Acaba el OUI, Festival de Teatre Francès. Petita Zoé, de Julie Timmerman, serà la peça teatral que clourà aquesta 7a edició

02.09.2024

Author

  • El Oui! Festival de teatre francès de Barcelona viurà aquest diumenge 11 de febrer a les 17h. a lAuditori Barradas de LHospitalet de Llobregat la cloenda de la seva 7a edició. El certamen per excel·lència del teatre en francès de casa nostra ens ha portat 8 obres inèdites del teatre contemporani francòfon;  6 de les quals dautoria femenina.
  • Després de 7 edicions, el Festival ha esdevingut una porta d’entrada indubtable de la cultura francòfona a Barcelona: amb seqüeles evidents com ho proven les obres programades en espais de la ciutat com: “La disputa de Voltaire-Rousseau” (al Teatre Romea), “Llums, llums, llums” (a la Beckett) i “Jo Dispositiu Vénus” (a Perifèria Cimarronas).
  • Petita Zoé, de Julie Timmerman, serà la peça teatral que clourà aquesta 7a edició. L’autora es posa en la pell dels 15 personatges de la història, en una estrena absoluta;  i que ens parla de l’art com a eina per abordar els transtorns mentals.

Arriba la fi de la setena edició del Oui! Festival de teatre en francès de Barcelona, que, després daquests anys: sha convertit en el certamen per excel·lència del teatre contemporani en francès a casa nostra. Des del 26 de gener passat el Oui! ha portat una programació constituïda per: vuit peces teatrals inèdites a lEstat espanyol que, en aquesta edició ha jugat fort per les autores: (6 de les 8 obres presentades han estat dautoria femenina).

La cloenda del festival tindrà lloc aquest diumenge 11 de febrer a les 17 h. a lAuditori Barradas (Rambla Just Oliveras 56, LHospitalet de Llobregat); – la sala cultural que enguany se suma com a espai del festival- i ho farà amb la peça teatral: Petite Zoé (Petita Zoé), l’última creació de lautora, directora i també actriu Julie Timmerman. Lespectacle sadreça a un públic familiar i es podrà veure en versió original en francès amb subtítols en català.

Petita Zoé, lobra més recent de Julie Timmerman i que ella mateixa dirigeix i interpreta, és una peça basada en: elements autobiogràfics que es mou entre la ficció i la realitat i ens parla de la transmissió i lherència generacional; la necessitat de lart com a eina per abordar els trastorns mentals; de la relació entre la petita Zoé i el seu pare bipolar. A lobra, Julie Timmerman es posa en la pell dels 15 personatges daquesta història que veurà la llum per 1a. vegada a locasió daquesta setena edició del festival. L’obra de Julie TimmermanUn démocrat, va ser presentada a l’Institut del Teatre en el marc del festival Oui! l’any 2018.

 

La 7a edició del Oui!

Aquesta 7a. edició del festival ha comptat amb autors tan rellevants com: becca Déraspe (el text de l’obra Ceux qui se sont évaporés, presentada en aquesta edició del festival va rebre el: Premi Michel-Tremblay 2020), Alexandra Badea (Prix du Théâtre de lAcadémie Française 2023 a tota la seva obra);  Élodie Menant (la seva obra: Je ne cours pas, je vole! presentada en aquesta 7a. edició, ha estat una de les revelacions dels darrers anys a França i ha rebut 5 nominacions als premis:  Molières 2023), Louise Doutreligne, Julie Timmernan, Mariette Navarro, Fida Mohissen, Luc Tallieu, Samuel Gallet Simon Grangeat.

Aquesta edició ha tingut una excel·lent acollida per part del públic (superior al 90%) que ha omplert les sales de l’Institut Francès de Barcelona;  la sala Dau al Sec d’Arts Escèniques, el Reial Cercle Artístic, el Teatre Plaza de Castelldefels; la Salatrac de Barcelona i l’Auditori Barradas de L’Hospitalet de Llobregat. LCasa ElizaldelAteneu BarcelonèsEscola Oficial dIdiomes de Badalona i la Universitat Autònoma de Barcelona: han acollit les diferents activitats paral·leles.


El Oui!, una plataforma d
estrenes francòfones única a lEstat espanyol

Ens omple de satisfacció que textos i obres teatrals que s’han presentat en el marc del festival; al llarg d’aquests anys, facin el seu recorregut. En són un exemple:

•  Després de la seva creació a Barcelona, ​​l’obra Ceux qui se sont évaporés, de l’autora becca Déraspe;  es presentarà properament al Théâtre de Belleville de París.

•  També, en la passada edició, el Oui! va programar lobra Voltaire/Rousseau de lautor i director francès Jean François Prévand;  al Reial Cercle Artístic. Josep Maria Flotats la va seguir des del públic. Tres dies després, l’actor va prendre la decisió de portar el text de Jean-François Prévand a Barcelona. Properament, al teatre Romea invitació de Josep Maria Pou, es presentarà lobra La disputa Voltaire-Rousseau” en català;  i que es podrà veure del 20 de febrer a l’1 d’abril.

•   L’any 2018 el festival va fer traduir el text “Llums, llums, llums” d’Evelyne de la Chenelière;  i en va realitzar una lectura dramatitzada. La traducció va anar a càrrec d’Elisabet Ràfols. Del 28 de febrer al 17 de març la Sala Beckett presentarà l’obra que serà dirigida per Lurdes Barda.

•  Així mateix, lobra “Jo Dispositiu Vénus” de lautora francèsa Adeline Flaun i que va ser llegida per 1a. vegada a ledició del Oui! festival de 2020 -abans de ser posada en escena i presentada en la Scène Nationale de Martinique; i al Festival Off dAvignon el 2023 gràcies al suport del Festival OUI!- es presentarà per primera vegada en la seva versió bilingüe en català i castellà, del 20 de març al 7 d’abril de 2024 a la Sala Perifèria Cimarronas de Barcelona.

•  Aquesta edició del Oui! ens ha ofert la lectura dramatitzada del text francès traduït al català “Els contrabandistes de llibres” (Les passeurs de livres);  de l’escriptora franco-iraní Delphine Minoui, muntatge que sestrenarà al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) el gener de 2025.


Sobre el OUI! Festival

Creat i dirigit per Mathilde Mottier i François Vila, amb les associacions Mise en Lumière (Paris/Alfortville) i Barna-Bé (Barcelona);  compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya ; l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Francès de Barcelona

 

 

www.festivaldetheatreenfrancais.com

 

Author