Marc Olivé: “La comunicació amb l’artista existeix, hi hagi més o menys gent”

12.21.2020

Author

Del 26 de desembre de 2020 al 10 de gener 2021, la plaça Margarida Xirgu i les sales del Mercat de les Fors acullen el cicle Circ d’Ara mateix. 7 companyies, 6 espectacles, un cicle de proximitat, de mirada oberta i per a tots els públics. En parlem amb Marc Olivé, programador del Mercat i responsable del cicle de Circ.

 

Com es pot resumir el Cicle Circ d’Ara Mateix 2020?

La primera cosa que vull és recordar que el Mercat de les Flors ja fa uns quants anys que fa aquest cicle Circ d’Ara Mateix, que encarna el compromís del Centre de les Arts en Moviment amb el circ. La pandèmia ens ha fet traslladar-lo aquest any a aquestes dates, a Nadal, però recordo que el fem com a festival cada dos anys dins la programació del Mercat. Ara l’hem situat al voltant d’aquestes dates i combinem propostes que van des d’espectacles per a nens i nenes al voltant de dos anys fins al que la directora del teatre, Àngels Margarit, anomena Talla única, i és que tothom pot mirar des de la seva visió i emportar-se el que cregui que ha d’emportar-se d’un espectacle d’arts vives. Abarca un públic molt ampli. 

Hi podrem veure 7 companyies, 6 espectacles de sala i un altre que es farà en una gran carpa instal·lada a la plaça Margarida Xirgu. 7 companyies en el cicle CIRC D’ARA MATEIX, aquest Nadal al Mercat de les Flors

Ens fa molta il·lusió portar aquest espectacle de la companyia de funambulisme francesa CirkVOST. La carpa té 30 metres d’alçada i estarà col·locada a la plaça, sí.  Hurt me tender és un espectacle força complicat de veure perquè aquest gran format, amb un gènere que s’atansa al trapezi volant i és de creació contemporània no és fàcil de veure, i aquesta companyia encara ho fa. A 30 metres d’alçada! I van acompanyats d’una banda de rock.

Tècniques de sempre aplicades per artistes d’avui. 

Això és precisament el que ens interessa, comprovar com l’artista actual afronta la tècnica i es comunica amb nosaltres amb històries que ens poden arribar, tocar, interessar. Ho trobem en aquesta companyia de grand volant però també en l’espectacle d’Amer i Afrika, Envà. A través del mans a mans, ens parlen de la relació de parella, o entre amics i amigues. Amb els seus passis, representen els equilibris de la vida envoltats de 250 quilos de palla. Ens expliquen una història fent tot un seguit d’equilibris. 

Un moment de l’espectacle ‘Envà’ d’Amer i Africa. Foto: Mercat de les Flors.

Com serà l’aforament a la carpa? Com serà veure un espectacle d’aquestes característiques amb una platea ‘desangelada’?

Seguim tota la normativa del Procicat, no podria ser d’una altra manera. Els aforaments estan reduïts al 50%, esperem a veure si s’acaben d’actualitzar al 70%. Si no, seguiran al 50%. Per veure els espectacles s’han de fer les reserves pertinents. Hi ha una activitat programada, la de l’Escola Superior de Circ Rogelio Rivel, que és gratuïta. Per primera vegada ho fem així, un espectacle gratuït. Com amb els altres, has de fer una reserva. És una mostra de mitja hora que es farà al teatre Ovidi Montllor, i es titula Gender . És la feina d’alumnes dels darrers cursos de formació, o que s’acaben de graduar, que compartiran la seva experiència amb la gent del barri. Ja que ocupem un espai tan viu del barri del Poble Sec com és la plaça Margarida Xirgu, esperem que els veïns i veïnes del Poble Sec s’hi puguin apropar, que se’l sentin seu. 

 

Gender és exclussiu per al veïnat del Poble Sec?

