Torna a Salt el ‘Festival Z’ , un Festival compromès amb la gent jove

06.01.2023

Author

Torna el Festival Z, aquest 2023 sota el lema Unicorns a la vista!, on del 6 al 9 de juliol Girona i Salt compartiran capitalitat catalana de la creació jove.

Més enllà de donar visibilitat a artistes i companyies joves de menys de trenta anys; que estiguin treballant en l’àmbit de les arts en viu durant els quatre dies de festival: el Festival Z es projecta com una plataforma que acompanya i impulsa a joves creadores escèniques durant tot l’any. Per fer-ho, aposta per mantenir una programació abastable que permet a l’equip: conèixer i treballar en profunditat amb cada proposta i companyia, atenent les seves particularitats i necessitats diverses. Es tracta d’un mentoratge que es tradueix en l’oferta de càpsules formatives per a les companyies; centrant-se en la cura de les complicitats generades abans, durant i després de cada edició.

Una altra de les particularitats del Festival Z és el fet d’acostar als seus públics embrions escènics; assajos oberts de peces en procés de creació i espectacles ja acabats. Aquesta estratègia respon a una voluntat de normalitzar la naturalesa mutant de les arts vives; d’apropar, obrir i dignificar la tasca de les creadores joves. Per a situar i contextualitzar tota l’oferta artística en procés, oferint una mediació després de cada mostra, comptarem amb la col·laboració de la gestora cultural, comissària i vice-presidenta del CONCA, Margarida Troguet i Taüll.

Aquest any, el Festival Z incrementa el nombre d’espais d’exhibició. En total se n’ocupen vuit respecte als sis de l’edició anterior. D’aquesta manera, els espais són: Teatre Municipal de Girona (Girona), Sala La Planeta (Girona), Plaça del Pallol (Girona), Centre Cívic Sant Narcís (Girona); El Canal – Centre d’Arts Escèniques (Salt), Escola Universitària ERAM – Centre adscrit a la Universitat de Girona (Salt), Pg. de Teresa Pons Tomàs (Salt) i Casa Marès (Pujals dels Cavallers).

UNICORNS A LA VISTA!

Any rere any, l’equip del Festival Z proposa un lema que posa en contacte: els valors i la missió del festival amb debats d’actualitat i les necessitats específiques del sector. Per a l’edició del 2023, el Festival Z va deixar en mans dels seus seguidors el tema d’enguany; organitzant una enquesta per xarxes socials per la qual es va decidir que el lema fos Unicorns a la vista!.

Unicorns a la vista! és tant un tema com un to. Un tema que vol celebrar; reivindicar i visibilitzar la pluralitat i diversitat que existeix en el món de les arts escèniques; i un to que busca la diversió, dialogar amb els nostres públics de manera tant lúdica com compromesa; i que convida a totes les generacions a imaginar, creure i crear juntes nous mons possibles.

D’altra banda, Unicorns a la vista! és un tema que també connecta amb els valors del festival que, més enllà de vetllar per la paritat de gènere; a tots els nivells del projecte, és una iniciativa pensada des de la interseccionalitat, entenent; analitzant i integrant la complexitat del món contemporani; de les persones i les seves experiències i diversitat tot fomentant la justícia social.

PADRINES 2023

En la primera edició del festival, es va iniciar l’estratègia Padrines per tal de poder col·laborar estretament amb professionals del sector d’ampli recorregut. Així doncs, el Z convida a una selecció de professionals estratègiques que considerem obertes a la creació jove; i aptes per a generar sinergies amb les companyies convidades.

Aquesta acció facilita la complicitat i la relació intergeneracional entre aquestes gestores culturals i programadores i les companyies joves. La convivència durant tots els dies de festival permet que els intercanvis siguin distesos i les relacions es consolidin; així com que les joves creadores s’apropin amb confiança i proximitat a aquests agents professionalitzadors per a establir vincles: que poden ser molt enriquidors per al desenvolupament dels seus projectes i trajectòries professionals.

Les padrines del Festival Z 2023 seran:

  • Aina Baig – Directora dels equipaments escènics (Serveis de Cultura) de Figueres
  • Biel Jordà – Director de C.I.N.E., Centre d’Investigació Escènica, a Sineu (Mallorca)
  • Blai Marginedes – Coordinador del Festus, Festival d’Arts al Carrer de Torelló
  • Bruno Costa – Codirector de Bússola (Portugal), plataforma que treballa en àmbits multidisciplinars del mercat cultural i creatiu.
  • Ingrid Calpe – Tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles
  • Judit Pujol – Coordinadora de Projectes Artístics del Teatre Nacional de Catalunya
  • Maria Capell – Tècnica de programació de FiraTàrrega
  • Maria Thorson – Responsable de la productora Hotaru de Barcelona
  • Mireia Llunell – Directora de l’Estruch, Fàbrica de Creació de les Arts en Viu de Sabadell
  • Oriol Osan – Periodista d’El Núvol, diari digital de cultura en català

COL·LABORACIÓ AMB LES ILLES BALEARS

Entre les novetats del Festival Z 2023, cal destacar també la col·laboració amb el centre d’investigació escènica C.I.N.E. (Sineu, Illes Balears) i el Festival Ciclop (Sineu, Illes Balears).

