Rubén Gutiérrez del Castillo, nou director general de la Fundació SGAE

12.05.2018

Author

La Fundació SGAE ens ha enviat un comunicat en ocasio del nomenament de Rubén Gutiérrez del Castillo (Madrid, 1972) com a nou director general de l’entitat. Us el reproduïm:
“Rubén Gutiérrez del Castillo ha estat nomenat director general de la Fundació SGAE. El patronat de l’entitat, reunit dilluns passat a Madrid, ha escollit  per unanimitat a Gutiérrez del Castillo el qual, des de l’any 2012, dirigeix l’Àrea de Recerca i Desenvolupament de la Fundació SGAE.
Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universidad Autónoma de Madrid (1996), Màster en Gestió Cultural per la Universidad Complutense / Instituto Complutense de Ciencias Musicales (1999)  i especialista universitari en Sociologia del consum i la comunicació per la Universidad Complutense (2002), ha format part de l’equip de la Fundació SGAE des de 1997, quan es va constituir l’entitat.
En aquesta institució ha exercit funcions de coordinador del departament d’Estudis i posteriorment fou nomenat director de l’Àrea de Recerca i Desenvolupament. Ha dirigit estudis i recerques sobre economia de la cultura i política cultural, ha implementat línies d’impuls a la creació, desenvolupat accions formatives i editorials, i ha coordinat projectes amb institucions com el Ministeri de Cultura, l’Instituto Cervantes, el Real Instituto Elcano o la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.
El nou director general ha assenyalat alguns compromisos de la seva futura gestió: en primer lloc, parar atenció a tots els fenòmens de naturalesa social, econòmica i artística que afectin a la creació, com la igualtat de gènere, la llibertat de creació, la sostenibilitat mediambiental i la precarietat laboral.
També promoure una major presència de la Fundació SGAE i, amb aquesta, la dels creadors socis i sòcies de la SGAE en institucions públiques, fòrums professionals, mitjans de comunicació, moviments socials, sector educatiu i la resta de la societat civil.
Finalment, i en clau interna, optimitzar la coordinació de la Fundació SGAE amb la Societat General d’Autors i Editors i els diferents òrgans de govern. Tot això adreçat a incentivar una major presència dels autors i les autores en el conjunt de la societat, afavorir-ne la promoció del repertori, millorar-ne les condicions laborals i el respecte als drets dels autors i editors.

Tres nous directors institucionals 

El patronat també ha designat tres autors amb llarga trajectòria artística com a directors institucionals. El guitarrista i compositor Juan Carmona continua com a director institucional de Música. El músic, membre de la família dels Habichuela, està considerat un dels grans renovadors del flamenc i conjuntament amb el seu germà va conformar un dels grups més emblemàtics del nou flamenc, Ketama. El seu àlbum Songhai va ser considerat el millor disc estranger de l‘any 1988 per a la crítica britànica.

La compositora lírica Pilar Jurado, la qual va ser la primera dona que va estrenar una òpera pròpia (La página en blanco) al Teatro Real, ocuparà el càrrec de directora institucional d’Arts Escèniques. Jurado, coneguda per la seva activitat com a compositora, soprano i directora d’orquestra, ha fusionat l’òpera amb ritmes electrònics, jazz i bossa nova, entre d’altres.
Finalment, Silvia Pérez de Pablos assumeix el càrrec de nova directora institucional d’Audiovisuals. Pérez de Pablos ha treballat com a guionista en sèries televisives com La Señora, Motivos Personales o Periodistas. Doctora en Humanitats per la Universidad Carlos III de Madrid, va cursar un postgrau de guió a la University of Southern California, gràcies a una beca Fulbright. En l’actualitat, exerceix com a professora de guió a l’Escuela de Cinematografía y del Audiovisual de la Comunidad de Madrid (ECAM) i a la Universitat Francisco de Vitoria. Va ser membre de la junta directiva d’ALMA on s’ocupava de les Relacions Internacionals. Atesa la seva experiència, ha estat membre de molts jurats en nombrosos concursos nacionals.

Author