Fins el 20 de febrer se celebra una nova edició del Festival Temporada Alta Iberoamèrica. Hi ha 23 propostes teatrals de 12 nacionalitats europees i latinoamericanes representades a tres països: Argentina, Perú i Uruguai. en un festival més internacional que mai. Parlem Teatralnet parla amb Claudio Tolcachir, co-organitzador dle festival, del seu arrelament, el creixement que ha tingut i la seva funció com a plataforma d’intercanvi Catalunya – Iberoamèrica.
Què suposa per a l’escena contemporània argentina i d’Iberoamèrica en general aquest festival, pont entre dues cultures?
Aquest Festival va venir a ocupar un espai que no existia perquè suposa un encreuament internacional, però a la vegada proposa una proximitat i una participació activa de trobada entre els artistes i el públic molt intima, any rere any. Els creadors que participen ho fan amb una convicció i un desig d’aportar al creixement d’aquesta proposta que suma un valor personal a cada presentació i cada trobada amb el públic, i també la bella relació que es genera amb els residents voluntaris que treballen dins del festival.
Quin és el secret del succés d’aquesta fórmula?
Crec que va néixer un desig molt pur. Una gran necessitat de fer-ho. I va ser creixent perquè per a tots és un immens plaer planificar-lo i trobar-nos cada any. Per això es van anar sumant teatres amics d’altres països i d’altres ciutats. Perquè aquest festival té el germen de per què tots nosaltres fem teatre. El desig. Per descomptat la qualitat de la programació i la serietat de l’equip de producció fa que aquest projecte vagin travessant fronteres.
Quins beneficis associen amb la Temporada Alta de Girona?
El primer benefici és que a Girona hi tenim els nostres amics. Són companys i còmplices. Fóra difícil embarcar-se en aquesta muntanya russa si no ho féssim amb aquesta noguera d’amor i compromís compartit. Però a més, és tenir de soci a un dels festivals més importants del món. Amb tota la seva experiència i la seva potència a l’hora de pensar propostes i enllaços possibles. Temporada Alta té aquest equilibri perfecte de qualitat, risc i capacitat de producció.
Com ha estat el creixement al llarg d’aquests anys?
Visible i emocionant. Es van agregar setmanes, es van sumar països, va créixer la
quantitat de públic, ha crescut l’organització i la comunicació. S’han construït xarxes entre nacions. i s’han sumat escoles de dramatúrgia. Cada any si s’inscriuen més i més voluntaris per ajudar.
En mig d’un món que s’enfonsa,aquests petits projectes d’art
vénen a salvar-nos i donar-nos oxigen competit perquè seguim avançant