10 caps de setmana amb música d’autor fusionada amb la tradició vitivinícola i el patrimoni històric, al Festival Terrer Priorat

07.09.2024

Author

La vuitena edició del Festival Terrer Priorat presenta un programa extens i que proposa: un viatge extravertit per estils i gèneres musicals amb pinzellades de dansa i literatura. Un programa on trobareu agrupades en deu caps de setmana propostes culturals en què es fusiona: música d’autor amb la tradició vitivinícola i el patrimoni històric del Priorat. La majoria d’elles en espais encomiables que expliquen l’ànima i el tarannà de la comarca.

La cartellera beu tant de figures consolidades com de joves promeses amb un bagatge ja admirable; amb una nodrida representació de l’escena nacional, una majoria de veus femenines i alguna proposta internacional: Tasto Solo, Maria del Mar Bonet, Queralt Lahoz, Maria Jaume, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; Ramon Quadrada & Ignasi Terraza, Oriol Marès & Talal Fayad, Cocanha, Cor Plèiade, Magí Serra & Anamaria Klajnšček, Maria Mazzotta;  Conxita Jiménez, Anna Gual, Maria Climent, Mireia Calafell, Raquel Santanera, Anna Ferrer & Marco Mezquida, Apel·les Carod, Magalí Sare, Libèrica, Xavi Torres & Karen Lugo, Sumrrá; Roger Mas i la Cobla Sant Jordi Vol.2 i Rita Payés.

MÚSICA, VI, ARQUITECTURA i PAISATGE

El festival planteja una línia de treball definida a partir de la realització de concerts en espais culturals; naturals o arquitectònics rellevants combinat amb tastos guiats per ffigures destacades del món del vi: Ruth Troyano, Audrey Doré, Anna Vicens, Joan Asens, Toni Bru, Jordi Alcover & Sílvia Naranjo, Ricard Rofes, Anna Casabona; Delfí Sanahuja i Esther Pujoli la gastronomia: Núria Vila i Josep Mº Pallejà. Sumem en l’objectiu de promoure un desenvolupament turístic i econòmic sostenible a la comarca del Priorat; i alhora reforçar la comunitat i dotar d’oferta cultural de qualitat el territori. En aquesta edició amb el suport explícit de la Generalitat de Catalunya; a través de la línia d’ajuts per a festivals d’interès agroturístic; i de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura que cedeix l’espai de la Cartoixa d’Escaladei: com una de les seus del Festival i, de forma molt especial, cedeix la recent inaugurada església: per acollir la inauguració de l’esdeveniment.

En aquest 2024 són seu oficial del festival, de nord a sud: la Cartoixa d’Escaladei, la Febró, el Mas de Sant Marcell, el Lloar, Torroja del Priorat, Ulldemolins, Arbolí; la Morera de Montsant, Poboleda, Clos Pachem, Pradell de la Teixeta, els Guiamets, la Torre de Fontaubella; Cabacés, Capçanes, Porrera i Falset.

Festival Terrer Priorat fa vuit anys que fa petites passes per construir un projecte sostenible i de qualitat. Hi trobareu un Priorat obert als amants de la singularitat; i aquells que tenen ganes de conèixer l’origen i el present de la cultura al Mediterrani.

EL PRIORAT i LA SEQUERA EXTREMA

El Priorat viu immers en un episodi de sequera extrema. La suma de la pluviometria anual dels darrers dos anys no arriba ni a la mínima mitjana d’un any normal. La manca d’aigua ha buidat aqüífers i ha generat una situació d’estrès hídric sense precedents a la vinya. Els talls de subministrament i les restriccions d’aigua de boca són freqüents en molts dels pobles de la nostra comarca. Les reserves d’aigua dels embassaments de Siurana, Margalef i els Guiamets estan en mínims històrics.

Arran d’aquesta temàtica de radical actualitat s’ha creat la imatge i el cartell del VIII Festival Terrer Priorat, elaborats per: Ferran Estivill. A partir de fotografies que documenten la crua realitat de la comarca es vol posar en relleu aquesta situació d’emergència; i la importància de repensar com gestionem els recursos hídrics i el patrimoni agrícola i natural. La crisi climàtica és ara i aquí. i és l’hora de sumar esforços i treballar per garantir un horitzó sostenible per al Priorat.

Ara més que mai, després de dues collites molt minses, ens esperen al Priorat on serem benvinguts: i on podrem gaudir d’una àmplia oferta de cellers i propostes enoturístiques. Al programa del festival hi trobareu tastos, concerts i espectacles que ens faran emocionar, aprendre i gaudir; en el marc d’un paisatge de muntanya mediterrània singular, que ara mostra la seva fragilitat i demana cura i atenció.

Arran d’aquesta temàtica de radical actualitat s’ha creat la imatge i el cartell del VIII Festival Terrer Priorat, elaborats per: Ferran Estivill & Gerard Joan.

Author