Analia Puentes es transforma en George Sand al Teatre Gaudí, dirigida per Jessica Walter

Escrit per Revista Teatralnet

04.30.2021

L’actriu interpreta l’escriptora francesa pionera en la defensa dels drets de la dona 

Del 7 de maig al 27 de juny, la cèlebre escriptora George Sand s’instal·larà al Teatre Gaudí, sota la pell de l’actriu Analia Puentes. És l’estrena a Barcelona de George Sand. Mi vida és la vuestra, creada també per Analia Puentes. i dirigida per Jessica Walker.  


Una dona amb pseudònim d’home

Històricament les dones s’han vist sovint obligades a ocultar-se darrere de pseudònims masculins per incidir en l’esfera pública. Aquest va ser el cas de l’escriptora i intel·lectual francesa Amandine Aurore Lucile Dupin, més tard baronessa Dudevant, que, sota el nom de George Sand, va desplegar la seva obra i treball intel·lectual, fortament marcats per la lluita pels drets de les dones. L’obra, de títol homònim, està concebuda com un monòleg, a través del qual coneixerem la vida de l’autora.

Camilo Zaffora, autor del text, s’inspira principalment en Història de la meva vida, l’autobiografia de Sand. Però també en novel·les, cartes, testimonis i documents històrics de l’època. L’obra trasllada l’espectador a una vida comandada per l’art i a la lluita intel·lectual i política que, dos-cents anys després, manté intacta la vigència.


La  creació

Després d’un any de creació, treball interpretatiu i selecció de material sobre l’autora, l’obra arriba al Gaudí en un format íntim i proper. Una tasca important durant el procés creatiu va ser decidir quin vessant emfatitzar d’un personatge polièdric: el de l’amant, artista, mare, nena, defensora dels drets de la dona, comunista, etc. “Hi havia molt material per comprendre la
seva vida. Això ens va portar mantenir i respectar el seu llenguatge, a preservar la seva pròpia veu, la seva forma literària de l’època” explica Puentes, que confessa que interpretar l’escriptora francesa és tot un desafiament.

Gorge Sand: una lluita anònima

George Sand (Amandine Aurore Lucile Dupin) va ser una llegenda de les lletres franceses. Una dona independent, un esperit lliure i una socialista compromesa en un segle de revoltes polítiques. L’autora va ser precursora del que més endavant s’anomenaria feminisme i va deixar un llegat de novel·les, contes, peces teatrals, crítiques literàries, textos polítics i una autobiografia. No sols es va dedicar a la literatura, també a la pintura i va mantenir una estreta relació amb el compositor i pianista Frederick Chopin. Parlem, doncs, d’una dona compromesa amb la política que va participar des de l’ombra en el govern del 1848. Puentes afirma que, en aquest sentit, Sand: “Va obrir camí per a totes les
dones de la seva època i les que van seguir. Va lluitar pels seus propis drets i, per
descomptat, pels de totes les dones d’aquesta època, encotillades en una societat
patriarcal”.

Una posada en escena honesta, apassionada i profunda que compta amb la presència d’una pianista en viu, Elke Sanjosé, creant una atmosfera i un diàleg poètic amb la intèrpret.