Una producció inspirada en Joan Miró i un espectacle de suport a la creació, novetats del festival FRANQUESA 2024

07.15.2024

Author

Els propers dies 18 i 19 de juliol tindrà lloc a Premià de Dalt la 3a. edició del FRANQUESA – Festival de dansa i cultura popular del Maresme, que enguany comptarà amb les produccions pròpies: JOC -d’Aleix Martínez amb la companyia ManNera Dansa, Arnau Obiols i l’Esbart Català de Dansaires– i CAMÍ -amb la ballarina: Nathàlia Gómez i l’actor Àlex Casanovas-; les actuacions de la Cia Roberto G. Alonso i l’Esbart Manresà; uns tallers de dansa popular i sardanes i una taula rodona sobre: “La dona en la cultura popular”.

Organitzat per l’ateneu Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt: -amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona; i l’Ajuntament de Premià de Dalt-, i codirigit per Aleix Martínez i Emma Escolano, el FESTIVAL FRANQUESA es presenta com: un espai de trobada i exploració col·lectiva on la dansa i les arts escèniques: s’integren i s’arrelen a la cultura i llegat popular, partint d’una visió i impuls avantguardista.

Segons Escolano, “la mostra vol postular-se durant dues jornades com a punt de referència al Maresme en matèria de creació, recerca, diàleg; i experimentació del moviment”.

El FESTIVAL FRANQUESA arrencarà el dijous 18 de juliol, a les 18:30 hores, amb els TALLERS DE DANSA POPULAR I SARDANES a càrrec d’Anna Mir i Josep Fecúndez, a l’Espai Frontó. Tots dos tallers estan pensats per a totes les edats amb la finalitat d’acostar la dansa popular i les sardanes: a tot el públic del festivals, de manera que passin de ser purs espectadors a experimentar en la pràctica.

A continuació, a les 19.30 horesa l’Espai Teatre, tindrà lloc la TAULA RODONA “La dona en la cultura popular”, en la que participaran: Maria Àngels Blasco, ex directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural; Teia Alvarez Pons de Vall, de Diabòlics Anònims de Vilassar de Dalt; Anna Bigas, de l’Esbart Català de Dansaires; Anna Mir, directora de l’Espart l’Espolsada de Premià de Dalt; i Mercè Canyelles, dels Gegants de Premià de Dalt. Moderarà l’acte Cèsar Carmona, dels Gegants de Vilassar de Dalt i membre de l’Agrupació de Geganters de Catalunya.

A les 20:30 hores -tant del dijous 18 com del divendres 19- es representarà l’espectacle de suport a la creació CAMÍ;  a l’Espai Petanca. La peça -que compta amb la col·laboració de la Fundació Josep Pla– està enfocada com un viatge del passat a la contemporaneïtat a través de la tradició;  la cultura popular i, més concretament, mitjançant textos de Santiago Rusiñol. Amb el procés creatiu d’aquesta nova producció, s’estableix un diàleg entre la dansa contemporània -a càrrec del coreògraf Marc Jubete; i la ballarina Nathalia Gómez– i el teatre de text;  -per part de la dramaturga Emma Escolano i l’actor Àlex Casanovas. La naturalesa de l’equip creatiu, que integra tant artistes emergents com de ja ben establerts, invita a un: traspàs de coneixements i punts de vista transgeneracionals, que enriqueixen i posen en valora l’essència mateixa del projecte. Una reivindicació de la tradició i l’art dins d’un marc social revolucionat i perdut per la transformació accelerada i l’egoisme: al que estem sotmesos; contaminats per l’afany de no quedar-nos enrere en el que a vegades sembla ser: una cursa en comptes d’una oportunitat de viure amb llibertat.

Tant la primera jornada del FRANQUESA com la segona finalitzaran a l’emblemàtic espai de Can Casadellà amb l’espectacle JOC (22:00 hores), una producció pròpia del festival que compta amb el suport de la Fundació Joan Miró de Barcelona; i la Fundació PoolHaus-Blankenese d’Hamburg. Aquesta és una obra creada per a Aleix Martínez amb la participació de la companyia ManNera Dansa;  i l’Esbart Català de Dansaires, i l’actuació amb música en directe d’Arnau Obiols. A la vora del Mediterrani, Joan Miró (1893 – 1983), armat d’un llarg bastó a manera de llapis; dibuixa a la sorra, demostrant que qualsevol suport és vàlid per fer art i que: davant de l’onada que avança desitjosa de destruir tota empremta de l’obra, l’artista veritable sempre està disposat a començar: una vegada i una altra. L’imaginari artístic i conceptual de l’obra i l’artista -com ho són Catalunya, la terra i les seves arrels- ; representen per a Aleix Martínez i la seva companyia ManNera el punt d’inici d’un procés d’exploració físic;  dramatúrgic i conceptual, en relació amb el món i cosmos creatiu de Joan Miró.

El divendres 19 de juliol a les 18:30 hores tindrà lloc, a l’Espai Teatre, la representació d’ALMAZUELA de la Cia. Roberto G. Alonso,un espectacle pensat per als espectadors més petits, que recrea un món surrealista, ple de fantasia; on res sembla el que és. Una obra que navega entre el que és real i irreal, i que té en l’element visual: el seu punt fort. Retalls d’un món oníric que conflueixen en l’escena entendrint i sorprenent a l’espectador, despertant la seva curiositat i imaginació. Es tracta d’un treball sincer, poètic, divertit, tendre, detallista i original creat per Roberto G. Alonso, i interpretat per Laura Marsal i Marta Serret.

Després d’ALMAZUELA, a les 19:30 hores, l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages presentarà, a l’Espai PistaRÆPTE; una revisió sobre la transformació que necessita la nostra societat, per poder encarar els canvis socials, polítics i ecològics; que cal afrontar. L’Esbart s’emmiralla en el Renaixement per poder transformar la societat contemporània. Per una banda, aquesta transformació de Sant Ignasi es va poder copsar en el conegut RÆPTE de Sant Ignasi;  l’experiència mística que va portar al Sant a restar vuit dies i vuit nits immòbil. I, per altra, el REPTE que tenim de canvi com a societat i, al mateix temps: el repte de l’Esbart de presentar una espectacle de dansa tradicional adaptat al segle XXI.

Author