El Teatre Lliure és l’amfitrió de la III edició del Simbiòtic Festival, una proposta de We Act Assoc., que combina espectacles, xerrades i formacions, amb la inclusió i l’accessibilitat com a denominador comú. L’objectiu del Festival es promoure la inclusió del col·lectiu de persones amb diversitat funcional als teatres, ja des de la gestació dels espectacles.
Se celebrarà a l’Espai Lliure de Montjuïc del 30 de novembre al 2 de desembre i és obert a tothom. Compta amb servei de bucle magnètic, subtitulació en directe, intèrprets de llengua de signes, audiodescripció en directe, touch tours…tot el necessari i amb el suport de nombrosos voluntaris perquè qualsevol persona, sigui quina sigui la seva discapacitat, hi pugui accedir: “Tot està pensat perquè tothom es mogui de manera autònoma”, ha explicat l’organització en roda de premsa al Teatre Lliure.
El Festival es vertebra en tres eixos: la Formació Simbiòtica, el Laboratori Simbiòtic i l’Escèna Simbiòtica. “Enguany ens iniciem per primer cop a la Formació, amb un curs teòric-pràctic d’audiodescripció anomenat Narratives ocultesi un taller inclusiu d’investigació teatral anomenat El que un cos pot.” Pel que fa al laboratori porta el nom d’Artistes i Capacitats, i és “un lloc de trobada entre agents culturals, associació de persones amb discapacitat sensorial i professionals en l’àmbit de la discapacitat. La idea és establir ponts de diàleg que generin projectes comuns i noves formes d’expressió entorn l’accessibilitat.”
Les formacions i xerrades que completen la programació tindran lloc en diversos espais de l’Institut del Teatre i al Centre Cívic El Sortidor durant els tres dies de festival.
L’ESCENA SIMBIÒTICA
Aquest tercer àmbit reuneix els tres espectacles que s’han programat, pensats per ser rebuts i gaudits per tothom sota el lema Vive tu memória y sorpréndete, emulant una frase de Jack Kerouak. Dos estan pensats per a un públic adult i un, per a públic familiar. Són espectacles que incideixen sobre temes ocults, per això porten el títol genèric de Escenaris ocults. I és que “volem posar en relleu històries invisibles i compartir-les amb els teatres per construir una memòria col·lectiva que ens representi.”. |