Àlex Gorina, Josep Pedrals i Roger Mas reflexionen sobre la bellesa a través de l’art al Clàssics

10.22.2019

Author

El Clàssics, festival d’arts contemporànies i pensament, proposa, en la seva segona setmana de programació, una reflexió sobre el concepte de bellesa a través del cinema, la música, la paraula i la poesia. Els encarregats de fer-ho seran cinc artistes que han creat tres propostes úniques i irrepetibles.

Avui, 22 d’octubreÀlex Gorina inaugura al CaixaForum de Barcelona el cicle de cinema La bellesa eterna, amb cinc pel·lícules que no plantegen la bellesa ni la mostren sinó que, segons el crític, la contenen i la desborden des d’un punt de vista estrictament emocional, humanista i cinematogràfic.

D’altra banda el dimecres 23 i divendres 25 d’octubre Josep Pedrali David Soler oferiran un espectacle, que combina música i poesia, inspirat en Gargantua i Pantagruel: Les Gallcigralles, a través del qual volen reflexionar sobre La bellesa grotesca a La Biblioteca de Catalunya. 

Finalment aquest diumenge 27, el músic Roger Mas i la poetessa Maria Cabrera es mouran entre el misticisme i la bellesa al Teatre Romea amb La bellesa al·lucinada. A l’espectacle, els artistes buscaran entre els clàssics diferents maneres de dir, cantar i tocar les belleses que ens deixen al·lucinats.

La primera edició de Clàssics, que s’allargarà fins al 28 de novembre, compta amb una interessant programació  formada per 7 propostes d’artistes de diferents disciplines i 3 activitats exclusives, en diferents espais de Barcelona. El festival, iniciativa de La Casa dels Clàssics i Som*, amb la col·laboració de Grup Focus i “la Caixa”, ha sigut creat amb la intenció deposar els clàssics al centre de les energies creatives d’avui: promovent el diàleg amb el passat per donar força i profunditat a la cultura contemporània, impulsant relectures dels clàssics que ens emocionin i que ens ajudin a  pensar sobre les preocupacions essencials de la humanitat, com la bellesa.

Àlex Gorina
Cicle de cinema ‘La bellesa eterna’

CaixaForum
22 i 30 d’octubre a les 18.30h
6, 11 i 20 de novembre a les 18.30h

Cinema. Programació:
● 22 d’octubre: El gatopardo
● 30 d’octubre: Ran
● 6 de novembre: El Evangelio según San Mateo
● 11 de novembre: Satiricon
● 20 de novembre: Romeo y Julieta
Un cicle de cinc pel·lícules que no plantegen la bellesa, que no filmen la bellesa, que no es proposen ser belles, però que la contenen i la desborden des d’un punt de vista estrictament emocional, humanista i cinematogràfic.

Un cicle de cinc pel·lícules que es vinculen amb la idea del Clacissisme, tant pel que fa als referents de les obres que les inspiren com per la raó, l’ordre i l’harmonia que representen. Acadèmiques…? No exactament. Però totes elles han esdevingut un model de perfecció, una referència magistral.

Com s’arriba a la bellesa i al classicisme amb el cinema? Amb la combinació miraculosa d’un propòsit sincer i honest, transcendent, però molt íntim i personal, més les convencions d’un Art recent, que es renova contínuament, però aprofita i desborda les normes i els referents de la literatura i el teatre, de la pintura i l’arquitectura, de la dansa i la fotografia. El Cinema que es fon amb les Belles Arts; que neix dels Clàssics i esdevé Clàssic.

Roger Mas i Maria Cabrera
La bellesa al·lucinada

Teatre Romea
27 d’octubre a les 21.30h
Música i Poesia

Roger Mas, Xavier Guitó i Maria Cabrera s’obren la clepsa i els diccionaris de dintre i busquen, entre clàssics i no, formes de dir, cantar i tocar les belleses que sotgem, al·lucinats, les belleses que ens sotgen, tan callades.

Josep Pedrals i David Soler
Les Gallcigralles

Biblioteca de Catalunya
23 i 25 d’octubre a les 20.30h
Teatre i Poesia
Molts clàssics són testimoni dels canvis, viatges i conflictes que el concepte de bellesa ha generat i els dies 23 i 25 d’octubre, a la Biblioteca de Catalunya, podrem gaudir de com el poeta, Josep Pedrals, i el músic, David Soler, conversen amb tots ells de la mà de Gargantua i Pantagruel , de François Rabelais.

ALTRES ACTIVITATS DE LA SETMANA
El Clàssics comptarà també amb diverses activitats paral·leles, que conviden a contemplar i apropiar-se  del desig de la bellesa a través del cinema, xerrades, passejos i tallers.

Exposició

UN OVÍLLO DE VÓBORAS
‘LA BELLESA FOSCA‘, amb Paula Bonet
Fins al 8 de novembre
Galeria dels Àngels

 Taller de lectures
HISTÒRIA LITERÀRIA DE LA BELLESA
‘RAMÓN LLULL, LLIBRE DE LES MERAVELLES: LA BELLESA TEOLÒGICA DEL MÓN‘, amb Joan Santanach
28 d’octubre
La Central del Raval
 Ruta
PASSEJOS PERIPATÈTICS SOBRE LA BELLESA
27 d’octubre, a les 12.00h
Passeig filosòfic que recorrerà diversos espais de Barcelona tot reflexionant sobre l’evolució del concepte de bellesa al llarg del temps: des de la concepció grega fins a la idea que té la societat avui en dia.
Més informació:
www.festivalclassics.cat

Author