La Villarroel acull l’Othello de Les Antonietes, que gira al voltant de temes que estan més vius que mai

10.25.2018

Author

La Villarroel recupera la versió de la companyia Les Antonietes de Othello, un thriller sobre l’engany, la manipulació, la gelosia i la violència de gènere. L’adaptació, firmada i dirigida per Oriol Tarrasón i protagonitzada per Arnau Puig, Òscar Intente i Aida Oset (que substitueix l’Annabel Castan en el paper de Desdèmona), apropa el clàssic de Shakespeare a problemàtiques que inquieten l’espectador d’avui en dia: les fake news i la desinformació. “Serà el segon Othello a La Villarroel i aquest és un muntatge que gira al voltant de temes que estan més vius que mai com són la gelosia, la mentida i la manipulació”, ha declarat Tania Brenlle, directora artística de La Villarroel. Brenlle també ha explicat que va afegir aquest muntatge a la programació de la temporada actual, tot i tenir-la tancada.

 

L’ARGUMENT
Comença amb un discurs de Iago adreçat al públic, a qui explica les seves intencions, que tirarà endavant sense cap escrúpol. Així, l’espectador -que representa la ciutat de Venècia- ja se situa, ja sap que els protagonistes són homes poderosos de la Venècia actual, empresaris o polítics. “Hem volgut generar un thriller. El públic sap el que els avança Iago i està esperant que vagi passant.” Iago genera la mentida que Othello no capta. Per què ho fa? L’Arnau Puig diu “no el vull putejar per una cosa concreta sinó en general. I ho faig amb una satisfacció que em fa por, perquè a la vida aquesta mena de sentiments poden aparèixer!” I què podrà més, el bé o el mal? L’amor d’ella o l’odi d’ell? “En realitat el text ens explica una situació en clau d’advertència, ja que el mal el provoca algú molt proper. I proposa una reflexió sobre si estem ben acompanyats, si coneixem bé els nostres amics o fins i tot la nostra parella”, afegeix Tarrasón.

A l’espectacle no hi ha decorats, les parets són blanques i, com a elements externs, només hi ha dues copes de vidre: “És una obra fosca i plena de mentides. Hem volgut situar-la en un espai blanc on no es pot amagar res”, diu el director.

Othello està nominat als premis Butaca 2018 en les categories de millor espectacle teatral i millor actor (Arnau Puig), i la seva arribada a La Villarroel coincideix amb el 10è aniversari de la companyia Les Antonietes. Oriol Tarrasón ha fet un balanç molt positiu dels deu anys de la companyia, tot afegint: “Ens hem especialitzat en clàssics i dels textos originals hem fet molta feina de dramatúrgia per acostar-los a l’espectador actual. Teníem clar que Othello ens havia de portar algun lloc, i hem aparegut a La Villarroel gràcies a la Tania!” També ha destacat que “semblen poca cosa però per una companyia de teatre és molt. Seguim fent el mateix i la nostra intenció és obrir-nos cap a una altra banda, sense deixar d’apostar pels clàssics”.

 

PARLEN ELS ACTORS
Els tres actors han mostrat una gran satisfacció pel fet de debutar a La Villarroel amb aquesta obra. Fent referència al seu paper, Aida Oset ha destacat que “és un personatge preciós i que aquesta barreja de Desdèmona i Emilia fa que l’espectador empatitzi molt amb l’obra.”

D’altra banda, Òscar Intente ha afegit que “es tracta d’un text de fa més de 500 anys i el públic té la sensació que parlem de manera actual, però estem parlant en vers”. L’actor opina que “Othello és poderós, però és ‘l’altre’. Això és perquè és moro? Shakespeare parla de racisme i de violència de gènere, però no ho és tot.” Expliquen que Intente apareix sense la cara pintada de negre “perquè el realisme mai ens ha interessat. I l’Òscar és així!”, diu Tarrasón. I continua: “El tema de fons no és infiltrar la gelosia a Othello. És l’estratègia de Iago per destruïr-lo.” Puntualitza però que “tot queda a l’aire. Shakespeare mai respon i així es genera el debat.”

Per últim, Arnau Puig ha dit que “tornar amb aquest personatge tan malvat em fa molt feliç” i ha afegit que “és molt curiós com amb una mateixa nota una actriu la percep d’una manera però el pastís puja igual”, fent referència a poder treballar amb l’Aida i amb l’Annabel Castan. Oriol Tarrasón ha afegit que “Qui ja ha vist Othello ara podrà veure una altra Desdèmona, l’Aida, i això és un al·licient per l’espectador: poder veure dues Desdèmones tan iguals i tan diferents alhora”.

 

EL CONCEPTE FAKE NEWS
Durant la presentació a l’estrena Oriol Tarrasón va voler reflexionar sobre si el concepte Fake News, la paraula escollida pel diccionari d’Oxford com a paraula de l’any, inspirés també Shakespeare fa quatre segles! Les notícies falses, la desinformació i el fet de generar desconfiança en l’altre a través de notícies aparentment certes són una pràctica actual i un dels temes principals de l’obra: “Com és que es poden dir mentides i no cal demostrar-les? Per què hi ha tanta intoxicació en les informacions i la gent se les empassa sense contrastar? Això ho estem vivint als mitjans de informació i sobretot a les xarxes i nosaltres pretenem que el públic senti que és la seva responsabilitat empassar-s’ho o no.” 

Othello,una producció de Les Antonietes, inicia funcions el pròxim 30 d’octubre. L’estrena serà aquest mateix dia, a les 20.30 h, i el muntatge es podrà veure a La Villarroel fins a l’11 de novembre.

Author