Avui s’ha presentat ‘L’habitació del costat (The vibrator play)’, de Sarah Ruhl,, camí de La Villarroel

11.14.2018

Author

Aquest matí la Fundació Casa Rocamora ha acollit la presentació de L’habitació del costat (The vibrator play), la versió en llengua catalana de l’èxit In the Next Room (or The vibrator Play), de Sarah Ruhl. Una producció de La Brutal i La Villarroel dirigida per Julio Manrique, que situa l’espectador a finals del segle XIX i el convida a reflexionar al voltant de la revolució que suposaran invents com l’electricitat, la mecanització de mitjans de transport o la creació del telèfon, entre d’altres, per a la vida individual i col·lectiva. Un drama extravagant i divertit protagonitzat per Ivan Benet, Carlota Olcina, Pol López, Mireia Aixalà, Xavi Ricart, Adeline Flaun i Alba Florejachs.

Tania Brenlle, directora artística de La Villarroel, ha iniciat la presentació agraint la feina de tot l’equip artístic i ha destacat que L’habitació del costat (The vibrator play) és la producció central de la temporada actual a La Villarroel. “Després de l’èxit de La treva, aquesta serà la segona col·laboració amb la Brutal, una productora de gran qualitat i exigència artística”, ha explicat Brenlle.

La directora artística de La Villarroel ha subratllat la importància d’estrenar un text de Sarah Ruhl, “una de les veus femenines més importants dels últims anys dels EUA”. La dramaturga és poc coneguda a casa nostra, de fet només s’ha representat una obra seva, Eurídice, el 2010, en el marc del Grec Festival de Barcelona. Brenlle també ha destacat la “meticulositat i precisió inesgotable a l’hora de dirigir” de Julio Manrique el qual ha mostrat una gran satisfacció a l’hora de poder portar un text de Sarah Ruhl a l’escenari. “Quan la vaig llegir vaig tenir la sensació que Sarah Rul oferia una mirada nova. Una manera nova de narrar”, ha dit Manrique; que també ha descrit la interpretació d’aquesta obra com “qui passeja per l’escenari ballant un vals”. Segons ha explicat en roda de premsa, a l’autora “no li interessa el teatre de conflicte, sinó la idea de la transformació”, fet que considera “meravellós i molt inspirador.” 

LA VEU DELS ACTORS
Carlota Olcina
, actriu protagonista del repartiment, ha definit el seu personatge com “una dona encotillada en una època i unes formes”. “Llegint l’obra -ha afegit- em vaig enamorar d’ella: és un volcà en erupció que vol viure la vida.” Ivan Benet, que interpreta el paper del doctor Givings, protagonista del text, ha destacat que l’obra planteja “un problema molt gran de salut barrejat amb humor i emoció. És com un retrat dels nostres avis”, ha comentat.

D’altra banda, l’actriu Alba Florejachs ha citat el llibre La tecnología del orgasmo de Rachel P. Maines, que va servir de font d’inspiració a Sarah Ruhl “per explicar com neix el vibrador i com qualsevol comportament femení, fora d’allò normal, era etiquetat d’histèria”. L’actriu Adeline Flaun ha declarat que tenia moltes ganes de donar veu al seu personatge: “Estem a finals de l’esclavitud i l’autora ho recorda i es reconcilia amb la història exposant dues realitats a la vegada”. 

Pel que fa al personatge interpretat per Pol López, un pintor que es troba en plena crisis creativa, l’actor ha dit que “està intentant que el món no s’escapi i que el progrés no se’ls endugui”. Amb aquest personatge, considera que “l’autora fa una picada d’ullet a Leonardo da Vinci”, pel que fa al tractament de la llum i l’observació de la natura. Per últim, Mireia Aixalà ha explicat que el seu personatge -una pacient del doctor Givings a qui aquest tracta del mal conegut com a histèria- “respon a un estímul que desconeixia totalment i aquest ha estat un treball interpretatiu molt interessant”. 

L’habitació del costat (The vibrator play), una producció de La Brutal i La Villarroel, inicia funcions el pròxim 19 de novembre. L’estrena serà dimecres 21 de novembre a les 20.30 h, i el muntatge es podrà veure fins al 3 febrer. 

Author