El Caixafòrum acull des d’aquest dilluns la instal·lació L’enemic viu al sofà. Joan Baixas en els 50 anys del Teatre de La Claca. La mostra, que es podrà visitar fins al 3 de febrer de 2019, presenta una instal·lació amb materials originals de l’obra escènica i visual de la companyia com titelles, ninots, pintures, vídeos, artefactes, cartells i altres objectes, que constitueixen, sens dubte, un acostament al singular món escènic i de titelles de la companyia des de la seva fundació, l’any 1968. Són elements i pinzellades que repassen la seva història, encara que sense seguir una cronologia lineal: “Hem volgut presentar el conjunt d’aquests 50 anys, mirant el que fèiem als anys 60 i el que estem fent ara, per veure si hi ha un lligam o un diàleg entre les dues èpoques”, ha explicat Joan Baixas. Fent referència al títol, ha dit que expressa una visió crítica del’acomodament de la societat a partir de la imatge del consum compulsiu de pantalles des del confort del sofà. “Tenim un enemic en aquesta comoditat!”
La històrica companyia La Claca fou fundada per Joan Baixas i Teresa Calafell l’any 1968. En el seu cinquantè aniversari, l’Obra Social la Caixa li dedica aquesta mostra i també acollirà aquest Nadal el seu espectacle, Baboia!’ una obra de titelles ombres i animacions, que interpretaran els seus dos fills seus: Josep i Marina. Ens parla d’un nen que es passa tot el dia veient la tele i es queda catatònic, fins que el sofà se l’empassa. Combina el teatre d’ombres, la projecció d’animacions, els titelles i la música. Es podrà veure del 22 al 31 de desembre.
I sumant-se a la celebració, l’Institut del Teatre, on Baixas ha impartit classes molt de temps, ha publicat el volum Desordre general, que signen Glòria Rognoni i Marina Baixas (filla del pintor i director d’escena), també comisàries de l’exposició. En la mateixa línia que l’exposició, el llibre no és una cronologia de la companyia sinó “una visió artística i impressionista de la nostra trajectòria.” Tot plegat sorgeix per celebrar l’aniversari d’una de les companyies més significatives de la recent història dels titelles al nostre país, el d’en Joan Baixas i la companyia La Claca.
Segons el director de Serveis Culturals de l’Institut del Teatre, Carles Batlle, el llibre dedicat als 50 anys de La Claca i a la figura de Joan Baixas “suposa l’inici d’una nova col·lecció de publicacions que se centrarà en personatges que destaquen pel seu perfil de creadors.”