La comissària d’art independent Alexandra Laudo presentarà els dies 27 i 28 de març la conferència performativa Ferida lluminosa; una proposta emmarcada en el projecte europeu UNLOCK THE CITY! que es podrà veure al Lliure de Gràcia.

Laudo parlarà de la història de la llum artificial a partir de referències literàries, filosòfiques, històriques i tecnològiques. També examinarà el paper que va tenir la llum elèctrica a l’Exposició Internacional celebrada a Montjuïc el 1929; i explorarà les relacions entre la implantació de l’enllumenat elèctric i les actuals tecnologies sense cable i la cultura del: 24/7.

“Ferida lluminosa revisa, des d’una perspectiva molt subjectiva, poètica i –cal dir-ho­– principalment eurocèntrica, alguns episodis de: la història de la llum artificial i l’impacte que ha tingut en les maneres de pensar la ciutat; i de viure en comunitat, apropant-se a aspectes com el treball, la vigilància, la nit, etc.”, explica la creadora. La conferència se centra en qüestions històriques però, a través d’imatges, de referències i de certes llicències poètiques Laudo;m estableix correlacions amb el present.

L’interès de l’artista per la llum artificial va sorgir d’una recerca prèvia i paral·lela sobre la foscor. “Quan t’apropes a la foscor, la llum sempre hi és. Són conceptes que en part s’entenen i s’investiguen des de la seva interrelació”, explica. De la llum artificial li va interessar el fet que és un dels elements que va permetre estendre: l’activitat humana més enllà del dia solar. “És aquest el concepte de límit que inicialment vaig voler investigar, la dissolució progressiva de la distinció: entre les polítiques del dia i les de la nit”, segueix Laudo; que ha fet una aproximació a la història de la llum artificial tenint present el paradigma d’operativitat 24/7.

Ferida lluminosa és la segona proposta teatral que presenta el Teatre Lliure en el marc d’UNLOCK THE CITY!, el projecte que engloba sis països gràcies a l’aliança de quatre institucions teatrals i tres universitats: la Fundació Toneelhuis d’Anvers (Bèlgica), el Piccolo Teatro de Milà (Itàlia), el Teatrul Tineretului in Piatra Neamț (Romania);  el Politecnico de Milà (Itàlia), l’Akademi for scenekunst d’Oslo (Noruega), el DAMU de Praga (Txèquia) i el Teatre Lliure. El projecte té el suport del programa Europa Creativa.

En desenvolupament del 2023 al 2026, UNLOCK THE CITY!  té per objectiu generar un creixement qualitatiu i perceptiu –en termes d’habitabilitat, accessibilitat i sostenibilitat–: dels espais urbans, com també contribuir a la sensibilització activa, l’empoderament i la implicació de les comunitats territorials;  els organismes i l’administració pública.

L’arquitecta i cofundadora de l’estudi d’arquitectura MAIO, Anna Puigjaner, va presentar al Lliure Històries de la cuina l’octubre passat. Alexandra Laudo estrena ara Ferida lluminosa i, durant la tardor, es presentarà una tercera proposta teatral: dirigida conjuntament per les dues artistes.

Per aprofundir en UNLOCK THE CITY!, el periodista i crític cultural Joan Burdeus moderarà un debat obert al voltant del projecte el 27 de març; després de la funció de Ferida lluminosa.

Ferida lluminosa. 27 i 28 de març. 1 h 15′. En català. Teatre Lliure – Gràcia

Author