RBLS Festival Teatre Jove i la Sala Fènix impulsen el RBLS Teen Project

Escrit per Revista Teatralnet

07.29.2021

El RBLS Festival Teatre Jove i la Sala Fènix uneixen esforços per impulsar el RBLS Teen Project. Es tracta d’un projecte social de ciutat i ciutadania. Té per objectiu treballar amb adolescents per dotar-los d’eines per empoderar-los i permetre’ls participar en la presa de decisions als seus districtes i barris. Per fer-ho realitzaran un estudi de camp, intercultural  intergeneracional, en el qual els i les adolescents dialogaran amb les veïnes i els veïns. I es convertiran en altaveus de les seves demandes. A més, es crearà xarxa amb les entitats socials i culturals del barri on tingui lloc el projecte per sumar recursos i experiències.

Els resultats obtinguts de la investigació de les i els adolescents donaran peu a una creació escènica comunitària.   Amb això, i juntament al grup que hagi fet la investigació, n’hi hauà d’altres que realitzin una proposta escènica, tècnica (llums, so);  l’escenografia, el vestuari o tasques de suport en producció. L’objectiu és empoderar les noies i els nois i convertir-los en protagonistes d’una experiència transformadora, única i rellevant per a la ciutat. La primera edició del projecte tindrà lloc al Raval (Ciutat Vella) i portarà per títol Raval Teen Project.

El RBLS Teen Project és un projecte sorgit de la col·laboració entre Teen Friday (Sala Fènix) i RBLS Festival Teatre Jove. El projecte ha estat guardonat amb una de les beques ‘Premi Barcelona 2020’, creades per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB);  per recolzar al teixit cultural, educatiu i científic davant les dificultats derivades de la pandèmia.

Mos Maiorum liderarà el Raval Teen Project

Els Mos Maiorum, col·lectiu referent del teatre documenta, immersiu i de denúncia social, lideraran el Raval Teen Project amb el projecte HOMO CONSUMER.

La investigació que la companyia realitzarà amb les noies i els nois participants girarà al voltant del consumisme. Proposaran una reflexió sobre el model capitalista, sobre els efectes que ha provocat la pandèmia amb l’auge de plataformes, com Amazon; en el petit comerç i sobre una societat laboralment més precaritzada. La recerca també posarà èmfasi sobre aspectes com el gènere. Ho farà investigant si hi ha més pressió sobre la dona a l’hora de consumir pel que fa a la publicitat i els productes sexualitzats.

RBLS Festival Teatre Jove tornarà al novembre

Després d’una edició insòlita marcada per pandèmia; on el festival es va haver de reinventar i adaptar a la situació marcada pel tancament cultural del novembre;  RBLS torna amb més força per celebrar la seva 5a edició al novembre en diferents espais de la ciutat. Hi haurà La Villarroel, el Tantarantana, la Nau Ivanow i el Centre Cívic Cotxeres Borrell.

El festival, fidel a la seva identitat, seguirà apostant per espectacles i activitats que acostin les arts escèniques a joves de 13 a 20 anys. Això per descobrir-los espais atrapar-los amb temes que els interessin i impactar-los amb experiències escèniques trencadores. L’organització està treballant en una edició presencial, que respecti totes les mesures de seguretat que marquin les autoritats sanitàries.

També es recuperaran: RBLS APOSTA i RBLS PRO, dues activitats generadores de diàleg i interrelació entre professionals de diferents àmbits.

RBLS APOSTA, la Fira de Teatre per a Joves, té objectiu ser un aparador per a programador de projectes pensats per al públic adolescent. La Fira celebrarà la seva tercera edició, un any més, amb la complicitat de l’Associació Catalana d’Escoles de Teatre.

RBLS PRO és una jornada professional que actua com a nexe d’unió entre el món de la cultura i l’educació.