Antonio Banderas, impulsor del nou Teatre del Soho CaixaBank, ha confiat a Lluís Pasqual la direcció artística del nou equipament, que s’inaugurarà a Màlaga a la propera tardor. Encara en obres de rehabilitació, ocupa l’espai de l’antic Teatre Alameda.
Segons informen diverses agències, es tracta d’un projecte personal de Banderas amb l’objectiu de dotar a la seva ciutat, Màlaga, d’un espai escènic i alhora centre cultural de renom internacional, que aculli els directors, dramaturgs i actors més prestigiosos del món. Un projecte gegantí al que s’hi va voler unir Caixa Bank i que tindrà una capacitat de 900 espectadors, 700 per a la sala més gran -que es dirà Sala CaixaBank-, que és la que presentarà les grans icones teatrals i 200 per a una més petita, destinada a produccions alternatives i experimentals, independents i reivindicatives d’autors joves i en formació.
De fet, la formació tindrà un paper molt rellevant en el projecte ja que comptarà amb diverses aules on s’impartiran cursos d’interpretació i sales polivalents d’assajos. Aquest espai formatiu també comptarà amb un ampli programa de conferències, seminaris i exposicions. I és que un dels objectius de Banderas és, a banda de dotar la seva ciutat d’un espai cultural atractiu perquè el disfrutin els malaguenys “projectar fronteres enllà l’activitat generada al mateix espai, per tal de donar a conèixer al món la capacitat, estil i força creativa dels nostres artistes.”
Així, tot el que va passar a Barcelona fa uns mesos i que va causar la dimissió de Pasqual, ha estat un cop de sort impagable per a Antonio Banderas, que sempre anomena Lluis Pasqual com el seu Mestre i amb qui manté una bona amistat. “Amb la seva experiència i el seu talent, es referma el projecte del Teatre del Soho, que busca ser un referent cultural en el món sencer. Amb ell a la direcció, aquesta meta està encara més a prop,” ha dit Banderas en un comunicat.
CAL TANCAR UNA PORTA PERQUÈ S’OBRIN ALTRES!
Com ja tots sabem, fa uns cinc mesos Lluís Pasqual va dimitir del seu càrrec de director artístic del Teatre Lliure. El detonant, l’acusació per part de l’actriu Andrea Ros d’haver-la humiliat en un assaig feia uns anys. Pasqual sempre ha defensat que les acusacions eren infundades, però que es veia empès a dimitir perquè considerava impossible seguir al capdavant d’un teatre internament dividit, en el qual no comptava amb la complicitat de tot l’equip.
Així, el que va ser cofundador del Lliure l’any 1976, i un dels impulsors del naixement del Lliure de Montjuïc, sortia de la casa que el va veure néixer i que va convertir en un referent dels nous llenguatges escènics a la nostra ciutat.
Lluís Pasqual és avui un dels directors catalans i europeus més prestigiosos. Ha estat director del Centre Dramàtic Nacional de Madrid,de l’Odéon-Théâtre de l’Europe a París, de la Biennal de Venècia , del Teatre Arriaga de Bilbao i, finalment, va tornar al seu Lliure, amb un èxit de públic i de crítica que encara estem disfrutant, ja que la present temporada la va dissenyar amb el seu equip.
Quan es va desencadenar el succés que el va portar a la dimissió, el fet de decidir abandonar un teatre tan estimat i per al que sempre havia desitjat el millor, probablement va ser frustrant. Però com diuen, de vegades cal que es tanqui una porta per obrir-ne una altra. I la que obrirà Lluís Pasqual aquesta tardor, el conduirà, sens dubte, a jardins molt frondosos.