‘Àer’ de Laia Santanach, guanya el Premi Delfí Colomé

10.05.2018

Author

En el marc de la inauguració de la Fira Mediterrània de Manresa s’ha fet el lliurament del guanyador de la tercera convocatòria del premi Delfí Colomé. El projecte premiat és ÀER de la ballarina, creadora i pedagoga Laia Santanach.

Àer és una peça de dansa contemporània i música electrònica que replanteja la dansa tradicional popular del contrapàs amb la seva música des d’una mirada actual, personal i subjectiva entenent-la com a referent vivencial, estructural i social del moment. Es dóna molta importància a les circumstàncies socials del moment i replantejant-les i analitzant-les, s’extrapolen al moment actual.

Àer reflexiona sobre l’origen i l’execució del contrapàs, d’origen religiós, de caràcter solemne i executat originalment únicament per homes. Àer planteja la religió amb la creença i/o confiança de la unitat de grup, des del desig a quelcom tangible, com la voluntat pren un paper protagonista pel treball persistent per aconseguir alguna cosa. Així el seu caràcter solemne, seriós es manté per construir una coreografia on el gènere perd importància per a ser ballat per homes i dones.

El jurat ha estat designat per la Sra. M. Àngels Blasco i Rovira, directora de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, i ha estat format pel Sr. Roger Costa Solé, tècnic del Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultural Popular i Associacionisme Cultural, pel Sr. Josep Garcia Miràngels, membre de l’equip artístic Esbart Marboleny (en representació del Festival Ésdansa), el Sr. David Ibáñez Ibáñez, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa, la Sra. Rut Martínez Ribot, en representació del Festival Dansàneu, la Sra. Àngels Margarit Viñals, directora del Mercat de les Flors, la Sra. Tena Busquets Costa, directora artística del Festival Sismògraf d’Olot i la Sra, Neus Fransi Pey, en representació de la XTAC de la Federació d’Ateneus de Catalunya i el Sr. Jordi Fosas Colomer, director del Festival Ésdansa de les Preses, actuant com a secretari, sense vot.

El Jurat ha destacat del projecte guanyador el treball que proposa a partir del contrapàs i la proposta artística de repensar la jerarquia com a ostentació del poder en aquesta dansa i una mirada en clau de gènere.

Així mateix, cal remarcar que han quedat finalistes el projecte NU(e)S de l’Esbart Maragall – Casal Catòlic de Sant Andreu i el projecte SOCARREL de Roberto Olivan de la Iglesia.

Al mateix temps, el jurat ha decidit atorgar una menció a un projecte ja estrenat però que conté l’esperit del Premi Delfí Colomé, SA MATEIXA de Lali Ayguadé i Joana Gomila, espectacle que es podrà veure avui divendres 5 d’octubre en el marc de la Fira Mediterrània de Manresa i que ja es va poder presenciar a l’Auditori de Barcelona i al Festival Ésdansa, aquest darrer mes d’agost.

EL PREMI
Els impulsors del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional són el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, i el Festival Ésdansa, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de Les Preses, amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, el Festival Dansàneu, la Federació d’Ateneus de Catalunya i El Mercat de les Flors.

El premi té una dotació econòmica de 10.000 euros que hauran de ser invertits, íntegrament, en la producció del projecte premiat. El projecte guanyador s’estrenarà en el marc del Festival Ésdansa 2019. Abans de la seva presentació pública, realitzarà Works in progres del treball al festivals Sismògraf i Dansàneu; serà contractat a la Fira Mediterrània 2019 i s’estudiarà la possibilitat de ser-ho en diferents espais de la Xarxa d’Ateneus de Catalunya i al Mercat de les Flors.

APUNT BIOGRÀFIC DE DELFÍ COLOMER
Delfí Colomé Pujol va néixer a Barcelona el 1946, fill d’una mare cantant i balladora i d’un pare emprenedor. Els seus inicis en el món de l’art van ser acompanyant al piano els assajos de diversos esbarts de Gràcia i, més endavant, dirigint cobles en ballades de dansa tradicional. La seva carrera va ser molt prolífera, tant en l’aspecte de la música com en el de la dansa. En molts escrits sobre la seva vida se l’anomena Home del Renaixement.

La seva tesi doctoral va ser sobre coreografies inspirades en la Guerra Civil espanyola, amb la qual va obtenir un Cum Laude per la seva feina. Va publicar dos llibres sobre dansa i diverses composicions musicals. Colomé va morir a Seül (Corea del Sur) l’abril del 2008 sent ambaixador d’Espanya a la capital coreana.

Author