La companyia Ron Lalá, que va presentar a Barcelona el 2013 l’espectacle Siglo de Oro, Siglo de ahora, torna a la ciutat per presentar el seu últim muntatge Crimen y Telón, un thriller futurista que reivindica i homenatja el teatre i l’art. L’obra s’estrenarà al Teatre Poliorama el pròxim 25 d’abril, on s’hi estarà fins al 12 de maig. Dirigit per Yayo Cáceres, l’espectacle arriba després d’estrenar-se a Madrid a finals del 2017 i estar de gira pertot l’Estat, on aquests darrers mesos han actuat a ciutats com Burgos, Marbella, Albacete i Toledo entre d’altres.
Les obres d’aquesta companyia són sempre una combinació de música i textos originals amb un llenguatge escènic propi barrejat amb humor crític. Crimen y Telón, que neix de la idea original de la companyia a través dels textos d’Álvaro Tato, pretén ser un homenatge al teatre en forma de thriller de gènere negre, ambientat en el 2037 a la Ciutat Terra, on l’art està prohibit. En aquest món futurista, que està liderat per la intel·ligència artificial d’un exèrcit de drons, s’imposen tres pilars fonamentals: l’entreteniment absolut, la despesa excessiva i el benestar obligat, i es prohibeix la música, la literatura, l’escultura, la pintura i la resta d’arts.
A través dels personatges principals –Noir, el Teatro, El Teniente Blanco, La Poesia, Comedio yTragedio– el públic viurà una realitat en la què l’agència Anti Art (AAA) s’ocupa de perseguir i eliminar els que, clandestinament, practiquen qualsevol activitat vinculada amb l’art. El Teatre–interpretat per Daniel Rovalher– apareix penjat en una vella sala clandestina, i serà el detectiu Noir –Juan Cañas– exadicte a la Poesia, qui haurà d’investigar la misteriosa mort i fer front al Teniente Blanco –Íñigo Echevarría–, que vol enviar els artistes resistents als camps de concentració situats a Mart.
A Crimen y Telón, la companyia Ron Lalá parodia la precària situació actual de les arts i lacultura en el nostre país, alhora que ret homenatge al teatre i a la resta d’arts escèniques en diverses èpoques, nacions i estils i posa de relleu la importància de l’art i la cultura en la societat. L’obra es desenvolupa en un espai claustrofòbic, mil·limetrat i tallat per diversos mòduls que transformen cada escena en una vinyeta de còmic, a través d’uns textos impregnats pel gènere negre amb referències a la literatura de Poe, Conan Doyle, Chersterton,Hammelt, Chandler, Christie i Highsmith entre d’altres.
L’espectacle es presentarà als mitjans més endavant i us en podrem explicar tots es detalls.