Comença el cicle ‘Hacer història (s) Volum III

11.20.2019

Author

Aquest matí s’ha presentat als mitjans el tercer cicle de la proposta Hacer historiasque organitza La Poderosa, en col·laboració amb el Mercat de les Flors, l’Antic Teatre, La Caldera i el MACBA. El cicle, que se celebra del 18 de novembre a l’1 de desembre, neix de la necessitat de transmetre la memòria tot mirant enrere d’una manera nostàlgica, amb ganes de revisar i transmetre totes les referències que que tinguin a veure amb el record del passat i amb el desig de construir la història a través de llenguatges de La Poderosa.

14 artistes presentaran els seus treballs o proposaran pràctiques artístiques. Al Mercat veurem el solo Trança, del coreògraf brasiler Thiago Granato el dia 29 de novembre, i el solo My only memory, del coreògraf Juan Domínguez, l’1 de desembre, a més a més de l’acció col·lectiva Dirty Room, a càrrec de Juan Domínguez.

Hacer Historias sorgeix d’un desig d’ARTAS (artistes associats a la Poderosa), en un intent de recuperar tot allò del passat que continua sent vigent i que malgrat el temps encara ens interessa. El cicle vol qüestionar l’emergència, la novetat per la novetat i les polítiques neoliberals que van a favor d’un tipus d’art consumible. Posicionar-se en contra de l’amnèsia del pas del temps trepidant i mirar el passat des de la revisió, reconstrucció i el record, no com un acte de nostàlgia, sinó com un exercici de comprensió històrica del present.

La primera edició es va celebrar, amb caràcter bianual, l’any 2015 i ara torna amb un programa atapeït, en què han volgut construir un ecosistema on siguin possibles les trobades cos a cos entre els artistes i el públic, amb prou temps per establir comunicació i contagi. Dins d’aquest context, entenen el cos com un arxiu viu d’experiència i contemplen la transformació del pensament, experiència i obra, com un exercici de memòria compartida entre artistes i públic.

MÉS SOBRE ELS ESPECTACLES
El cicle ha començat amb una acció simbòlica de Quim Bigas, amb una acció al MACBA, però la inauguració serà, de fet, una performance de Jaime Conde de Salazar, que proposa una reflexió sobre els espais de creació que ha imaginat la ballarina, coreògrafa i performer María José Ribot, més coneguda com La Ribot. Serà el dijous, 21 de novembre, a La Caldera (20 h; 5 €).  Dues hores més tard, el mateix Conde de Salazar i el ballarí i coreògraf Aimar Pérez Galí mostraran com fer servir el tacte per desenvolupar les capacitats de conèixer.

La Caldera torna a acollir activitats el divendres 22 amb la conferència performativa de Quim Bigas Desplega visions (20 h) i una performance de Nazario Díaz basada,en l’apassionant artista plàstic cordovès Pepe Espaliú. L’entrada conjunta per a totes dues activitats és de 10 €

El 23 de novembre tindrà lloc a l’Antic Teatre la performance de Bárbara Bañuelos Inventario, memorias de una aspiradora (20 h; 15 €) que parla de memòria personal i col·lectiva. El mateix espai dacollirà diumenge, 24  (20 h; 15 €) les històries de cossos silenciats de l’artista Azahara Ubera a Zinneke.

Xerrades, performances i altres activitats se succeiran els dies següents, així com la performance The Touching Community, d’Aimar Pérez Galí que tindrà lloc a la Capella del MACBA el 28 de novembre (20 h; 8 €). La proposta té molt a veure amb la sida, els contactes entre els cossos i els fantasmes dels qui ens van deixar massa aviat. L’endemà, divendres, 29 dserà el torn  de la Societat Doctor Alonso al Mercat de les Flors (20 h; 12 €) que s’expressarà en moviment, Sobre la bellesa. Es repetirà diumenge, 1 de desembre, a les 18 h.

I encara més performances, concerts, activitats de tota mena… Trobareu tot el programa de  Hacer Historia(s) vol III, al web de La Poderosa.

Author