Damnificats pel tancament de l’Apolo asseguren que la gestora Ethika Global els ha estafat 2 milions

05.13.2019

Author

Treballadors, proveïdors i artistes vinculats amb la gestora que el 2017 va aterrar al teatre Apolo per reimpulsar-lo, apleguen esforços per aconseguir que la gestora Ethika Global pagui, penalment o econòmicament, els diners -que estimen en uns dos milions d’euros- que els deuen pels diferents espectacles que s’han anat programant a la sala del Paral·lel.
L’exdirector artístic Ricard Reguant, despatxat per Etika Global el desembre de 2018 i amb una amenaça de querella en què se li reclamaven 500.000 € que encara no s’ha presentat, ha explicat avui en roda de premsa que les persones afectades poden arribar a 200. Entre els noms més coneguts, hi ha Lita Claver “La Maña”, qui avui també era present a la roda de premsa de denúncia que s’ha fet a la seu de la SGAE, i a qui no se li han pagat encara els 90.000 euros recaptats després de les funcions que va fer-hi del seu espectacle de comiat Un reencuentro inolvidable.
“Han jugat amb un teatre que fa cent anys que és aquí. Amb el sou de persones treballadores de l’espectacle, que tenen família i han de tirar-la endavant. Jo demano justícia des d’aquí”, assenyalava una emocionadíssima i commoguda Lita Claver. A ella se li deuen 90.000 euros, 100.000 a Ricard Reguant, 200.000 a l’espectacle que va venir l’estiu passat, Tropicana, la SGAE reclama 140.000 euros en concepte de drets d’autor i músics que han treballat o bé en directe o gravant melodies haurien de cobrar entre 30.000 i 40.000 euros, segons càlculs del guitarrista i compositor Pep Sala. Avui s’ha calculat, grosso modo, que fins a 200 persones estan afectades. No s’ha constituït cap plataforma, però Miquel Mitjans, del bufet Mitjans Advocats, aprofitava l’ocasió per fer una crida a qualsevol persona que estigui afectada i que, tot i que la quantitat que espera cobrar sigui més petita, desisteix d’emprendre accions legals.
“No és un gra de sorra, estem parlant de societats ‘offshore‘ i societats creuades. És un conglomerat de societats insolvents, opaques i instrumentals”, indica l’advocat, qui afirma que els responsables d’Ethika Global han actuat com un fons voltor. La feina ara és recopilar el número més gran de casos possibles i aconseguir que la Fiscalia investigui el cas perquè consideren que l’empresa ha fet “una estafa a escala global”.

Ethika Global rebat

Mentre Ricard Reguant assegura que tots els espectacles que s’han programat mentre ell ha estat director artístic han obtingut rèdits, els responsables d’Ethika Global afirmen que si el van apartar és perquè no sortien els números. Ethika Global assegura que les reclamacions d’actors i empreses proveïdores no són certes. A més, afirma que, després del cessament de Reguant al capdavant de la sala, no hi ha cap deute ni amb les productores ni amb el personal del teatre. Segons l’empresa, “cap obra ha tingut beneficis de novembre del 2017 a desembre de 2018”, coincidint amb el període en què Reguant va ser director general de l’Apolo.

Author