La mirada feminista i revolucionària d’Aurora Bertrana és al Teatre Akadèmia amb ‘Paradisos Oceànics’

06.30.2019

Author

Mònica Bofill dirigeix a Mercè Aránega i Paula Blanco, que donaran vida a Aurora Bertrana en aquesta adaptació teatral del llibre homònim Paradisos Oceànics. S’estrenarà el 3 de juliol al Teatre Akadèmia en el marc del Grec 2019. Aquesta coproducció del festival barceloní, Bitò i el Teatre Akadèmia, es podrà veure fins al 7 de juliol i és una adaptació de l’escriptor Josep Maria Fonalleras del llibre homònim d’Aurora Bertrana

Entre 1926 i 1929, l’escriptora Aurora Bertrana, filla del també autor Prudenci Bertrana, va viatjar a les Illes de La Societat de la Polinèsia Francesa. La més coneguda era Taití, en aquell temps, a un mes i mig de trajecte des de Barcelona. L’experiència, la va portar a escriure diversos articles publicats a revistes catalanes que, més tard, van donar forma a la novel·la Paradisos Oceànics, punt de partida d’aquest muntatge.

Ara, sota la batuta de Mònica BofillMercè Aránega i Paula Blanco donen veu a Aurora Bertrana, i es converteixen en un altaveu per mostrar-nos un món en transformació des d’una mirada feminista. A través de la proposta, es dona vida a altres dones de la Polinèsia, que ens ajuden a entendre com era la societat dels anys 30, la catalana, i la de l’estranger, i a descobrir com era un poble lligat a l’entorn natural que adoptava, no sense tristor, les maneres de fer i les visions del món d’una societat que el colonitzava.

Sobre Aurora Bertrana i la necessitat de reivindicar-la

L’espectacle no només parla d’aquesta mirada de l’autora sobre la Polinèsia, sinó que aproxima la biografia d’Aurora Bertrana.  L’escriptora va néixer a Girona l’any 1892. Filla de Prudenci Bertrana, va tenir inquietuds artístiques des de ben petita. Compromesa amb la societat, la seva figura ha estat marcada pel seu caràcter cosmopolita, amb una visió allunyada de la moral de l’època. Aquests trets, han estat significatius a la seva literatura. Domènec Guansé, als anys 30, la va qualificar com:“La més preparada de cara a la vida de les escriptores joves d’avui per la seva mancança de limitacions, pel sentiment liberal de la vida. Podria ser, tant com una escriptora d’ací, una escriptora de París.” 

Un muntatge necessari per reivindicar la visió d’una escriptora amb caràcter, feminista, que va lluitar per fer sempre el que ella volia. Activista cultural i política, viatgera, inconformista, la dictadura franquista la va catapultar cap a l’oblit.

  • Paradisos Oceànics es podrà veure al Teatre Akadèmia, en el marc del Grec 2019. Festival de Barcelona, del 3 al 7 de juliol.

Author