- El Oui! Festival de teatre francès de Barcelona viurà aquest diumenge 11 de febrer a les 17h. a l’Auditori Barradas de L’Hospitalet de Llobregat la cloenda de la seva 7a edició. El certamen per excel·lència del teatre en francès de casa nostra ens ha portat 8 obres inèdites del teatre contemporani francòfon; 6 de les quals d’autoria femenina.
- Després de 7 edicions, el Festival ha esdevingut una porta d’entrada indubtable de la cultura francòfona a Barcelona: amb seqüeles evidents com ho proven les obres programades en espais de la ciutat com: “La disputa de Voltaire-Rousseau” (al Teatre Romea), “Llums, llums, llums” (a la Beckett) i “Jo Dispositiu Vénus” (a Perifèria Cimarronas).
- Petita Zoé, de Julie Timmerman, serà la peça teatral que clourà aquesta 7a edició. L’autora es posa en la pell dels 15 personatges de la història, en una estrena absoluta; i que ens parla de l’art com a eina per abordar els transtorns mentals.
Arriba la fi de la setena edició del Oui! Festival de teatre en francès de Barcelona, que, després d’aquests anys: s’ha convertit en el certamen per excel·lència del teatre contemporani en francès a casa nostra. Des del 26 de gener passat el Oui! ha portat una programació constituïda per: vuit peces teatrals inèdites a l’Estat espanyol que, en aquesta edició ha jugat fort per les autores: (6 de les 8 obres presentades han estat d’autoria femenina).
La cloenda del festival tindrà lloc aquest diumenge 11 de febrer a les 17 h. a l’Auditori Barradas (Rambla Just Oliveras 56, L’Hospitalet de Llobregat); – la sala cultural que enguany se suma com a espai del festival- i ho farà amb la peça teatral: Petite Zoé (Petita Zoé), l’última creació de l’autora, directora i també actriu Julie Timmerman. L’espectacle s’adreça a un públic familiar i es podrà veure en versió original en francès amb subtítols en català.
Petita Zoé, l’obra més recent de Julie Timmerman i que ella mateixa dirigeix i interpreta, és una peça basada en: elements autobiogràfics que es mou entre la ficció i la realitat i ens parla de la transmissió i l’herència generacional; la necessitat de l’art com a eina per abordar els trastorns mentals; de la relació entre la petita Zoé i el seu pare bipolar. A l’obra, Julie Timmerman es posa en la pell dels 15 personatges d’aquesta història que veurà la llum per 1a. vegada a l’ocasió d’aquesta setena edició del festival. L’obra de Julie Timmerman: Un démocrat, va ser presentada a l’Institut del Teatre en el marc del festival Oui! l’any 2018.
La 7a edició del Oui!
Aquesta 7a. edició del festival ha comptat amb autors tan rellevants com: Rébecca Déraspe (el text de l’obra Ceux qui se sont évaporés, presentada en aquesta edició del festival va rebre el: Premi Michel-Tremblay 2020), Alexandra Badea (Prix du Théâtre de l’Académie Française 2023 a tota la seva obra); Élodie Menant (la seva obra: Je ne cours pas, je vole! presentada en aquesta 7a. edició, ha estat una de les revelacions dels darrers anys a França i ha rebut 5 nominacions als premis: Molières 2023), Louise Doutreligne, Julie Timmernan, Mariette Navarro, Fida Mohissen, Luc Tallieu, Samuel Gallet i Simon Grangeat.
Aquesta edició ha tingut una excel·lent acollida per part del públic (superior al 90%) que ha omplert les sales de l’Institut Francès de Barcelona; la sala Dau al Sec d’Arts Escèniques, el Reial Cercle Artístic, el Teatre Plaza de Castelldefels; la Salatrac de Barcelona i l’Auditori Barradas de L’Hospitalet de Llobregat. La Casa Elizalde, l’Ateneu Barcelonès, Escola Oficial d’Idiomes de Badalona i la Universitat Autònoma de Barcelona: han acollit les diferents activitats paral·leles.
El Oui!, una plataforma d’estrenes francòfones única a l’Estat espanyol
Ens omple de satisfacció que textos i obres teatrals que s’han presentat en el marc del festival; al llarg d’aquests anys, facin el seu recorregut. En són un exemple:
• Després de la seva creació a Barcelona, l’obra Ceux qui se sont évaporés, de l’autora Rébecca Déraspe; es presentarà properament al Théâtre de Belleville de París.
• També, en la passada edició, el Oui! va programar l’obra Voltaire/Rousseau de l’autor i director francès Jean François Prévand; al Reial Cercle Artístic. Josep Maria Flotats la va seguir des del públic. Tres dies després, l’actor va prendre la decisió de portar el text de Jean-François Prévand a Barcelona. Properament, al teatre Romea i a invitació de Josep Maria Pou, es presentarà l’obra “La disputa Voltaire-Rousseau” en català; i que es podrà veure del 20 de febrer a l’1 d’abril.
• L’any 2018 el festival va fer traduir el text “Llums, llums, llums” d’Evelyne de la Chenelière; i en va realitzar una lectura dramatitzada. La traducció va anar a càrrec d’Elisabet Ràfols. Del 28 de febrer al 17 de març la Sala Beckett presentarà l’obra que serà dirigida per Lurdes Barda.
• Així mateix, l’obra “Jo Dispositiu Vénus” de l’autora francèsa Adeline Flaun i que va ser llegida per 1a. vegada a l’edició del Oui! festival de 2020 -abans de ser posada en escena i presentada en la Scène Nationale de Martinique; i al Festival Off d’Avignon el 2023 gràcies al suport del Festival OUI!- es presentarà per primera vegada en la seva versió bilingüe en català i castellà, del 20 de març al 7 d’abril de 2024 a la Sala Perifèria Cimarronas de Barcelona.
• Aquesta edició del Oui! ens ha ofert la lectura dramatitzada del text francès traduït al català “Els contrabandistes de llibres” (Les passeurs de livres); de l’escriptora franco-iraní Delphine Minoui, muntatge que s’estrenarà al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) el gener de 2025.
Sobre el OUI! Festival
Creat i dirigit per Mathilde Mottier i François Vila, amb les associacions Mise en Lumière (Paris/Alfortville) i Barna-Bé (Barcelona); compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya ; l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Francès de Barcelona
www.festivaldetheatreenfrancais.com