Cirque du Soleil fusiona el circ i el futbol a ‘Messi10’, ja a punt d’estrena

10.04.2019

Author

Si cada vegada que Cirque du Soleil ve a Barcelona ja és tot un esdeveniment, aquest cop, amb l’estrena de Messi 10by Cirque du Soleil, ho han superat! I és que serà la primera vegada que aquests grans tops del circ han escollit Barcelona per a l’estrena mundial d’un dels seus espectacles. Té tota la lògica, ja que està centrat en les ‘acrobàcies’ i altres valors propers al circ que desenvolupa Messi, conscient o no, cada vegada que juga un partit. I Messi s’ha format i ha crescut professionalment, a Barcelona!

Roda de premsa amb l’equip directiu de Messi10 by Cirque du Soleil,

Aquest dijous hem anat al Parc del Fòrum per rebre un ‘tast’ del que serà l’espectacle que naixerà -absolutament- el dia 10 d’octubre. Hi eren presents Charles Joron, Productor Executiu i Mukhtar O. S. Mukhtar, escriptor i director de l’espectacle, a més de tota la companyia i tècnics implicats. Aquest cop no s’ha instal·lat en una carpa. Cirque du Soleil tornarà a ocupar la Plataforma Marina, l’espai que ells mateixos van estrenar l’any 2007 amb Alegria, i que ara han preparat amb un escenari gegantí i a dues bandes. Està situada a l’avinguda Litoral amb carrer Josep Plà. No us perdeu, que costa una mica de trobar! Sortiu de casa amb la guia consultada i podreu aprofitar més el temps, per exemple jugant al Messi Challenge, un espai de proves per saber fins a quin punt podeu substituir Messi si un dia agafa la grip. No correm tant, però!

Us heu preguntat per què Messi? Doncs perquè Cirque du Soleil està contínuament experimentant. “Sempre busquem coses noves. Hem treballat amb la música de Michael Jackson, amb cinema… PopArt Music -grup empresarial associat amb Cirque du Soleil des del 2015- van ser els que ens van proposar la idea i ens va agradar perquè, si bé ja hem experimentat en màgia, teatre, propostes infantils… aquesta representaria la nostra primera immersió al món de l’esport. I a més, ens donava l’oportunitat de treballar sobre una llegenda viva i en actiu. I ho vàrem tirar endavant!”, explica Charles Joron, que afegeix: “De bon començament vam trobar que l’espectacle havia de néixer a Barcelona, que és on Messi es va formar i on ha fet la seva carrera. I perquè aquesta ciutat és molt important per a nosaltres. És el nostre segon mercat, després dels EUA!”, assegura.


LA CREACIÓ

Messi10_by_Cirque_du_Soleil_

“Ens vam reunir per parlar de com ho faríem i vam descartar la biografia. Vam optar per aprofundir en les qualitats i característiques de Messi i indagar com encaixarien en el món del circ. I vam veure que només seria possible partint del màxim esforç i de l’experiència amb què han de treballar els artistes abans d’arribar a l’excel·lència. Només així podien entendre qui és Messi!”

Messi10_by_Cirque_du_Soleil_

Mukhtar O. S. Mukhtar, creatiu i director de la proposta, diu que “tots coneixem les habilitats que han fet de Messi el núm. 10 millor de tots els temps. Hem treballat el concepte ‘entrenament’ i fins on ha de ser dur i rigorós per arribar a fer el que Messi fa al camp. La idea era oferir un espectacle d’altíssim contingut acrobàtic inspirat en el futbol i centrat en el fet que tots tenim un 10 dins de nosaltres. Una de les maneres que hem trobat per transmetre que tots podem ser un 10 és que no hi ha un artista únic que interpreti el personatge de Messi. Tots tenim dret a aspirar-hi, cadascú al seu nivell!

També ha puntualitzat que “La clau en la meva indagació sobre la vida de Messi ha partit de que hi ha molts altres condicionants que han creat la llegenda, al marge dels gols. El més important no és fer gols, és aixecar-te i seguir endavant sempre que es presenti una adversitat. I fent aquest viatge hem unit la cultura amb el futbol i amb la màgia del circ. Hem buscat diferents maneres de celebrar el seu treball!” Ha volgut ressaltar que en tot moment han comptat amb el recolzament de la seva família, que és essencial. I ens ha apuntat que “potser hi haurà algun membre que sortirà a l’espectacle…

Messi10_by_Cirque_du_Soleil_

En la línia argumental, han imaginat un personatge clau que ens va guiant per l’espectacle i que és el que tindrà el 10, número que de vegades el porten diversos artistes: “Si portes el núm. 10 amb tu, pots fer tot el que et proposis! I amb aquesta premissa, puc dir que ha estat un procés creatiu divertit i un desafiament a la vegada, ja que és el primer cop que unim circ i esport. Hem treballat amb un equip de gent que coneix el circ i la forma de treballar-ho, però que a la vegada també coneixen l’esport. I així hem pogut combinar-ho fins arribar a una harmonia perfecte entre els dos mons. Esperem que l’espectacle agradi a la gent a qui li agrada el circ i als que els agrada el futbol.”

Pel que fa a l’escenografia i els efectes “ho controlem tot per control remot i alta tecnologia. A banda, també tenim un Robot que ens ajuda a portar més al límit el rendiment del futbol.” Han treballat amb el més avançat de que es disposa actualment en il·luminació teatral, arquitectura escènica… “La il·luminació no es pot descriure d’altra manera: és màgica!”, asseguren.

