Antonio Banderas fa una primera presentació del musical ‘A Chorus Line’ amb el que obrirà el Teatre Soho Caixa Bank, a Màlaga

09.22.2019

Author

Hem rebut una convocatòria molt especial, i de les còmodes, de les que no cal de moure’s de casa: la presentació prèvia -perquè tothom ho demanava!- del musical A Chorus Line, amb el que Antonio Banderas -director i també actor a l’espectacle- obrirà el seu esplèndid Teatro del Sooh CaixBank, a Màlaga, la seva ciutat natal i on va créixer de nen.  L’acte ha tingut lloc a la  Escuela Superior de Artes Escénicas de Málaga, amb la presència de tot -o molt bona part- de l’equip artístic, la coreògrafa Bayoork Lee i, com a coneguts, el ‘nostre’ Marc Montserrat-Drukker, director de producció i de casting. No ens hem mogut de casa perquè ens l’han servit per streaming en directe. Més endavant -i no falta gaire- es farà la ja presentació oficial de l’obra i del nou equipament, ja instal·lats ‘a casa’. El també ‘nostre’ Lluís Pasqual director artístic del teatre, era de viatge, però ja hi serà a la propera. I deixaré que sigui en Banderas el que el presenti.

Ha estat una roda de premsa d’aquelles que toquen perquè veus una persona tan coneguda arreu del món com Banderas, visiblement feliç i il·lusionat per haver tirat endavant un projecte personal amb el que vol escriure el nom de Màlaga al mon. “Les coses no passen per casualitat. A Chorus Line va néixer l’any 1975 i va canviar el paradigma del teatre musical nord-americà, que reflexionava sobre ell mateix.” Obres claus d’aquell temps van ser Cantando bajo la lluvia, La Calle 42 o Ha nacido una estrella, per posar uns exemples. “La base temàtica era algú que arribava a Nova York i triomfava. A Chorus Line canvia aquests grans stars pels ballarins molt bons però desconeguts. Michael Bennett (concepció, direcció, i coreografia originals) els va voler donar veu. És un espectacle que democratitza totes aquestes persones ocultes. L’argument ja és un càsting!”

I continua, emocionat: “Quan els veus, saltes la barrera del món de l’espectacle per trobar-te amb la vida. Són gent somiadora que busca l’excel·lència. És una obra que té molts valors i un poder emocional important. Jo aprenc mes de l’emocional que de lo cerebral. I està passant una cosa semblant al Soho, amb la gent que tenim i amb A Chorus Line. No pot ser una coincidència! Hi ha un missatge que es transmet a aquests joves, que neixen amb la vocació de saltar al món, més endavant.” Com el mateix teatre! Per a Banderas: El  Soho és un centre de produccions d’alt nivell que neix a Màlaga i que portarà, esperem, grans títols i artistes arreu del món. Ara mateix, estem amb un grup de gent increïble, no imaginava trobar el talent que hem trobat. Fa 20 anys, no hi era. Són gent jove que decideix treballar des del fang per treure el millor que tenen. Crec que són els millors del món! Al final, hi ha un número que es diu One i és que… tots som un!” També explica que “també té sentit per a la meva carrera, que s’ha desenvolupat a Espanya i a Broadway. I ara sóc a Màlaga. Vaig créixer aquí i conec l’ambient.”

 

BAYOORK LEE, COREÒGRAFA DE L’ESPECTACLE
La prestigiosa actriu, ballarina i coreògrafa Bayoork Lee, coneguda i reconeguda als Estats Units “i que coneix absolutament tot New York i ens els portarà a l’estrena!”, també està visiblement contenta: “Em sento feliç per ser en aquesta ciutat tan maca, participar al privilegi de portar-hi A Chorus Line i estrenar el teatre propietat de l’Antonio. He estat molts anys connectada amb aquesta obra, he recorregut el món i, de debò, aquest és el millor productor que he tingut en la vida! I quan vam fer les audicions, també vam trobar la gent més talentosa. A més, són persones normals, que tenen somnis, vides, hipoteques… Ballen virtuts però tenen problemes!”

L’espectacle compta amb una orquestra de 17 músics en directe i un elenc d’una trentena d’artistes, alguns només per a la temporada de Màlaga, que s’aniran canviant en funció de les ciutats on vagin. “És un espectacle molt primmirat: cada bocí de música està creat expressament per encaixar amb un pas de ball,” afegeix Joey Chancey, supervisor musical, que assegura que “A Chorus Line és un diàleg entre el ball  la música.” Banderas interpreta el paper de Zach, el coreògraf que fa el càsting, però no sempre: “Tinc un substitut meravellós que es diu Pablo Puyol i és un boquerón com jo! Serem sis malaguenys a l’estrena!

Banderas ha promès que “Aquí al Soho, els musicals seran sempre en viu. Per a nosaltres la puresa és un objectiu vital, Ja i ha massa pre-gravats a món, Nosaltres JAMÁS!”


