ADETCA lamenta desempar del govern davant del brot de Coronavirus

03.12.2020

Author

Reproduïm el comunicat d’ADETCA sobre el tancament de teatres arran de la pandèmia de Coronavirus:

12 de març de 2020

ADETCA és una entitat que representa a 52 socis privats, entre teatres, sales i productores. Es caracteritza amb orgull per la seva unió i diversitat, també en situacions extraordinàriament difícils com la que estem vivint.

Posant per davant que comprenem la dificultat de qualsevol govern d’enfrontar-se a un repte tan delicat i preocupant com és el que pot afectar a la salut de tots els ciutadans, amb grups de risc real molt identificats, VOLEM CONSTATAR I FER PALÈS:

1.- Que “Ahir” el Govern a través d’un comunicat del nostre President a les 13 hores, ens va comunicar a la vegada que a la resta de ciutadans que “Avui” els teatres i sales de tota Catalunya, les finestres d’exhibició de companyies, productores, artistes, etc, HEM DE TANCAR O INTENTAR SOBREVIURE AMB UN TERÇ DE LA NOSTRA CAPACITAT EN CAS QUE VULGUEM ACCEPTAR AQUESTA OPCIÓ RUINOSA. ÉS A DIR, QUE HEM DE TANCAR!!!

Sense cap preavís, sense cap reunió prèvia per mirar de minorar les greus conseqüències que representa aquest tancament per la nostra activitat. Sense escoltar al sector per tenir-lo al costat en aquests moments tan difícils per un govern, i poder col·laborar en aplicar la mesura buscant les millors fórmules progressives per facilitar la implementació d’uns protocols que no són gens fàcils de preparar.

2.- Ahir a la tarda vam celebrar l’Assemblea Extraordinària més trista de la nostra història de 28 anys. Desemparats legalment, desorientats, enfonsats i incrèduls, davant d’una decisió política presa sense el sector un dia després que a Madrid, en circumstàncies i contextos de nivell d’afectats molt diferents.

3.- Les CONSEQÜÈNCIES d’aquesta decisió d’obligat compliment en menys de 24 hores (Madrid ha tingut un dia més), són d’una gravetat sense precedents:

AVUI LA MAJORIA DE TEATRES DE CATALUNYA TANQUEN LA SEVA ACTIVITAT. EN BREU, TOTS!
S’ESTAN SUSPENENT GIRES I LES FUNCIONS DE TOTA CATALUNYA.
LES FUNCIONS PER A ESCOLARS: TOTES ANUL.LADES EN PLENA TEMPORADA ALTA PER AQUEST COL.LECTIU.
L’ATURADA DE L’ACTIVITAT AFECTA A QUALSEVOL ACTE QUE ESTIGUI PROGRAMAT EN UN TEATRE: PER TANT PARALITZA EL MEDI DE VIDA DE MILERS DE TREBALLADORS DE LA CULTURA: ARTISTES, TÈCNICS, REGIDORS, COMPANYIES, PRODUCTORS, DISTRIBUIDORS, PERSONAL DE SALA, CREADORS, ETC…

4.- ADETCA, davant d’aquesta situació tan greu, demanarà avui a la Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya i al Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, LA PLANIFICACIÓ COORDINADA AMB EL MINISTERI D’UN PLA DE XOC “REAL” amb:

a) Mesures econòmiques immediates: per exemple,

– crèdits per pal·liar la tresoreria que representarà no rebre cap ingrés en 15 dies i tornar els diners de la venda anticipada de les activitats suspeses.

– ajuts a l’activitat no executada i a les estructures

– modificació de normatives per no revocar subvencions i per facilitar els requisits de justificació.

b) Promocionals: per injectar ànims al públic i no donar per perduda la temporada, immediatament que s’aixequi la suspensió, preparant una gran campanya de comunicació.

c) Legals: tot el sector ha de poder acollir-se sense cap mena de trava a les causes de força major en benefici dels treballadors i del manteniment de les empreses.

d) I de les mesures anímiques, només podem agrair, a banda de tots els socis i altres companys de sector, a moltes persones de molts àmbits que avui ens han mostrat la seva solidaritat i escalf, i a persones de la Generalitat i de l’Ajuntament que han viscut aquestes 24 hores dramàtiques amb el sector, escoltant-nos, comprenent-nos i ajudant-nos a millorar les condicions en les que les empreses podrem intentar superar aquesta crisi.

ADETCA
Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya

Author