‘Rent’ torna a Barcelona 20 anys després d’haver vingut per primera vegada

03.22.2019

Author

L’any 1999, Focus i Rock&Pop (l’actual Stage Entertainment), van portar el musical Rent a Barcelona, controlat i dirigit pels responsables de la versió americana, Michael Greif, director de Rent a Broadway i Abby Epstein, que en va assumir la direcció aquí. Es va estrenar en castellà al Teatre Principal. Un jove Daniel Anglès, que va debutar a l’escenari l’any 1996, al naixement de la companyia també fenomen El Musical Més Petit, hi interpretava el paper de Marc Cohen. No el va deixar indiferent: “La directora ens va advertir el primer dia d’assaig, que entrar en contacte amb Rent ens canviaria la vida. Jo no m’ho vaig creure, però així va ser. Et porta a un lloc que et fa millor. Vaig pensar que algun dia la dirigiria i vaig estar 17 anys preparant-me per fer-ho.”  I al gener del 2016 s’estrenava a l’Aliança del Poblenou i en català dirigida per Daniel Anglès. Ell mateix en va fer la traducció i adaptació, amb l’ajut del també actor Marc Gómez.

Ara, tots dos la tornen a readaptar al castellà perquè, encara amb la vida canviada, Anglès ha volgut celebrar els 20 anys d’aquella arribada a Barcelona i recuperar el musical per al teatre que actualment dirigeix, l’Onyric Teatre Condal. “La fem en castellà, perquè aquella primera versió era en castellà.” Aquest dijous l’ha presentat als mitjans amb una il·lusió que ens ha encomanat a tots: “Hem gairebé canviat el teatre! Tot funciona amb la màxima potència, la llum, el so… Hem fet una escenografia nova, perquè l’Aliança tenia l’escenari més petit i hem volgut aprofitar per aportar nous canvis.”  En aquesta ocasió no ha fet audicions: “He agafat gent que va participar a l’Aliança, també a gent que conec i són bons, amics com el Peter Vives… Estem davant d’una generació molt talentosa.” I, com es deia, la núvia ja està vestida. L’estrena oficial es farà el 2 d’abril, però a partir d’aquest dissabte dia 23, ja comencen les prèvies. L’última funció tindrà lloc el 26 de maig.

L’ARGUMENT
Recordem que l’autor, Jonathan Larson -que va morir un dia abans de l’estrena a Nova York-, es va inspirar en l’òpera La Bohème de Puccini per escriure l’espectacle “una manera de traslladar l’ambient del Barri Llatí de París al West End de Nova York.” La història passa a Nova York a principis dels 90 i això és inamovible: “L’obra és plena de referents d’allà i s’han de mantenir. Vam posar especial atenció a aquells que, si no ets d’allà no s’entenen, i vam mirar com podíem transportar-los a la nostra cultura.”

Se centra en un grup de joves artistes que conviuen en un apartament llogat a Nova York. Compartirem amb ells un any de la seva vida -exactament 525.600 minuts !-, veient com, malgrat el que està passant, la falta d’esperança i els amics que desapareixen, els joves mantenen la il•lusió, la creativitat i les ganes de tirar endavant. És una obra plena d’energia i altament positiva. “Un cant a la vida, que ens transmet una gent que convivia amb la presència de la mort”, diu Anglès. Parla, doncs, de joves que, com ara, lluitaven per sobreviure a la falta de feina i de diners i, sobretot, contra la SIDA, que bategava sense pietat. “Ara com a malaltia està més allunyada, però encara continua l’estigma. Qui té càncer o el que sigui, ho explica. Qui té la SIDA… encara no està superat.” Rent es va convertir enseguida en el Hair d’una nova generació que s’aferrava a la vida malgrat, des de fora, se’ls organitzés la mort, sigui via Guerra del Vietnam o via SIDA.

Per a Daniel Anglès Rent va canviar Broadway per sempre: va modificar els musicals, va portar al teatre a molta gent que només escoltava música… I sempre és actual: la paraula Rent vol dir lloguer i estripat a la vegada, un joc de paraules que apunta a la falta de mitjans i a la dificultat tan actual de trobar un pis de lloguer assequible.” També parla de la creativitat perquè “són joves que lluiten per aconseguir l’acceptació social a través de l’art, del que en fan una eina de vida.” I sobretot “parla de les tres maneres d’estimar amb absoluta naturalitat. Això, fins l’arribada de Rent, no estava assumit al mon de l’espectacle. Rent s’ha convertit en un clàssic perquè encara ara, més de 30 anys després de l’estrena a Nova York, planteja preguntes que no tenen resposta”, assegura el director.

ANEM AL NOU REPARTIMENT
De la versió de L’Aliança tornen: Nil Bofill (Ensemble), Víctor Arbelo (Roger Davis), Xavi Navarro (Tom), Albert Bolea (Àngel), Anna Herebia (Maureen),  Edgar Martínez (Ensemble) i Marc Gómez (Swing). I hi afegim Iñaki Mur (Marc Cohen), Júlia Bonjoch (Mimi), Àfrica Alonso (Joanne), Peter Vives (Benjamin), Clara Altarriba (Ensemble), Marc Andurell (Ensemble), Iskra Bocanegra (Ensemble), Raquel Jezequel (Ensemble), Elisabet Molet (Ensemble) i Joana Roselló (swing). .  i Carol González (swing). Tots són actors-cantants.

