Andrés Corchero i Ana Pérez codirigeixen ‘El cop desert’, el primer text dramàtic de Joan Brossa

06.11.2024

Author

Projecte Ingenu puja a escena la primera obra de teatre escrita per Joan Brossa, El cop desert (1944). Una peça inèdita i extremadament poètica que convida l’espectador a una experiència existencialista: trobar-se cara a cara amb les grans qüestions de la vida humana.
A El Cop desert, Projecte Ingenu proposa un somni escènic per redescobrir les parts més profundes de la psique humana.

SINOPSI
En un bosc mecànic, màgic, uns peculiars éssers: juguen a habitar els personatges que neixen de l’ensomni d’algun poeta mig endormiscat. Tot allò que sembli real, serà només això, una semblança, un teatrí, un joc de mans, una partitura, un circ; un ballet, una òpera, una manera d’assajar la representació d’una realitat impossible. Potser és aquesta la tasca de qualsevol fet escènic, qui ho sap, potser Joan Brossa…

SOBRE ‘EL COP DESERT’, DE JOAN BROSSA
Joan Brossa va escriure El cop desert a l’edat de vint-i-cinc anys. Significativament subtitulat somni escènic, hi recrea especialitats, efectes i personatges de circ, il·lusionisme i dansa, els situa en plans i contextos inhabituals i els combina amb elements icònics i personatges reals;  en una successió d’escenes i diàlegs propis de l’univers dels somnis o procedents d’imatges hipnagògiques. El cop desert és una peça extremament poètica, estilísticament molt propera a la poesia hipnagògica;  que és com s’anomena la primera etapa de l’autor, molt condicionada per l’interès en el subconscient; (com ho fan els surrealistes). És també és una font immensa d’imatges poètiques, plena de rèpliques amb connexions lingüístiques impossibles; que fan explotar el sentit de les paraules.

Apareix editada per primera vegada en l’edició completa de la Poesia escènica de Joan Brossa que Arola Editors realitza; amb motiu del centenari del naixement del poeta. Sobre l’origen de la Poesia escènica l’any 1971 el mateix Brossa confessava: «el teatre va venir com una necessitat interior de trobar una quarta dimensió al poema.» Així, confessava que la seva primera intenció l’aproximà més al concepte de happening; que no pas al de teatre dramàtic. Aquesta idea de la quarta dimensió del poema (que lliga perfectament amb la mirada de Federico García Lorca: “El teatro es la poesía que se levanta del libro y se hace humana”; es fa evident quan ens aproximem a El cop desert.

SOBRE PROJECTE INGENU
És una companyia i un grup de recerca teatral nascut a principis de 2014; que aposta per la construcció d’atmosferes escèniques a través del cos, el cant i la tecnologia. En constant evolució estètica, la companyia defuig les estructures narratives convencionals per tal de generar espectacles que convidin el públic: a una experiència activa i vivencial construint noves formes de convenció teatral.

Centre de les Arts Lliures – Fundació Joan Brossa
Del 6 al 28 de juny

Author