Ahir, dilluns 16 de setembre, es va presentar la Temporada 2024-25 d’Àfora, el hub de pensament del Grup Focus;  en la qual s’inscriu la programació de la Fundació Romea, el segell editorial Àfora Edicions;, i els cicles 5a Paret i Platea 618. A Àfora s’inclou, també, el Congrés Internacional d’Espectadors de Teatr;e que, enguany, presentarà la seva segona edició el mes de novembre.

Àfora Focus: una iniciativa de transformació social

Àfora neix l’any 2021 amb la voluntat de convertir-se en un catalitzador de transformació social i del pensament mitjançant: la cultura i les arts escèniques. Tal com va explicar Fèlix Riera, presentador de l’acte i Director de la Fundació Romea: El president de Focus, Daniel Martínez, va plantejar la necessitat d’enderrocar parets, murs i prejudicis; i que fos el teatre, la reflexió contemporània feta des de les arts escèniques, qui ajudés a enderrocar-los.”

Amb aquest objectiu, cada temporada es centra en un tema o concepte vertebrador al voltant del qual s’articulen: totes les propostes escèniques que conformen la programació.
“La programació de l’últim any – explicava Riera – s’ha centrat, en gran mesura, en contribuir a desvelar les formes i contorns de la mentida; per així aconseguir mostrar un dels aspectes més definitoris de la condició humana.”

Així, durant la temporada, el públic va poder observar el llenguatge indesxifrable de Joana Preiss; el teatre irreverent de Josep Pere Peyró, el concert de Nadal amb intel·ligència artificial de Mauricio Villavecchia, el cicle Pensar amb les Mans amb Gemma GaldónDavid Baguer i Estela MartíPoesia sense Xarxa amb Patricia Benito i Miguel Gane, la transformació en Camaleó, del cicle L’Animal i les Seves Circumstàncies; d’Emma Riverola, entre altres accions artístiques i col·laboracions realitzades.
“A més, – continuava Riera – hem publicat en el segell editorial Áfora Edicions el número cinc de la publicació Pre/Ocupaciones, dedicat a la Mentida; l’obra teatral Immunitat de Jordi Casanovas, la novel·la Veus de Morts als Encants Vells de Sylvia Lagarda-Mata guanyadora de la II Edició del Premi Santa Eulàlia de Novel·la de Barcelona, i Horitzó de Fernando Prats”.

Pepe Zapata, Director de Relacions Corporatives de Grup Focus i Comissari del Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre (CIET);  va parlar d’altres àmbits d’Àfora Focus, com Platea 618 i Espectadors.

Referint-se a Platea 618, va anunciar que les trobades entre professionals del sector de Barcelona i Madrid; tindran continuïtat aquesta nova temporada degut a l’èxit inqüestionable les passades edicions.

Pel que fa a Espectadors, va destacar dos projectes que segueixen amb el seu procés de consolidació: per una banda, els Consells de públics, que van néixer l’any passat al Teatre Condal i a La Villarroel; i que, aquesta temporada, s’amplien als altres dos teatres de Focus a Barcelona, el Teatre Romea i el Teatre Goya; i, per altra banda, el projecte social Grans Teatrerus, engegat també la temporada passada amb gran èxit; i que serveix per a lluitar contra la soledat no desitjada a través de la formació de parelles formades per: una persona major de 65 anys i una menor de 25 que assisteixen juntes al teatre; una iniciativa que ha demostrat ser una poderosíssima eina de vinculació intergeneracional.
Zapata va recordar també les dates del II Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre que, aquest any, tindrà lloc al: Teatre Romea entre el 18 i el 20 de novembre i en el que ja s’han seleccionat els: 50 espectadors internacionals convidats de 37 països diferents dels cinc continents.


La programació 2024-25: una recerca sobre la ignorància

La programació que s’inicia vol contribuir a “mostrar la ignorància com el camí que tot ésser humà ha de recórrer; per adquirir coneixement, però entès, també, com a pòrtic de l’estupidesa humana.”

En consonància amb aquesta temàtica, el públic podrà descobrir el llenguatge poètic de Joana Preiss amb la seva acció artística: La Traducció i endinsar-se en  l’univers sensible de l’obra teatral Safo, de Maria Folguera, protagonitzada per Christina Rosenvinge;  amb una versió impresa il·lustrada per l’artista Mali Mowcka.

Al mes de febrer, es farà entrega de la tercera edició del Premi Santa Eulàlia de Novel·la de Barcelona amb la col·laboració de la editorial Comanegra.

 

Noves publicacions 

El projecte editorial també ressonarà amb el concepte escollit per aquesta temporada. Així, la publicació de Pre/Ocupaciones anirà dedicada a les ignoràncies. De fet, en l’editorial redactada pel Grup Focus del número en qüestió, s’expressa la següent idea, establint un punyent paral·lelisme entre el no saber i allò que pot ser revelat mitjançant la poètica de l’escenari: “El teló esdevé frontera entre el que sabem i el que no sabem;  entre el que resta ocult i el que s’ha revelat, entre la realitat i la ficció; entre la raó i les emocions, entre la certesa i el dubte. El teló actua com la divisòria entre la ignorància i el saber, però també representa el límit: que convida a ser superat quan, gràcies a un mecanisme mecànic, s’aixeca i descobreix a poc a poc l’escenari”.

 

FUNDACIÓ ROMEA

Destaquen també, especialment, els espectacles, propostes i accions escèniques que conformen la programació de la Fundació Romea. Entre elles figuren l’acció Rostres, representada  com a acte que enceta la programació; una representació de com es canalitzen les emocions de la mà de Pere Arquillué, el pianista Alex Alguacil: i la pianista Yukiko AkagiL’home que camina de Giacometti, acció a càrrec del coreògraf i ballarí Cesc Gelabert sobre la immobilitat física; L’afinació de l’agrupació El Quartet Cosmos que revela el despertar de la música i els sons; Aigües del Temps, realitzada per l’artista Perico Pastor, on descobrirem el poder de l’aigua; i el color i la posada en escena de la lectura contemporània de la novel·la La por de Stefan Zweig, de la mà de l’artista i músic Andreu Rifé.

A més, durant la temporada, els espectadors podran dialogar als debats propiciats per la 5ª. Paret i el cicle 618 talks, que estableix l’enllaç de dinàmiques artístiques i culturals entre Barcelona i Madrid.

Felix Riera va concloure la seva presentació dient que la programació d’Àfora busca: “situar el llenguatge de l’art contemporani sobre l’escenari del Teatre Romea.
Voldria compartir acabava dient- un adagio de l’escriptor i poeta Guido Ceronetti que sembla expressament escrit per l’ocasió:

– Tantes parets, per a què?
– Contra què colpejarien, si no, els caps?
Així doncs, es tracta de construir menys parets i més escenaris.”

 

Acte inaugural de la Fundació Romea: Rostres

A continuació, el públic assistent va poder gaudir de l’acció Rostres amb Pere Arquillué; el pianista Alex Alguacil i la pianista Yukiko Akagi. La proposta consistia a mostrar, a través del rostre de l’actor, l’efecte que li produïa escoltar la música del ballet: Romeu i Julieta de Sergei Prokofiev.
“Un rostre, per donar vida als rostres, i dos pianos, quatre mans, per dotar d’aire i tensió aquest rostre; permetent-li expressar les seves emocions.” 

Author