Una exposició, un llibre i un nou muntatge seran part de la celebraciço dels 50 anys de la companyia La Claca

11.27.2018

Author

El Caixafòrum acull des d’aquest dilluns la instal·lació L’enemic viu al sofà. Joan Baixas en els 50 anys del Teatre de La Claca. La mostra, que es podrà visitar fins al 3 de febrer de 2019, presenta una instal·lació amb materials originals de l’obra escènica i visual de la companyia com titelles, ninots, pintures, vídeos, artefactes, cartells i altres objectes, que constitueixen, sens dubte, un acostament al singular món escènic i de titelles de la companyia des de la seva fundació, l’any 1968. Són elements i pinzellades que repassen la seva història, encara que sense seguir una cronologia lineal: “Hem volgut presentar el conjunt d’aquests 50 anys, mirant el que fèiem als anys 60 i el que estem fent ara, per veure si hi ha un lligam o un diàleg entre les dues èpoques”, ha explicat Joan Baixas. Fent referència al títol, ha dit que expressa una visió crítica del’acomodament de la societat a partir de la imatge del consum compulsiu de pantalles des del confort del sofà. “Tenim un enemic en aquesta comoditat!” 

La històrica companyia  La Claca  fou fundada per Joan Baixas i Teresa Calafell l’any 1968. En el seu cinquantè aniversari, l’Obra Social la Caixa li dedica aquesta mostra i també acollirà aquest Nadal el seu espectacle, Baboia!’ una obra de titelles ombres i animacions, que interpretaran els seus dos fills seus: Josep i Marina. Ens parla d’un nen que es passa tot el dia veient la tele i es queda catatònic, fins que el sofà se l’empassa. Combina el teatre d’ombres, la projecció d’animacions, els titelles i la música. Es podrà veure del 22 al 31 de desembre.

I sumant-se a la celebració,  l’Institut del Teatre, on Baixas ha impartit classes molt de temps, ha publicat el volum Desordre general, que signen Glòria Rognoni i Marina Baixas (filla del pintor i director d’escena), també comisàries de l’exposició. En la mateixa línia que l’exposició, el llibre no és una cronologia de la companyia sinó “una visió artística i impressionista de la nostra trajectòria.” Tot plegat sorgeix per celebrar l’aniversari d’una de les companyies més significatives de la recent història dels titelles al nostre país, el d’en Joan Baixas i la companyia La Claca.

Segons el director de Serveis Culturals de l’Institut del Teatre, Carles Batlle, el llibre dedicat als 50 anys de La Claca i a la figura de Joan Baixas “suposa l’inici d’una nova col·lecció de publicacions que se centrarà en personatges que destaquen pel seu perfil de creadors.” 

En la roda de premsa de presentació del doble esdeveniment, Joan Baixas s’ha mostrat especialment agraït pel suport rebut i ha assegurat que l’omple d’alegria poder celebrar els 50 anys de La Claca amb la suma del llibre i exposició, treballs que ha dit “són de creació, i s’han realitzat fugint de la concepció d’endreçar el passat.  No hem tingut l’esperit de revisar, academitzar ni endreçar el passat de La Claca, això ja ho farà algú altre si vol”, ha matisat. Sobre el resultat obtingut en la materialització del llibre i l’exposició, Baixas ha estat rotund: “M’he quedat molt satisfet, tranquil i content.”

 

Joan Baixas, referent a l’Institut del Teatre

La relació de Joan Baixas amb l’Institut del Teatre ha estat constant des què el 1973 va participar en la creació del Departament de Titelles i Marionetes del centre, així com en el Festival Internacional de Teatre Visual i de Titelles de Barcelona, que va dirigir en diverses ocasions. A més, durant el curs 2001-2002, va estar al capdavant de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD), i actualment el vincle continua viu, donat que els arxius de Joan Baixas-La Claca es troben al Centre de Documentació-Museu de les Arts Escèniques de l’Institut (MAE), on estan en procés de catalogació.

Author