 I N’HEM FET UN TAST!

Abans d’acabar, ens han ofert tres números molt diferents que ens han deixat clavats a la cadira, en veure l’altíssim nivell acrobàtic que tenen, barrejat d’una manera harmoniosa amb el moviment, la coreografia i la dansa, per arribar a mostrar la velocitat dels futbolistes al camp. I amb un vestuari molt adient amb l’alt nivell de l’espectacle. “L’acrobàcia ens ajuda a construir el relat. Per moltes vegades que caiguis, sempre et pots tornar a aixecar. Aquesta és la màgia que ens ha inspirat Messi.  Esperem que tothom gaudeixi d’aquesta creació i trobi el 10 que porta dins.”

L’espectacle s’estructura en dues parts amb descans al mig. La primera se centra en les aspiracions, el treball dur, la disciplina i les qualitats necessàries per aconseguir la destresa que un dia, potser, portarà un jugador a assolir els llocs més alts. Consta de 9 números diferents. La segona part, amb sis números, tracta de les recompenses que proporciona el treball dur i l’èxit, incloent-hi el paper essencial que, en aquesta empresa, representen els seguidors i els familiars, així com les celebracions posteriors que rep algú quan s’ha dedicat en cos i ànima a una gran passió. Hi ha 10 personatges: El número 10, El jove, El salvador, L’àrbitre, Els comentaristes i L’exhibicionista.

 

Messi10_by_Cirque_du_Soleil_

EL DOCUMENTAL ‘MESSICIRQUE’
Després del tast, encara ens han comunicat que Rakuten TV, patrocinador de l’espectacle, estrenarà el 21 de novembre MessiCirque, un documental que mostra els secrets del procés de creació de Messi10 by Cirque du Soleil. Des de la seu central de Cirque du Soleil a Montreal i amb l’aparició de -ara si, l’autèntic- Messi, el documental mostrarà imatges del procés creatiu i la transformació artística de la producció. MessiCirque està dirigit per la cineasta argentina Agustina Macri, directora de pel·lícules com Soledad, que va guanyar el premi a la Millor Pel·lícula al Festival Internacional de Cine de Barcelona a principis d’aquest any, i dels documentals Snowden i Putin Interviews, al costat de l’oscaritzat Oliver Stone.

I s’han acomiadat dient: “Agraïm al nostre presentador  Rakuten i als nostres espònsors oficials LaLiga Turisme d’Argentina i també als nostres col·laboradors  Pepsi Max – Lay’s – Garotade – Air Europa Visit Qatar pel seu suport i per fer això possible.”


MESSI10 CHALLENGE, EXPERIÈNCIA INTERACTIVA ADDICIONAL PER TROBAR ‘EL MESSI DEL DIA’
Al costat de la Plataforma Marina hi ha un espai on experimentar la Messi10 Challenge LaLliga, una atracció pensada per a tota la família i que obrirà les portes tres hores abans l’inici de l’espectacle. Allà, els fans de l’ídol podran participar en diferents desafiaments amb l’objectiu d’acumular la màxima quantitat de punts, conversar amb un Messi interactiu o reviure en primera persona els moments més memorables de la seva carrera gràcies a ulleres de realitat virtual. Al final del recorregut, la persona que més punts acumuli serà Messi del dia i viurà una experiència exclusiva durant l’espectacle.

Ja estan a la venda totes les modalitats d’entrades per a l’experiència i per a l’espectacle, a www.messicirque.com


SOBRE CIRQUE DU SOLEIL ENTERTAINMENT GROUP

Messi10 by Cirque du Soleil
és la 46º producció de Cirque du Soleil des de 1984. Cirque du Soleil Entertainment Group és un líder mundial en entreteniment. A més de produir espectacles dedicats a les arts circenses mundialment coneguts, l’organització canadenca porta la seva visió creativa a una àmplia varietat de formes d’entreteniment com ara produccions audiovisuals, experiències immersives, parcs temàtics i esdeveniments especials. Actualment té 4.500 empleats de gairebé 70 països. Anant més enllà de les seves diverses creacions, l’objectiu de Cirque du Soleil Entertainment Group és impactar positivament en les persones, comunitats i al planeta en general, amb les seves eines més importants: la creativitat i l’art. Més informació sobre Cirque du Soleil Entertainment Group a www.cdsentertainmentgroup.com.

SOBRE POPART MUSIC
PopArt Music és un grup empresarial líder i de capitals argentins, format per professionals amb més de 20 anys d’experiència en la indústria de la música, que ha treballat amb diversos dels artistes més importants del món. Desenvolupa integralment concerts, festivals, espectacles teatrals i esdeveniments a tot Amèrica Llatina. A més, PopArt ha desenvolupat al costat dels seus clients nous conceptes i estratègies per a les seves marques, generant un vincle fort i relacions a llarg termini.

PopArt Music es va associar per primera vegada amb Cirque du Soleil el 2015, per a la creació i producció de Séptimo Día-No Descansaré, celebrant la música de la icònica banda argentina Soda Stereo, que va girar par Amèrica Llatina els anys 2017 i 2018, i va vendre més d’1,5 milions d’entrades.

 

Author