Reivindicacions de ls SGAE en el Dia Internacional de la Dansa

Escrit per Revista Teatralnet

04.28.2021

La SGAE reivindica una major programació de dansa i espais específics per a la seva difusió

Amb motiu del Dia Internacional de la Dansa que se celebra el 29 d’abril, la Societat General d’Autors i Editors reivindica una major programació d’aquesta disciplina. I la creació de recintes específics per a la seva promoció, formació i exhibició.
A causa de la covid-19, les representacions de dansa (2.160) amb prou feines van representar el 4% de les funcions d’arts escèniques (50.866) a l’Estat espanyol.  Així mateix, actualment només el 5% de les obres escèniques que es registren a la SGAE són coreogràfiques. Aquestes xifres revelen la fragilitat d’un sector que mereix l’atenció i l’impuls de les nostres institucions públiques.

Parla Maria Pagès

La coreògrafa i bailaora María Pagés, membre de la Junta Directiva de la SGAE, recorda que: “La dansa ja era la nena pobra de les arts escèniques, i la pandèmia l’està rematant. És responsabilitat de les institucions el reequilibri de la programació, sobretot ara que els mercats internacionals estan tancats i no se sap fins quan”. 
Pagés és una veu autoritzada. Ha rebut el Premi Nacional de Dansa a la Creació, la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts i la Medalla d’Andalusia, entre molts altres premis. El seu ball ha brillat en importants escenaris de diferents continents. Però la situació actual és crítica: “Molts autors, si no estan ja fora de joc, es troben en perill d’extinció com a projectes creatius. La nostra supervivència està lligada al treball. Si no treballem, no existim; ni nosaltres ni les persones que depenen de nosaltres. La nostra salvació depèn del fet que els teatres, els productors, els ajuntaments, les diputacions, les comunitats autònomes i el govern central prenguin consciència del grau de desastre al qual ens enfrontem”.
“D’altra banda  el món digital ens preocupa. El seu desordre legal accentua la nostra precarietat. Hem de reivindicar un marc legal que ordeni un reconeixement just de la coreografia. Fins ara, la digitalització vulnera i menysprea els nostres drets.”

La SGAE reconeix la feina dels professionals

La SGAE vol reconèixer i agrair la feina dels professionals de la dansa i, de manera particular, dels gairebé 1.800 socis i sòcies de l’entitat que es dediquen a aquest ofici creatiu. La coreografia és una activitat artística de naturalesa autoral; per això, el sector demanda per a aquesta disciplina la mateixa rellevància que ja tenen expressions com el teatre i la música.
En aquest sentit, la SGAE és l’única societat del país que defensa i gestiona els drets d’autor de coreògrafes i coreògrafs. Les seves creacions formen part del grup de les denominades obres d’arts escèniques i requereixen una autorització individualitzada del seu autor per ser utilitzades o comercialitzades. L’entitat expressa el seu compromís ferm amb el foment i la difusió de les obres coreogràfiques i treballa en el desenvolupament de nous serveis i prestacions per tal que els autors puguin afrontar els reptes del sector al segle XXI.