Aquest cap de setmana han tingut lloc les darreres funcions de Temporada Alta a Iberoamèrica que tanquen prop de 4 setmanes d’actuacions en 3 països (Argentina, Perú i Uruguai). Aquesta setena edició ha aconseguir prop de 7.400 espectadors,
81 funcions, 24 espectacles i un complet programa d’activitats paral·leles. Amb aquestes funcions s’ha aconseguit una ocupació mitjana del 78% a les 3 places iberoamericanes.
Amb aquestes xifres, Temporada Alta a Amèrica Llatina, es consolida com una plataforma per a donar a conèixer la dramatúrgia i les produccions catalanes a Llatinoamèrica, fomentant alhora un espai de trobada i intercanvi entre artistes dels dos costats de l’Atlàntic. A Buenos Aires, un programa d’activitats paral·leles, entre les que s’incloïen 1 taller internacional, 4 workshops (un d’ells impartit per Guillem Albà) i conferències i taules rodones sobre dramatúrgia actual en la que també van participar les dramaturgues catalanes Cristina Clemente i Marta Aran , van completar el calendari teatral de l’estiu austral.
Així, a les tres seus d’Iberoamèrica (Buenos Aires, Lima i Montevideo) s’han pogut veure un total de 24 muntatges de diferents gèneres i països entre els que volem destacar les tres produccions catalanes i Vida de Javier Aranda, que Temporada Alta, junt amb l’Institut Ramón Llull, Acción Cultural Española i Iberoescena han portat a l’altre costat de l’Atlàntic. En aquest sentit, cal destacar la bona acceptació del clàssic català Tierra Baja, interpretat per Lluís Homar, de l’estrena de Calma! de Guillem Albà, de Cases la petita instal·lació de l’escenògrafa mallorquina Xesca Salvà i de Vidael muntatge de petit format del titellaire Javier Aranda. Tots 4 muntatges han exhaurit entrades a Temporada Alta Buenos Aires i han aconseguit molt bona ocupació a les diferents places llatinoamericanes.
El festival Temporada Alta a Iberoamèrica ja fa 7 anys que està en funcionament. Durant aquestes edicions aquest programa ha permès que 37 artistes i espectacles catalans actuessin a Iberoamèrica gràcies al suport principal de l’Institut Ramon Llull. La suma d’espectadors d’aquestes funcions al llarg d’aquestes 7 edicions sobrepassa els 22.000.
TORNEIG DE DRAMATÚRGIA TRANSATLÀNTIC AMB LA COL·LABORACIÓ DE LA FUNDACIÓ SGAE
La dramaturga catalana Cristina Clemente, que ja va guanyar el Torneig de Dramatúrgia Catalana del Festival a Girona, es va imposar a l’argentina Andrea Marranzzi i va guanyar el Torneig Transatlàntic. El públic va proclamar guanyador el text de Clemente Las lentes para mirar cargadores, que es va imposar al de Marranzzi Nacer y Morir. Tot plegat organitzat pel festival Temporada Alta, la Sala Timbre4 amb la col·laboració de la Fundació SGAE. La catalana Marta Aran amb el seu text Puzzles, es va quedar a les portes de la final junt amb el text de l’argentí Facundo Zilberberg amb Cuando sigue siendo ella.
Aquest any va ser el primer que els participants argentins van accedir al Torneig Transatlàntic per haver guanyat una torneig previ entre autors argentins celebrat el desembre de 2018.
ALTRES PROPOSTES ESCÈNIQUES INTERNACIONALS
Al Festival s’hi ha vist produccions de més 12 països (Xile, Uruguai, Perú, Mèxic, Colombia, França, Suïssa, Israel…). Entre les propostes no catalanes cal destacar els ja reconeguts pel públic de Temporada Alta, Lagartijas Tiradas al Sol amb la proposta mexicana de crítica política: Santiago Amoukalli, que ja vam veure al festival gironí; Pompeya, una producció xilena dirigida per Rodrigo Soto que l’any passat ja es va veure a Temporada Alta Buenos Aires i aquest any es va exhibir a Lima, El mundo por montera de l’espanyol Rodrigo Cuesta, Dados Tirados d’Anthony Fletcher (Uruguai) o l’espectacle francès de circ de gran format Hasta el último suspiro.