Per un costat, el C.I.N.E. és un espai centrat a acompanyar artistes especialitzats en les arts del circ o del moviment i que prioritza: les propostes relacionades amb nous llenguatges escènics. D’altra banda, el Festival Ciclop és un festival internacional de teatre visual; que posa l’accent en la promoció de nous talents.

Aquest acord es tradueix en un intercanvi de companyies i oportunitats d’exhibició i residència; tant a Girona com a les Illes Balears en el marc dels festivals i espais involucrats.

PROGRAMACIÓ ESCÈNICA

La programació escènica del Festival Z 2023 acollirà 7 espectacles4 creacions en procés i 6 embrions escènics. Es tracta de 17 materials molt diversos, que van del circ a la dansa, del teatre d’objectes al teatre musical; o de les arts de carrer a la nova màgia.

1. Exhibició d’espectacles

Norma
Companyia Massapà Bedbé

ESPECTACLE INAUGURAL FESTIVAL Z 2023
Dijous 6 de juliol, 21 h – Teatre Municipal de Girona
Teatre musical

Norma és una peça de teatre musical, descarada i gamberra. Un espectacle que, en aquest món cada cop més retrògrad, on sembla que els moviments extremistes i més conservadors tenen més adeptes dia rere dia, s’abandera dels “menystinguts” i de la defensa de les llibertats.
————————————————–

Personas escandalosas que no caben en el mundo
Orientación Colectiva Loli

Divendres 7 de juliol, 18 h – Centre Cívic Sant Narcís (Girona)

Noves Escenes  Personas escandalosas que no caben en el mundo és una història personal i col·lectiva que permet visibilitzar els patrons de conducta heteropatriarcals i homòfobs. És la història d’un país que ha arraconat, silenciat i invisibilitzat tot allò que suposadament incitava a l’escàndol públic. Un país que ha amagat, oblidat, censurat, ridiculitzat, estigmatitzat, opinat, jutjat i condemnat.
————————————————–

Nunc Stans
Companyia Uku Pacha

Divendres 7 de juliol, 20 h – Teatre Municipal de Girona
Teatre / Dansa

La locució llatina ‘nunc stans’ remet a l’etern present i s’empra en filosofia: per descriure la idea de l’existència de l’eternitat al marge de les nocions del temps. Aquest espectacle multidisciplinari se serveix de l’atmosfera del thriller psicològic per presentar la història d’una dona; atrapada en un misteriós viatge introspectiu.
————————————————–

Tan a prop
Júlia Godino i Alexa Moya

Dissabte 8 de juliol, 19:30 h – Plaça del Pallol (Girona)
Dansa

 Tan a prop és un encontre íntim que passa per moments diferents que reflecteixen la complexitat de les relacions humanes: transiten la vulnerabilitat i la fortalesa que radica en estar present amb l’altre, reconèixer el seu cos; aprendre a utilitzar-lo, adonar-se que el necessita per no caure. Hi està present el pes, la fatiga, la resistència en relació amb l’altre, a la diferència; i la dolçor de saber-se sostingut, cuidat, acompanyat.
————————————————–

Ells i jo o aquella sensació que els arbres et miren
Companyia Jordi Font

Dissabte 8 de juliol, 20 h – Teatre Municipal de Girona
Multidisciplinari  

Ells i jo, o aquella sensació que els arbres et miren és una història feta d’històries fantàstiques; amagades a casa els avis, entre criatures fabuloses i la família d’en Jordi Font. Un viatge íntim i commovedor que parla de la pèrdua a través de l’imaginari d’un nen que es fa gran; on els records d’infància revelen una història real que marca tota la vida d’una família.
————————————————–

Picnic on the Moon
Júlia Godino i Alexa Moya

Diumenge 9 de juliol, 11:30 h – Passeig Teresa Pons Tomàs (Salt)
Dansa

 Picnic on the Moon té com a punt de partida una imatge. És el “tableau vivant’’ de dos individus al Sud de França passant la tarda al parc; gaudint d’un pícnic sota el sol amb una suau brisa que acaricia els seus cabells. Què passaria si de cop i volta s’adonessin que el sol en realitat és una bombeta; i que aquella agradable brisa prové d’un ventilador?
————————————————–