No, no. És per a tothom que vulgui venir. El que volia dir és que, ja que ocupem la plaça amb el CirkVOST, ens agradarà també fer accions de barri. L’Associació de Circ Escola Rogelio Rivel, fa, a més, uns tallers de circ per a nens i nenes. Es pretén que els nois i les noies puguin aprendre sobre el propi cos i entendre que les activitats de circ són accessibles a tothom, sense condicionants físics. (Atenció, les places pels més petits ja estan exhaurides però encara en queden pels tallers per a nens i nenes de 10 a 12 anys). 

 

Hem parlat fins ara de 3 dels espectacles de la programació, en falta la meitat, parlem-ne. Com són, la resta?

El Joel Martí i el Pablo Molina són dos nois que fan circ a casa nostra i que han tingut l’èxit de ser considerats dins una de les plataformes europees de circ més important, Circusnext. Cada any s’hi fa un procés de selecció on es presenten companyies de tota Europa i per primer cop, una companyia catalana ha estat seleccionada. Al Cicle d’enguany presentaran l’espectacle Random. Potser és per una edat una mica més gran, perquè és un llenguatge més contemporani, però per seguir la pista del circ contemporani, saber cap a on va. i tenint en compte com està de ben considerada la seva proposta en el context internacional, trobem que és una molt bona oportunitat per veure la seva feina. 

Una imatge de l'espectacle 'Random' de Joel Martí & Pablo Molina. Foto: Mercat de les Flors.

Una imatge de l’espectacle ‘Random’ de Joel Martí & Pablo Molina. Foto: Mercat de les Flors.

Després, més per a la canalla, per a nens i nenes de 3 a 5 anys, tenim un espectacle fantàstic d’Animal Religion, se’n diu ...I les idees volen. El Quim Giron segurament la gent el té més ubicat perquè ha actuat bastant per aquí. Fa una cosa molt bonica, està molt a prop dels nens i nenes a l’escenari i juga amb objectes, amb la llum, amb el so… El Quim fa equilibris amb tots aquests elements i el resultat és molt bonic. 

 

Hi ha més espectacles per al públic infantil?

Parlem també de Mumusic Circus, que portaran Flou Papagayo, un espectacle que combina funambulisme, suspensió capil·lar, verticals, música en directe… És un muntatge per a públic a partir de 5 anys i la companyia també treballa tenint els espectadors i espectadores molt a prop. És molt maco. Normalment el públic hi participa, no sé si avui dia això podrà ser igual. 

Joan Català, per la seva banda, ens presenta una versió nova d’un espectacle, 5.100,  que ja va fer al Grec a l’estiu. 5.100 gira entorn del ferro com a matèria primera. Català fa una reinterpretació de l’objecte a través del ferro, l’equilibri i el gest. 

un moment de ‘5.100’, Foto Miquel Vich

Les circumstàncies ho fan difícil tot plegat, però si hi ha la possibilitat de poder fer aquest cicle o de posar en contacte al públic amb les arts escèniques,  s’ha de fer.

Valorem l’aposta que ha fet l’Ajuntament de Barcelona de mantenir les propostes culturals obertes amb el màxim de protocols possibles. Poder compartir aquests espectacles amb tothom és important per a nosaltres. Potser els noms d’aquest cicle no són tan coneguts com en altres ocasions, però el que ens agradaria destacar és que al país tenim gent que fa circ i el fa molt bé. Hi ha altres espais, com l’Ateneu Popular 9 Barris o l’escola de circ Rogelio Rivel, molta gent que s’hi dedica i fa propostes de qualitat. Esperem que la gent s’animi a veure coses de circ i d’arts en viu per compartir. I aquest descobriment ens portarà a fer un viatge molt interessant, segur. La comunicació amb l’artista existeix, hi hagi més o menys gent. Les funcions es continuen fent, i construir aquests canals de comunicació és important. Segur que molts de nosaltres aprofitarem aquests dies per descobrir coses d’una altra manera.

Author