L’Antic Teatre estrena ‘Souvenirs’ un projecte artístic-comunitari amb veïnes i veïns

10.16.2019

Author

L‘Antic Teatre ens fa saber que el 24 d’octubre s’estrena Souvenirs, nova proposta escènica de La Bellesa, projecte artístic-comunitari de l’Antic Teatre amb veïnes i veïns del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.

La peça, que explora les empremtes que la guerra i el feixisme deixen en els cossos, és la tercera exploració escènica del grup, des que la dramaturga i directora Marta Galán n’assumís l’acompanyament el 2017.

Durant més d’un any de treball i trobades setmanals, La Bellesa ha col·laborat amb l’escola El Timbal (Barcelona) i amb el Parktheater Eindhoven (Holanda), tot enfortint la pràctica de les participants i augmentant les sinergies amb les realitats artístiques locals i internacionals.

Amb Souvenirs, l’Antic Teatre consolida un projecte artístic-comunitari nascut el 2011 i present al Grec Festival de Barcelona durant sis edicions. És una producció d’aquest espai amb el suport del Districte Ciutat Vella i la col·laboració del Centre Cívic Convent de Sant Agustí.

‘LA MEVA MEMÒRIA, UN CRIT DE LLIBERTAT’
Aquesta és una de les frases que els membres de La Bellesa, creadors també dels textos de la peça, pronunciaran del 24 al 27 d’octubre a l’escenari de l’Antic Teatre. Els relats dels i de les integrants s’ofereixen gràcies a documents i objectes del passat: cartes, contractes laborals, títols i certificats oficials, poemes escrits en tovallons de paper, peces de roba, fotografies…

La narració de La Bellesa es teixirà amb la del grup de dones i homes d’Eindhoven que, a través del format de la videocorrespondència, aporten una perspectiva europea a aquesta memòria intrahistòrica sobre la guerra, el feixisme i la repressió.

Souvenirs (abans Empremtes +65) ofereix relats encarnats que conviden a una presa de consciència col·lectiva sobre la manera en què les guerres i els feixismes esquincen les biografies i deixen una empremta inesborrable.

El projecte artístic-comunitari també suposa per a les participants una valoració del treball de continuació i de territori per sobre de l’esdeveniment únic (espectacle), tal com ho van expressar al juliol amb una acció vindicativa.

L’ANTIC TEATRE I ELS PROJECTES ARTÍSTICS COMUNITARIS
L’Antic propicia aquest espai matriu des del 2011, quan un grup de gent gran que hi viu a prop comença a treballar amb professionals de la dansa en tallers i aproximacions al llenguatge del moviment. El procés rep el títol de Ritme en el temps i des de 2012 presenta una proposta escènica un cop l’any. Entre 2013 i 2018 els espectacles sorgits formen també part de la programació del Grec Festival de Barcelona (des de Ritme en el temps fins a Rebomboris, part del programa ART i PART el 2018).

Amb la iniciativa es pretén fomentar la participació i la visibilitat de la gent gran en les manifestacions culturals del barri, així com la cooperació intergeneracional i de relació i cohesió. Així mateix, es treballa per trencar les barreres arquitectòniques i per combatre l’elevat índex d’envelliment en soledat del col·lectiu.

DADES PRÀCTIQUES
Souvenirs
, de La BellesaProjecte artístic-comunitari de l’Antic Teatre, és una estrena absoluta i es presentarà entre el 24 i el 27 d’octubre a l’Antic Teatre, en una única sessió diària a les 20.00 h.

L’estrena del dijous 24 s’acompanyarà d’una sessió postfunció a càrrec de Travessia Recomana.

Author