2. Residència creativa i assajos oberts

Absurda i titànica aproximació a la idea de la Bellesa
CASSANYES / SANDHAMN67

Dijous 6 de juliol, 19 h – Sala La Planeta (Girona)
Nova Màgia

Un repartidor, una motxilla tèrmica i una cabra. Aquests són els ingredients amb els quals Joan Cassanyes i Maria Garalve; es plantegen desplegar el seu univers visual i màgic; amb l’objectiu d’abordar l’absurda i titànica aproximació a la idea de bellesa.
————————————————–

Calla, Judit, calla
Malsai Produccions

Dissabte 8 de juliol, 10 h – Sala Kropotkin, Centre d’Arts Escèniques – El Canal (Salt)
Teatre

La Judit va ser aquella que va intentar comprendre el món on vivia; mentre gastava les seves hores en una fàbrica, escoltant diàlegs sobre noves idees – feministes, anarquistes, espiritistes… que finalment van generar una transformació radical en la seva manera d’encarar la vida. Calla, Judit, callano és un monòleg, és un diàleg, un enfrontament entre la paraula i la música que l’acompanya; l’acarona, l’alça, l’empeny i la pertorba.
————————————————–

Man mano, il tempo scorre
Elaine Grayling

Dissabte 8 de juliol, 14:30, 17 i 21:30 h – Centre Cívic Sant Narcís (Girona)
Noves Escenes

Les arts escèniques han flirtejat amb el tema de la cuina en moltes ocasions. Històries relacionades amb el fet de cuinar o l’acció de compartir plats elaborats curosament. En aquesta peça en procés, Elaine Grayling ens planteja un viatge a temps passats des d’un present radical; tot compartint i cuinant una recepta familiar: els gnocchi, una pasta fresca italiana tradicional.
————————————————–

Proxima Centauri
Oriol Borràs

Diumenge 9 de juliol, 12 h – Sala d’acabats, Centre d’Arts Escèniques – El Canal (Salt)
Circ

Proxima Centauri s’inspira en les fases de la vida d’una estrella, des del seu naixement fins a la seva mort; en una particular explosió. Però també té a veure amb l’experiència d’un nen confós obsessionat amb l’astrofísica. Aquesta peça combina el circ, el moviment i la música electrònica a través de diversos elements: una roda cyr, un terra ple de fulles, dos pèndols i aigua.
————————————————–

3. Futurs escènics imminents!

Presentació de Projectes Z
Divendres 7 de juliol, 16 h – Sala d’acabats, Centre d’Arts Escèniques – El Canal (Salt)

Presentació lúdica, festiva i performativa de sis projectes escènics (quatre catalans i dos balears) en fase de preproducció: Col·lectiu DesasosiegoLas CalatravaMamadou DialloMatrimonio MoukhlesMariantònia Salas i Mariona Jaume i Maya Triai.
Es tracta de materials ben diferents, propostes híbrides que transiten entre el teatre, la dansa i les arts visuals. L’actriu Júlia Isern s’encarregarà de conduir una gala plena de sorpreses i algun ensurt.
————————————————–

4. Píndoles, teatre breu en espais vius al Festival Z

La tercera edició del Festival Z tanca amb una excursió escènica a la Casa Marès de Pujals dels Cavallers; (Pla de l’Estany) el diumenge 9 de juliol a les 14 h. que inclou pícnic i el gaudi de quatre peces de teatre breu en un context rural presentades en col·laboració amb el Festival Píndoles. El punt de recollida d’aquesta sortida serà el Centre d’Arts Escèniques – El Canal (Salt).

Babar
Fèlix Casanellas Berges i Eloi Tres

Drama rural – Monòleg amb tocs d’humor que ens fa reflexionar sobre els prejudicis de la societat en la qual vivim.
————————————————–

Welcome to Berlin
Núria Deulofeu i Jaume Viñas

Comèdia – Una parella està en el seu millor moment, però ella rep una beca per marxar a Berlín i només tenen 24 hores per decidir si diuen adeu a Barcelona o a la seva relació.
————————————————–

I.A.I.A.
Mar Solà

Comèdia – En un futur no molt llunyà, dues noies esperen ser acceptades en una acadèmia per aconseguir ser iaies autèntiques. Una peça que és un homenatge a totes les àvies.
————————————————–

We Would Prefer Not To

Dueteatre

Teatre físic – Els moviments, les ganyotes i els sons de les protagonistes ens presenten les ferides de dues dones que: des de la seva por a la solitud, es busquen l’una a l’altra en un viatge inevitable.
————————————————–

ACTIVITATS PROFESSIONALS

A banda de la programació artística i en tant que trobada professional, el festival acull cercles de debat i reflexió; així com activitats professionals centrades en l’actualitat de la creació escènica emergent. Aquestes activitats permeten que s’estableixin vincles i complicitats entre professionals i joves companyies.

