S’acosta el Simbiòtic Festival, el que fa que les Arts escèniques siguin accessibles i inclusives

11.18.2018

Author

 

El Teatre Lliure és l’amfitrió de la III edició del Simbiòtic Festival, una proposta de We Act Assoc., que combina espectacles, xerrades i formacions, amb la inclusió i l’accessibilitat com a denominador comú. L’objectiu del Festival es promoure la inclusió del col·lectiu de persones amb diversitat funcional als teatres, ja des de la gestació dels espectacles.

Se celebrarà a l’Espai Lliure de Montjuïc del 30 de novembre al 2 de desembre i és obert a tothom.  Compta amb servei de bucle magnètic, subtitulació en directe, intèrprets de llengua de signes, audiodescripció en directe, touch tours…tot el necessari i amb el suport de nombrosos voluntaris perquè qualsevol persona, sigui quina sigui la seva discapacitat, hi pugui accedir: “Tot està pensat perquè tothom es mogui de manera autònoma”, ha explicat l’organització en roda de premsa al Teatre Lliure.

El Festival es vertebra en tres eixos: la Formació Simbiòtica, el Laboratori Simbiòtic i l’Escèna Simbiòtica. “Enguany ens iniciem per primer cop a la Formació, amb un curs teòric-pràctic d’audiodescripció anomenat Narratives ocultesi un taller inclusiu d’investigació teatral anomenat El que un cos pot.” Pel que fa al laboratori porta el nom d’Artistes i Capacitats,  i és “un lloc de trobada entre agents culturals, associació de persones amb discapacitat sensorial i professionals en l’àmbit de la discapacitat. La idea és establir ponts de diàleg que generin projectes comuns i noves formes d’expressió entorn l’accessibilitat.”

Les formacions i xerrades que completen la programació tindran lloc en diversos espais de l’Institut del Teatre i al Centre Cívic El Sortidor durant els tres dies de festival.

 

L’ESCENA SIMBIÒTICA
Aquest tercer àmbit reuneix els tres espectacles que s’han programat, pensats per ser rebuts i gaudits per tothom sota el lema Vive tu memória y sorpréndete, emulant una frase de Jack Kerouak. Dos estan pensats per a un públic adult i un, per a públic familiar. Són espectacles que incideixen sobre temes ocults, per això porten el títol genèric de  Escenaris ocults. I és que “volem posar en relleu històries invisibles i compartir-les amb els teatres per construir una memòria col·lectiva que ens representi.”.

Màtria de Carla Rovira
Dia 30, 20.30 h. Espai LliureÉs el relat familiar viscut per dues dones que posen en evidència el llegat de la guerra. També parla de quin paper hi juguen les mares i l‘interpreten la Carla i la seva mare. Aquest és l’espectacle inaugural. Està previst que es faci un col·loqui postfunció conduït per Imma Colomer.
———————————————— La nena dels pardals de Teatre al Detall
1 de desembre, 18.30 h. Espai Lliure

Espectacle  d’alt voltatge poètic que inclou la música en viu de La Tresca i la Verdesca. Ha obtingut el Premi de la Crítica 2017 al Millor Espectacle per a públic familiar i el Premi Enredrock a la Crítica 2018 al millor disc per a públic familiar. També han estat nominat als Butaca. L’espectacle està basat en un conte a patir del fet real que explica que algú conegut com El Gran Timoner, va decidir carregar-se tots els pardals perquè feien malbé la collita. El relat se centra en la història i sentiments d’una nena que intenta salvar-los i ho aconsegueix. Teatre al Detall i La Tresca s’han unit en una simbiosi de teatre, música i poesia, de la que en resulta aquest espectacle multipremiat.
————————————————

Cáscaras Vacias. De Magda Labarga i Laila Ripoll
Espai Lliure, 2 de desembre a les 19 h

Cáscaras vacías  és, una xarxa d’històries teixides amb testimonis de l’Operació T4, el nom en codi que els nazis van donar al seu programa d’eutanàsia destinat a eliminar a persones amb alguna discapacitat. Un discurs teatral sobre la diferència i el que és útil i el que no ho és a la vida. Obra coproducció del CDN i Lazona Teatro.

Més informació sobre el programa, espais, entrades i altres a http://festivalsimbiotic.es/

i

Author