La nova temporada 2024-2025 del Teatre Gaudí arrenca amb una proposta trencadora, Els Dies Mentits; un monòleg protagonitzat per Marta Aran, guanyadora del premi Max de les Arts Escèniques com a millor autora revelació; gràcies a aquesta producció nascuda a la Sala Flyhard de Barcelona, i que s’interpretarà ara a la: Sala Gran del Teatre Gaudí del 9 al 27 d’octubre.
L’obra de teatre torna després de fer gira de més de tres anys per Catalunya, València i Balears. ‘Els Dies Mentits’ parla sobre el plaer sexual femení; i de totes les mentides que hi ha en el món del sexe, que neix a parti:r d’experiències de dones reals i anònimes. A arrel de la seva història personal, Marta Aran ha construït un relat que parla de l’absència d’orgasmes; i del tabú que això suposa en la societat.
“Jo vaig patir anorgàsmia durant set anys de la meva vida”, explica Marta Aran. En paraules de l’autora, la seva vida aleshores era plena de mentides, una vida doble. Totes les vegades que va tenir sexe, va mentir. La seva experiència personal va portar la Marta a fer recerca sobre el fet de fingir en les relacions íntimes;, i va descobrir que era un fet estès entre les dones. Així va néixer el text “Els Dies Mentits”, per a tots aquells i aquelles que han viscut el mateix; i han patit vergonya d’explicar-ho.
Amb to de comèdia, aquest monòleg s’endinsarà per totes les veritats que no ens atrevim mai a dir de la nostra sexualitat.
Marta Aran, dramaturga, directora i actriu
Llicenciada en Interpretació a l’Institut del Teatre:, ha dirigit i escrit ‘La noia de la làmpada’ a la Sala Flyhard (2017) i Els dies mentits (Sala Flyhard 2019, Aquitània 2020; , text que va quedar finalista en el Premi Recvll de Blanes 2018 i amb el que va guanyar el: Premio Max 2020 a “Mejor Autoria Revelación”. També ha dirigit i escrit La Segona Eva (Tantarantana 2020). A més, ha dirigit altres funcions_ a la Sala Gleva, al Teatre Principal de Palma o al Teatre Municipal de Girona.
Què n’ha dit la crítica?
Juan Carlos Olivares, TIMEOUT: “Els dies mentits s’afanya per alleugerir les serioses reflexions que fa sobre la dictadura de l’opinió i l’actitud dominant,; sobre la centralitat del sexe en la societat i el dolor que genera el fingiment. Una interpretació sense barreres que per ella mateixa ja connecta el públic amb la denúncia exposada; en un recorregut notable de l’humor compartit al drama íntim.”
Eloi Falguera, NÚVOL: “És un gran encert de l’autora-directora i de l’actriu no plantejar l’espectacle des d’un punt de vista melodramàtic; sinó d’encarar-lo d’una manera distesa, confidencial i amb moltes dosis d’humor. I és que rient, rient, és quan tractem millor les coses més serioses.”
Teresa Ferré, Nació Digital: “El muntatge és viu, recorre a l’humor molt encertadament i també capgira la situació cap al drama contingut”
Teatre Gaudí: Creativitat, llibertat, proximitat
Nascut el 2008 entre l’Eixample i Gràcia, el Teatre Gaudí de Barcelona és un equipament cultural referent; pel que fa a la llibertat creativa, l’esperit lúdic i de formació ètica i estètica de l’espectador. Des de les dues sales del teatre de proximitat, es fomenta la interacció entre les persones; que aporta creixement cultural en diferents aspectes: reflexió, ambició de superació personal, socialització, debat, confrontació i experiència creativa.