Danceoke Z
Divendres 7 de juliol, 10 h i dissabte 8 de juliol, 11:45 h – Sala Kropotkin, Centre d’Arts Escèniques – El Canal (Salt)

Si el Karaoke és una forma de cantar en ‘playback’ seguint la lletra d’una cançó impresa en una pantalla; el Danceoke Z és una benvinguda en forma d’escalfament col·lectiu ofert per L’Última Merda Col·lectiu (divendres) i Laura Alcalà (dissabte). Ballarem les unes amb les altres i gaudirem de les nostres cançons, vídeos musicals i rutines de ball preferides; per tal d’encarar un dia farcit d’activitats amb amor i humor.
……………………………………….

Assemblea amb L’Última Merda Col·lectiu: El perreo (reflexiu) de les arts escèniques #5: què representa que hem de fer?
Divendres 7 de juliol, 10:15 h – Sala d’acabats, Centre d’Arts Escèniques – El Canal (Salt)

Sovint definim les arts escèniques com les arts de la representació, però, hi som totes representades? Creus que la teva realitat és present als escenaris, o el sector et retorna un mirall incòmode on no et veus reflectida? Qui ens representa? Algú ho fa? Quins són els llenguatges que ens identifiquen, que ens interpel·len, i quins no? Què representa que hem de fer per tenir el nostre lloc? Muntant barricades de memes, establint codis i protocols comuns, entrant als equipaments a cop de perreo reflexiu… Se us acudeixen més maneres?
……………………………………….

Esmorzars Fem Matx!
Divendres 7 de juliol, 12 h i dissabte 8 de juliol, 11:15 h – Hall Sala d’acabats, Centre d’Arts Escèniques – El Canal (Salt)
Als esmorzars Fem Matx! la nostra comunitat es troba de manera informal en un esmorzar a peu dret durant les activitats professionals dels matins del Festival Z.
……………………………………….

Cercle de debat i reflexió I. Hi cabem? La diversitat a la formació superior en arts escèniques
Divendres 7 de juliol, 12:15 h – Sala d’acabats, Centre d’Arts Escèniques – El Canal (Salt)

La poca presència de cossos no normatius a les escoles de teatre i la necessitat de veure més cossos polítics als escenaris que ajudin a canviar la visió de les nostres societats és el punt de partida d’aquest cercle de debat i reflexió.
Quants cossos diversos es graduen a les escoles superiors d’art dramàtic cada any? Són espais inclusius o reprodueixen patrons grassofòbics, capacitistes i excloents? Qui queda fora d’aquests centres formatius? Per què els cossos no normatius continuen sense estar representats a la indústria escènica o audiovisual catalana? Com és la carrera professional de les creadores amb diversitat funcional? Què passa amb els seus contractes de treball i els seus sous?
……………………………………….

Cercle de debat i reflexió II. Creació i representació LGTBIQ+ a les arts escèniques catalanes
Dissabte 8 de juliol, 12 h – Sala d’acabats, Centre d’Arts Escèniques – El Canal (Salt)

El punt de partida d’aquest segon cercle de debat i reflexió és la creació escènica des d’una òptica LGTBIQ+. Per a fer-ho, convidem a persones del col·lectiu que articulen el seu discurs escènic des d’aquesta identitat.
Reflexionarem sobre com ens representen i representem en la ficció; sobre si la mirada LGTBIQ+ transforma i modifica altres dimensions dels processos creatius com els ritmes, les dinàmiques de treball o les relacions interpersonals i sobre d’altres qüestions com: existeix una creació LGTBIQ+? Hauria d’existir? Quines diferències trobem dins del col·lectiu? Per què voldríem (o no) o hauríem (o no) les creadores escèniques LGTBIQ+ generar contingut des d’aquí?
……………………………………….

A més, aquest últim cercle de debat i reflexió comptarà amb la participació del director d’orquestra, musicòleg i tarotista Lluís Soler. Amb la seva presència, a través de la lectura de les cartes del tarot, volem activar la conversa des de llocs nous i inesperats.

A més, aquest últim cercle de debat i reflexió comptarà amb la participació del director d’orquestra, musicòleg i tarotista Lluís Soler. Amb la seva presència, a través de la lectura de les cartes del tarot, volem activar la conversa des de llocs nous i inesperats.

SEGUEIX AL FESTIVAL Z A LES XARXES! 

Author