Preparatius i molta moguda a Girona a només dos dies del Festival Elefant d’Or

02.12.2019

Author

El Palau Firal i el Camp de Mart de Girona viuen un ritme frenètic d’assaigs dels 78 artistes de 13 països poques hores abans de la inauguració de la 8a edició del Festival del Circ, que tindrà lloc aquest proper dijous 14 a les 20.30 h, amb la primera representació de l’espectacle Blau. L’endemà, divendres 15,  es podrà veure l’espectacle vermell, i tot plegat culminarà el pròxim dimarts 19 amb la Gran Gala Final, quan s’entregaran els elefants dalinians als artistes guanyadors. Fins avui s’han venut 27.000 entrades de les 34.000 que s’han posat a la venda.

Una ciutat de carpes al Camp de Mart de Girona

El passat 25 de gener va començar la instal·lació de les diferents carpes al Camp de Mart de La Devesa de Girona, on tindran lloc els diferents espectacles programats per a la vuitena edició del Festival Internacional del Circ, la segona que tindrà lloc a Girona.

En total s’han alçat 3 carpes:

  • Gran Carpa blanca central, circular de 48 m de diàmetre, 14,5 m d’alçada, amb cabuda per a 2.145 espectadors on transcorreran les 16 representacions programades, dies més que l’any passat: 4 escolars, 5 de l’espectacle Blau, 6 del Vermell i la Gala de Premiats (Espectacle Or).
  • Una carpa vestíbul: rectangularde 15 x 25 m.
  • Carpa pels Artistes de 810 metres quadrats per a ús decamerinos i zona d’escalfament.

Enguany, per primera vegada, les carpes s’uneixen al Palau de Fires que es converteix en l’entrada general al circ, el gran hall del Festival, que acull la primera edició del Circus World Market, l’única fira sectorial d’empreses de circ al món.

Dos grups electrògens generaran la potència de llum suficient per als equips de so i per als més de 200 projectors que il·luminaran les actuacions: un total de 5.300 metres de cablejat garantiran el subministrament elèctric. Diversos calefactors industrials garantiran una temperatura permanent de 21ºC al conjunt de les carpes. Durant els darrers 8 dies i encara avui, 76 tècnics de muntatge treballen sense fre perquè tot estigui a punt el 14 de febrer, dia de l’estrena.

 

Neix ‘Circus World Market’, amb l’exposició de la maqueta de circ més gran del món

El Palau de Fires de Girona acollirà, per primera vegada a la història del Festival, la nova fira comercial internacional del circ, en la que hi participaran empreses de tot el món i que pretén convertir-se en un punt de trobada mundial dels professionals dedicats al món del circ (artistes, mànagers, directors, tècnics, etc). L’accés al recinte serà lliure.

Amb la creació de la nova fira, aquesta es convertirà en l’entrada general al circ, i per tant tots els espectadors del Festival recorreran els seus estants abans d’arribar a la Gran Carpa. A més a més, el Palau de Fires donarà cabuda a espais com la cafeteria, les terrasses, el photocall, la llibreria, la sala VIP i Jurat, els WC i la nova cantina d’artistes, per primera vegada oberta a tot el públic.

La fira estarà presidida per la maqueta de circ més gran del món, de 50m2. La maqueta és obra de l’enginyer holandès V. Herwerden i actualment forma part de la col·lecció de circ que té la fundació promotora del Festival. L’any 1928, durant la segona Exposició Universal, la maqueta de Herwerden ja va estar exposada a Barcelona, on la van visitar més de 250.000 espectadors. En ella s’observa el funcionament d’un gran circ itinerant de principis del segle XX amb 420 personatges, 270 animals i 170 vehicles.

Meitat d’ocupació del Camp de Mar. Més metres quadrats per a gaudir del millor Circ

Amb el traspàs de serveis i activitats al Palau de Fires no s’han muntat al sòl del Camp de Mart les carpes de vestíbul, de sanitaris i VIP de l’any passat el que ha suposat reduir a la meitat l’ocupació de superfície de carpes de l’anterior edició: de 6 carpes l’any passat a 3 aquest, de 5.408 m2 a només 2.754.

El Festival suma però la superfície del Palau de Fires que només de sòl expositiu (sense contar wc, sales de reunions o restaurant) ja suma 5.676 m2. Així doncs entre carpes i palau firal en resulten 8.430 mdedicats al circ internacional de qualitat, tres mil més que l’any 2018. “Una torre de Babel per al millor espectacle de circ de la nostra història!”, diuen.

Ja han arribat a Girona, via port i aeroport de Barcelona, i superats els corresponents tràmits duaners i els carregaments de material artístic,  les 24 companyies convidades: trapezis, cables de funàmbul, bàscules, etc. Des del passat dia 7, els 78 artistes assagen sense fre sota una carpa en funcionament gairebé les 24 hores, ja que per a realitzar les dues semifinals són necessaris 7 dies intensos de proves per tal que es coordinin a la perfecció els artistes amb els dissenyadors de llum i so, la regidoria tècnica i l’orquestra.

Entre divendres i dissabte van arribar a Girona els 16 membres del Jurat del Festival encarregats de puntuar cadascuna de les atraccions del Festival i atorgar els premis de l’esdeveniment: els elefants dalinians d’or, plata i bronze.

Segons la direcció del Festival, l’espectacle d’or d’enguany “persegueix el repte de convertir-se en el millor espectacle de circ de la nostra història, pel nombre d’artistes i països participants, per la qualitat de les atraccions i dinàmica de la producció.”

Avui dimarts el Festival compta amb 27.000 entrades venudes, per tant queden encara 7.000 butaques lliures. Les entrades que oscil·len entre els  10 i els 95€ poden seguir adquirint-se per a totes les funcions a la Taquilla del Palau de Fires (d’11h a 21h), a la Taquilla del Teatre Municipal (de dimarts a divendres de 13 a 17h) i al web www.FestivaldelCirc.com.

Author