, musicalment, Piturrino fa de músic és una composició minimalista, repetitiva i amb peces de repertori tradicional com el pasdoble. El seu humor es fa present a través dels objectes sonors (una serra mecànica, una trituradora, un mirall que es trenca, pistoles, xiulets i petards, entre d’altres) que acompanyen els instruments tradicionals d’un formació de cambra.

Artefactes musicals compta amb la col·laboració de l’Escola Superior de Música de Cataluña (ESMUC) i amb l’assessorament vocal de l’artista Nao Albet.

Artefactes musicals. Piturrino fa de músic. El 3 i el 4 de gener de 2020 a Montjuïc.

Author