L’espectacle La Família Addams s’ha posicionat com el primer musical que ha implementat el sistema Stage-Access, un pioner mètode d’accessibilitat integral per tal que les persones amb discapacitat auditiva o visual puguin gaudir del xou. La nova eina permet enllaçar de forma completament automàtica amb tècniques d’intel·ligència artificial del que passa a l’escenari. Investigadors de la Universitat Carlos III de Madrid van desenvolupar una tecnologia pionera al món, en un projecte gestionat per la productora LETSGO, l’agència C & W, Escena Global i comunicats en Llengua de Signes amb el suport de la Consejería de Educación e Innovación de la Comunidad de Madrid..
La incorporació d’aquest sistema implica que més d’un milió de persones amb discapacitat auditiva o visual a Espanya puguin accedir per primera vegada a la vida a un musical d’aquesta qualitat i envergadura. Des LETSGO, la coordinadora general de la productora, Itxaso Barris, destaca la gran satisfacció que ha suposat dur a terme aquesta iniciativa: “LETSGO és una productora caracteritzada per la innovació en cadascun dels seus espectacles i, en aquesta ocasió, ens satisfà especialment el projecte ja que d’aquesta manera aconseguim fer accessible el teatre a les persones que fins ara no havien pogut gaudir-ne. Som pioners, però no volem ser els únics “.
El grup d’investigació de l’Institut de Desenvolupament Tecnològic i Promoció de la Innovació Pedro Juan de Lastanosa de la Universitat Carlos III, recolzat per la gestió d’Escena Global i COMUNICAdos, ha creat un programari pioner al món que permet mitjançant un sistema de realitat augmentada veure els subtítols adaptats ia un intèrpret de llengua de signes de forma totalment individual, sincronitzat a la perfecció amb l’obra sense intervenció humana gràcies a tècniques d’intel·ligència artificial que detecten en tot moment que és el que succeeix a l’escenari. L’espectador rep els continguts d’accessibilitat a través de l’aplicació GoAll. Igualment l’aplicació compta amb l’opció d’audiodescripció de manera que les persones amb discapacitat visual, escoltant a través dels auriculars, poden seguir el que passa a l’escenari.
Stage-sync és una tecnologia que va aprenent a mesura que es van fent les representacions i s’adapta als canvis de ritme i actors que se solen produir en el teatre. Utilitzant tècniques de deep learning combinades amb processament d’àudio, s’aconsegueix una sincronització perfecta entre la representació i els elements d’accessibilitat, a més amb el sistema de visualització de realitat augmentada ja no cal incloure els subtítols en l’escenografia, sinó que cada espectador pot veure ‘ integrats ‘en l’espectacle.
Aquest pioner sistema es va implementar el 3 de desembre de 2017, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, quan l’espectacle es representava al Teatre Calderón de Madrid i aquest sistema acompanyarà a l’espectacle en cada un dels recintes de la gira que ho permetin.
L’espectacle, que ara es representa a Barcelona, ofereix aquesta possibilitat al Teatre Coliseum permetent que les persones amb discapacitat auditiva o visual puguin gaudir del xou. Les entrades es poden comprar pel seu preu habitual a la taquilla del teatre.
Recordeu que, a més, els dimecres l’espectacle compta amb una promoció especial: Dimecres a 25 €.