Amb una estructura de òpera rock, hi ha també cinc músics en directe. La direcció musical és de Miquel Tejada, la coreografia d’Òscar Reyes, l’escenografia i vestuari de Laura Galofré,i Raquel Ibort, a partir del disseny original de Raquel Ibori, Marc Salicrú i Marc Udina; el so de Jordi Ballbé: les llums de Xavi Costas i Daniel Anglés… i així fins més de 50 tècnics.

PARLEM DE LA ‘GENERACIÓ RENT’
Hi ha una generació Rent, igual que hi va haver la generació Mar i Cel o la de  Hair. I en vindran de noves, perquè són musicals que retraten l’actualitat i marquen tendències. Va estar 12 anys en cartell a Nova York aconseguint nombrosos premis, entre d’altres quatre premis Tony i un Pulitzer. S’ha traduït a més de 22 idiomes i ha viatjat a més de 235 països.

Els intèrprets de l’espectacle són també Generació Rent, encara que alguns no havien nascut a l’estrena. I és que es fiquen al paper amb una energia i il·lusió que s’encomana. Al preguntar a  Peter Vives  si havia fet ja algun musical, ha contestat: “Vaig fer una obra on cantava… Potser soc el menys cantant però m’han absorbit  i em sento molt bé. Però t’hi has de ficar del tot perquè els tempos del musical estan molt més marcats que al teatre.”  I encara afegeix: “Tenim uns músics que s’hi deixen la pell. Si ets sensible i humà, et costa molt no entrar-hi!”

Albert Bolea, l’Àngel, diu que “dóna visibilitat a les comunitats LGTBI. No hi ha històries que ho ensenyin d’una manera tan blanca, no és habitual. I en el moment en què surten es diu: Això és lo normal. Acostumeu-vos!

Un espectacle que, per  a alguns, és el seu primer professional. No és el cas de Xavi Navarro, que ja va participar a la primera versió: “A mi Rent em dona llibertat. I això no sol passar en altres projectes. S’ha de viure el que estàs sentint, no has d’explicar la història.” L’ Iñaki Mur , el mou Mark Cohen, explica que és el seu primer musical: “Em sento afortunat de que en Dani m’hagi ofert un repte com aquest.Tothom surt amb lluentor als ulls i això no passa sovint. Ès un espectacle per gaudir, perquè parla de temes universals.”

En definitiva, un clàssic com ho és Hamet o Romeo i Julieta, que sempre tenen respostes per a algú.

Acabem amb les paraules de Larson: ‘El contrari de la Guerra no és la Pau, és la Creativitat’  Això és Rent!

CONCURS PER TROBAR EL ‘FAN NÚM. 1 DE RENT
La companyia vol descobrir qui és el Fan número 1 de Rent. I us proposa un concurs que començarà ja dissabte. Es faran 5 preguntes, que trobareu a les  xarxes, sobre l’espectacle. Entre totes les persones que les contestin bé, se sortejarà un passi il·limitat.

DIFERENTS MANERES DE GAUDIR DE L’ESPECTACLE
*VIP EXPERIENCE! Inclou:
*Visita Backstage 1h abans del musical i foto a l’escenari amb els actors del musical
*Atenció personalitzada
*^Programa de luxe, gratis
*Possibilitat de canviar les entrades sense cost afegit fins 72h abans de la funció

FUNCIÓ RELAX
La funció relax està adreçada a col·lectius amb necessitats determinades. Un avantatge molt especial per si tens ganes de viure l’espectacle d’una manera distesa i tranquil·la. Així doncs, tots aquells espectadors que tingueu sensibilitat sensorial no us haureu de preocupar: des del teatre facilitaran els canvis pertinents en quant a la il·luminació i la sonoritat.

  • La llum de la sala es mantindrà tènue
  • Les portes romandran obertes perquè et puguis moure lliurement pel vestíbul
  • La funció relax també està pensada perquè mares i pares gaudiu dels musicals a Barcelona amb els vostres nadons. Si en algun moment has de donar el pit al teu nadó o sortir de la sala per una urgència, no et preocupis!

 POST FUNCIÓ (10/04):
Funció amb col·loqui posterior a la representació, entre el públic i l’equip creatiu de Rent, conduït pel director artístic d’ONYRIC Teatre Condal i director del muntatge, Daniel Anglès, al voltant de l’espectacle per aprofundir en el procés de creació de l’obra, reflexionar sobre la/es temàtica tractada i compartir experiències. L’activitat es durà a terme un cop finalitzada la funció.

TARIFES ESPECIALS
Dia de l’espectador 15% dte en les funcions de dimarts
Majors de 65 anys, carnet Biblioteques de Barcelona i Targeta Rosa 15% dte en les funcions de dimecres i dijous
Menors de 35 anys 25% dte en les funcions de dijous
Carnet Jove 15% dte en les funcions de dimecres
Menors de 16 anys, 16€ en totes les funcions
Menors de 12 anys, 12€ en totes les funcions
Carnet Discapacitat, Club TR3SC i Carnet Famílies nombroses

  • PROMOCIÓ DIA MUNDIAL DEL TEATRE. Funcions del 03/04 al 07/04

Tots els descomptes són aplicables en funció de l’aforament disponible, excepte alguns festius i determinats espectacles de caràcter familiar, infantil i d’altres.
Els descomptes no són acumulables

Author