A la Gala Catalunya Aixeca el Teló, els grans no arribaven als micros!

09.10.2019

Author

Una colla de nens i nenes, liderats per l’actriu de 12 anys Nonna Cardoner, podran explicar sempre que de petits van estar a l’escenari del Gran Teatre del Liceu presentant la 18a Gala de Catalunya Aixeca el Teló, la festa que organitza ADETCA (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya i que obre les portes de la temporada 2019/10. I que van aconseguir que els artistes famosos que hi van pujar, s’haguessin d’agenollar per parlar pels micros!

Tal i com vàrem anunciar ahir a la notícia publicada de valoració de la temporada (aquí), aquest any s’ha confiat la presentació a aquells que no es conformen en què els diguin “espectadors del futur”, ja que estimen el teatre, el volen veure i també estudiar a l’escola en plena normalitat. Una idea meravellosa que obre una nova etapa de la Gala “que tindrà com a eix donar missatges”, va anunciar Toni Albaladejo, vicepresident de l’entitat. L’han escrit i dirigit Oriol Vila Raquel Salvador (Nico&Sunset).

La Gala es va celebrar ahir a la nit amb un ple dels que fan goig. Del ram de l’espectacle de casa nostra hi havia pràcticament tothom (actors, directors, productors…), fet que va ocasionar, com ja és costum, que els passants -fins i tot els turistes!- es quedessin parats davant del teatre i fins i tot demanessin algunes selfies. Hi va haver un turista una mica enfadat amb els de la taquilla perquè no li volien vendre entrades!

Foto, Albert Miret

Una visió de l’escenari del Gran Teatre del Liceu, durant la Gala Catalunya Aixeca el Teló 2019

Bé, us explico això perquè la Gala no us l’explicaré. Va ser tan bonica, tan sorprenent, tan tendre i entranyable, que no tinc el dret d’espatllar-ho: avui (dimarts, 10), a les 21.55 h, la podreu veure per TV3. No us la perdeu, de debò. Només afegir que l’essència va ser comunicar-nos que el teatre és un joc i que els més petits en saben d’això més que ningú. I van reivindicar l’assignatura de Teatre a les escoles. També he de dir que  coneixia la Nonna per la sèrie Benvinguts a la família però no tenia ni idea de la veu que té com a cantant. Us sorprendrà. És una artista total!

Farem allò de les cròniques de dir alguns dels artistes que vàrem veure, que sempre fa il·lusió: Josep Maria Pou, Núria Feliu, Òscar Dalmau, Bernat Quintana, Imma Colomer, Ivan Massagué…  A aquests els veureu.

I, per si no els enfoquen, també hi havia la Pepa Plana, que “he vingut expressament del Delta i després, me’n torno, com feia el Santos!”, Àlex Casanovas, Emma Escolano, Víctor Alvaro, Joan Vázquez, Anna Barrachina, Anna Bertran, Agnès Busquets, La Maña i la Merche Mar, dues vedettes per les que no passa el temps, Juan Carlos Martel, Lloll Bertran, Mingo Ràfols que “aviat estrenaré al Teatre del Raval!”, Oriol, Broggi que “ja tornem, aviat!”, Gal Soler que “m’has de venir a veure al Gaudí!”, Montserrat Alcoverro, que “feia molt que no ens veiem”, el Felipe i la Isabella de La Fenix, tota la família Focus…  Acabo aquí perquè segur que me’n deixaré. Ui, que em deixo els polítics! Hi havia el Ministre de Cultura i Esport de l’Estat, José Guirao, l’alcaldessa Ada Colau, i la consellera de cultura, Mariàngela Vilallonga. Feien molt bona cara al sortir, també!

Víctor Álvaro i Joan Vázquez

La Maña, Mariàngela Vilallonga, Emma Escolano i Lloll Bertran

 

Anna Beltran, Toni Albaladejo i Agnès Busquets

 

ELS PREMIS CATALUNYA DE TEATRE
Aquests si que els direm perquè ja corren per les xarxes. És el segon any que la Gala atorga premis, amb la finalitat de reconèixer persones i/o entitats rellevants de les arts escèniques. Els premis s’atorguen de forma directa a partir de les nominacions d’ADETCA i de la posterior decisió́ d’un jurat extern. Enguany s’ha reduït el número de premis de cinc a tres,  per tal que tinguin mes protagonisme.

Els guanyadors han estat:

El Tricicle, al photocall, amb l’alcaldessa Ada Colau

Premi a la trajectòria teatral, a Tricicle, pels seus 40 anys als escenaris, per la seva programació destacada, coherent, rellevant i innovadora i pel seu suport a l’autoria catalana, objectiu en el que van ser pioners

 

 

Premi a la Millor companyia per a La Calòrica, pel seu projecte artístic singular i modèlic. I els van felicitar perquè enguany compleixen 10 anys com a companyia: “El desig d’ADETCA és que tan de bo les companyies que tiren endavant de forma precària no hagin d’esperar 10 anys perquè se’ls prenguin seriosament.”


El tercer premi, el premi de Sala, ha estat atorgat a la Sala  Beckett per la seva programació agosarada en aquesta nova trajectòria recent.                                                                           

I la Gala va continuar amb projeccions, aparicions a escena, comentaris, més gent agenollada… Encara que ho veieu aquesta nit, tinc moltes ganes de passar-vos el missatge final dels nens i nenes presentadors, perquè els que hi siguin a temps prenguin exemple:

 

 

“Volem fer teatre per disfressar-nos, per jugar, per fer el pallasso… Volem fer teatre per ser nens quan siguem grans!”

Eiiii: a les 21.55!

Author