PROPERA OBERTURA
Ha començat el torn de preguntes i, és clar, li han preguntat quan s’obriria el teatre: “Ho hauries de preguntar als arquitectes!”, respon Banderas, bromejant… o no! Però ha dit “Potser serà -esperem- a meitats de novembre. Ben aviat ho direm. Ha estat una cursa d’obstacles molt complicada. I a mi, a més, també se m’ha complicat la vida amb coses bones, com ara el fet que s’ha seleccionat la pel·li de l’Almodóvar. Ha tingut més èxit del que ens pensàvem! I he hagut de viatjat als EUA, encara he de tornar a Nova York… Espero arribar viu a l’estrena! Va, serà entre el 10 i el 20 de novembre”, mig assegura.

I, és clar, acabaran més tard del previst, ja que “hem perdut una mica de temps pel davant. Mira, els Goya se celebraran el 25 de gener i nosaltres acabarem el 26 de gener!” Que, per cert: “Em sembla de justícia que portin la Gala a Màlaga, amb tot el que aquesta ciutat ha aportat a cinema espanyol. Era un gest que esperava i aplaudeixo encantat.”

Després tenen previst sortir de gira a Bilbao, Barcelona i Madrid “i ens plantejarem una gira internacional!” Aquí, ha posat carona de nen petit que no pot aguantar un secret i ens ha dit: “No sé si ho puc dir… No dec poder però ho dic: hi ha possibilitat d’anar als Estats Units. Estem en contacte… La possibilitat és gran però encara no està signat.” No direm a ningú que ho ha explicat!


UN EQUIP EXCEPCIONAL I, AMB LLUÍS PASQUAL, UN SOMNI!
Per respondre a la pregunta de fins quin punt es veu en cor de tirar endavant aquesta feina, Banderas ha confessat: “Em tremola el pols! Però faig veure que no, he de tirar del carro, les debilitats bo compten. Em motiva molt l’ambient que s’està vivint ara a la meva ciutat i vull encara fer-ho més gran! Però compto amb un equipazo meravellós.” Ha nomenat l’Aurora Rosales, –que era adjunta a la direcció del Lliure amb Lluis Pasqual-, que és la directora excutiva; en Marc Montserrat, director de producció i de casting. I més ‘nostres’: la Roser Batalla, que ha traduït les lletres… I en Lluís Pasqual, el director artístic! Ens l’ha presentat així:

“Per a mi, tenir aquí a en Lluís Pasqual és un somni! És el millor director de teatre que hi ha hagut mai en aquest país. Vaig treballar amb ell al CDN, als anys 80, després va marxar cap a l’Odeón de París, a la Biennal de Venècia… Té una gran experiència en tots els àmbits, teatre, musical, òpera… És un totterreny excepcional! Estic segur que donarà al teatre una pàtina extraordinària. I ell mateix m’ha portat aquest equipàs de gent molt professional, que està fent un treball increïble. Nosaltres no som un teatre públic, ells tenen 90/100 persones i nosaltres som 14/15. No tenim horari, ni caps de setmana… Però hi posem tota l’ànima. I tothom que hi participa han fet créixer el Soho Caixa Bank! Aprofito per donar les gràcies a Caixa Bank, sense els que no haguéssim pogut tirar-ho endavant,  perquè des del principi hi van creure.” 

 

EL SOHO: EL PROJECTE DE LA VIDA DE BANDERAS
Li han preguntat si el Soho Caixa Bank era el més important que havia fet a la vida. Ha contestat: “Ara mateix si, és el més important que he fet mai, més que el que vaig fer a Hollywood! No és una tomba, és un bressol i criarem un nen preciós. És el projecte de la meva vida i per a Màlaga, no vull que sigui una llum, serà un farol que atraurà tot el món i ens portarà també grans professionals.”

Acabem amb una d’aquelles preguntes que el fan respondre emocionat. Què és per a tu el teatre?: “Hi ha un moment en què només hi cap la veritat a la vida. I aquest és el meu moment. La meva veritat, ara, és al teatre. Estem vivint una època de màxima tecnologia i, malgrat tot, jo trio el gust efímer del teatre, m’agrada perquè només creix en el record.” Explica que hi ha pel·lis que veu 25 anys després i estan igual, però “al teatre això no passa.  I A Chorus Line és un artefacte molt ben construït. Jo sóc addicte a la bellesa i és una peça molt bella. Aquest es el motiu que tenim per obrir: el nom de A Chorus Line quedarà tatuat per sempre a les parets del teatre!”

Pel que fa a la propera temporada: s’està confeccionant. “Us la presentarem quan tinguem el teatre acabat, i les butaques facin aquella oloreta de cuir nou…”  

Doncs esperarem, ja no falta gaire, diu que les entrades “es posaran a la venda en poques setmanes.”

Author